Mikor lesznek elérhetőek az új vidékfejlesztési források?
November 9-én megszületett az előzetes megállapodás a vidékfejlesztést érintő Next Generation EU-források felhasználásáról: a következő két évben 90 milliárdos keret áll rendelkezésre a magyar agrárium számára.

Lehet hatékonyabb a foszforfelvétel? Mutatjuk, hogyan lehetséges
A világ foszfortartalékai végesek, a foszfor már most is a legdrágább tápelem. Az előrejelzések szerint az agráripari felhasználású foszfor a jövőben várhatóan hiánycikké válik, ezért sürgősen új mezőgazdasági stratégiákra van szükség.

Nagy vitákat generál az uniós zöldmegállapodás
Videókonferenciát tartottak a V4-es államok és a partnerországok agrárszervezeteinek vezetői: az új Közös Agrárpolitika által támasztott kihívásokról és a KAP tervezése során felmerült, a gazdák érdekeit fenyegető szabályozási kérdésekről egyeztettek.

kép

Fenntartható, környezetbarát és megélhetést biztosító agrárágazatért állnak ki a V4-es országok – Fotó: Agroinform

Elhalasztották a glifozát teljes kivonását Franciaországban
A francia kormány az ország környezetvédelemért felelős ügynökségének (ASSES) javaslata alapján továbbra is tiltja a glifozát használatát a gyümölcs- és szőlőültetvényeken, illetve a felszántott földeken, viszont október végén engedményeket tettek ez ügyben.

Színre lépnek a DEKALB DKC4943 kukoricahibrid utódai (PR-cikk)
A DEKALB kukorica-portfólióban idén négy, a 2021-es vetőmagszezonban pedig kettő új hibrid bevezetésére kerül sor.

Jön az új gyógynövény- és gyümölcstelepítést támogató pályázat!
Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program forrásait felhasználva 2021 tavaszán egy új, ültetvénytelepítést támogató felhívás megjelentetését tervezi – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

fa

Új ültetvények telepítésére lehet majd pályázni – fotó: Shutterstock

A gazdaságom minden adata a kezemben! (PR-cikk)
Az eredményes gazdálkodás egyik legfontosabb feltétele, hogy a termelési folyamat összes döntése megbízható, pontos adatok alapján történjen. Hogyan érheti el Ön is, hogy minden információt saját kézben tudjon tartani?

Mit tegyünk a beteg növénymaradványokkal? Mehet a komposztba?
Jövő év január 1-től tilos az avar és a kerti hulladék égetése, helyette a komposztálás jelenthet megoldást. De vajon mi a helyzet a beteg, fertőzött növénymaradványokkal?

Ezzel a géppel gyerekjáték a szüret (PR-cikk)
Gyorsan, kényelmesen és kis léveszteséggel szüretelhetsz a Pellenc szőlőkombájnnal.

Kistermelők! Közeleg a beadási határidő: november 20-ig pályázhatsz
A pályázat 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott, egy összegű átalány támogatást biztosít a legkisebb mezőgazdasági termelők számára.

kép

Beadási határidő: november 20. – fotó: Agroinform.hu

Szokatlanul magas, 70%-os támogatás a Pest megyeieknek (PR-cikk)
Új támogatási lehetőség nyílik Pest megyei vállalkozásoknak. A támogatás mértéke szokatlanul magas: 70%! Beadás: január elejétől, kérjen előminősítést!

Okirattal kell igazolni az agrár- és élelmiszeripari célú munkavégzést a kijárási tilalom alatt
A 2020. november 11-től hatályos kijárási tilalom nem vonatkozik a munkavégzés esetére, továbbá a munkavégzés helyére, illetve onnan a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés idejére, de ezen eseteket okirattal igazolni kell.

Hogyan védekezzek a fagykár ellen úgy, hogy anyagilag ne járjak rosszul? (PR-cikk)
Számtalan védekezési eljárást ismerünk arra, hogy megvédjük ültetvényünket a fagykárok következményeitől, de döntő kérdés, hogy mennyire költséghatékony a védelem. Ezért ebben a cikkben egy hatékony, a fagykár következményeit enyhítő megoldásról írunk.

Növényvédelmi előrejelzés: Annak, aki nem végzett a vetéssel, három lehetősége van
A vetés szempontjából a termelők jelenleg három verzióban gondolkodhatnak, kukoricában pedig még mindig jelentős a kinn lévő termés mennyisége. Az Agroinform.hu 2020. évi 46. heti növényvédelmi előrejelzése.

kép

Itt már elindult a szántás – fotó: Agroinform.hu

A drón mellett megfér az öreg MTZ is – egy Vas megyei gazda precíziós gazdasága
A precíziós gazdálkodásról attól függően, hogy ki mennyire jártas a mezőgazdaságban, különböző elképzelések léteznek. Valószínűleg mindenki fejében megjelenik egy ultramodern, automatikusan működő, szinte „robottraktor”, amely a műholdakhoz igazodva „dönti el”, hol, milyen és mennyi tápanyag kijuttatására van szükség.

Újra lehet pályázni borpromóciós tevékenység támogatására
Az egyes borpromóciós rendeletek módosításáról szóló 56/2020 (XI.6.) AM rendelet alapján újra lehet pályázni az EU piacán és a harmadik országok piacán megvalósuló borpromóciós tevékenység támogatására.

Későbbre halasztják a 2021-es AGROmashEXPO-t!
A COVID-19 vírus okozta járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések miatt a jövő év elejére tervezett kiállítások időpontja módosul – írja a Hungexpo Zrt. közleménye.

Koronavírus: hogyan segít az EU?
Tekintsük át 10 pontban, mit tesz az Európai Unió annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány után talpra állhasson az európai gazdaság. Számos intézkedést kellett hozni, amelyek vagy azonnali beavatkozást jelentettek, de több olyan döntés is született, melyek a helyreállítás alapjai lehetnek.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.