Újabb lazítások jönnek: Orbán Viktor bejelentette a részleteket
Hamarosan meglesz a 4 millió beoltott, szombaton nyílnak a helyek a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek, éjféltől lesz kijárási tilalom.

Végre egy jó hír: mégsem zárul nyáron ez a pályázat
A vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című pályázati felhívás további másfél éven keresztül érhető el. Kétmilliárd forint a maximális támogatás.

Rossz talajon is sokat hozhat ez a növény
A fűtőanyagként és bioetanol alapanyagként egyaránt hasznosítható miscanthust jelenleg is több európai országban termesztik. A legújabb kutatások azokat az energiafű fajtákat és genotípusok keresik, amelyek sikeresen termeszthetők gyengébb talajokon és száraz, forró nyarakat is jól bírják.

Milliárdok az élelmiszeriparnak – több ütemben pályázhatnak az üzemek
pályázat első benyújtási szakasza 2021. július 7.-én indul.

A biotermékek hazánkban is egyre népszerűbbek – fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Ha ez így megy tovább, a század végére kipusztulnak a rovarok
Tudnál élni kávé nélkül? Méhek nélkül ugyanis kávé sincs. Ez persze csak apróság ahhoz képest, hogy a globális élelmiszertermelés 76%-a függ a méhfajok beporzásától, tehát minden harmadik falat étel nekik köszönhető.

Mire lesz pénz a Covid után? Itt a magyar terv
Folynak a tárgyalások a helyreállítási terv megvalósításáról, a napokban nyújtják be a tagállamok a saját terveiket a hatalmas EU-s gazdaságélénkítő csomag felhasználásának részleteiről. A magyar elképzelésekben a mezőgazdaságnak is nagy szerep jutna.

Itt vannak a beígért milliárdok – és ez még csak a kezdet!
Elindult az Élelmiszeripari üzemek fejlesztése című pályázati felhívás társadalmi egyeztetése, 50 milliárdos keret áll rendelkezésre. Akár teherautót is lehet venni!

Új technológiai rendszerek beszerzést támogatja a most megjelent élelmiszeripari felhívás – Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt

Támad a levéltetű és a szilvadarázs – cselekedni kell!
A poloskaszagú darazsak és a levéltetvek terjedésére hívja fel a figyelmet Zsigó György növényorvos.

Dolgozz velünk! Újságírót keres az Agroinform
Az Agroinform újságírót keres! Ha van kedved egy jó hangulatú csapatban dolgozni, jelentkezz!

Brutális drágulást jelentettek be: egekbe szökik a tojás ára
A takarmány árának fél éve tartó emelkedése miatt a tojás termelői árának 20 százalék körüli növekedése indokolt – közölte a Magyar Tojásszövetség az MTI-vel szerdán.

tojás

Egyelőre nem kell arra készülni, hogy a termelők tömegével zárnának be – fotó:MTI/Oláh Tibor

Hogyan költsünk el 1500 milliárdot? Agrártámogatások Webinárium
Ilyen még nem volt! 1500 milliárd forint áll rendelkezésre a következő két évben vidékfejlesztésre. Regisztrálj webináriumunkra, ha tudni szeretnéd, hogy mire lehet pályázni, és hogyan lehet áthidalni a pénzügyi és adminisztrációs buktatókat!

Megérkezett a friss magyar szamóca, de horror áron mérik
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint már országszerte kapható a hazai fóliás szamóca a piacokon, üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.

eper

Már kapható a friss hazai fóliás szamóca (a kép illusztráció) – fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Állattartók, kertészetek, élelmiszerüzem tulajdonosok! Ismerjék meg 2021 pályázatait! – PR cikk
Állattartó, kertészet, kertészeti gép, tároló, szárító, precíziós gép, élelmiszeripari üzem – Már pontosan tudható, mikor, milyen pályázati kiírás jelenik meg, mekkora keretösszeggel.

Kreatív magyar fiatalok, akik találmányait lehet, hogy Te is használni fogod – PR cikk
Innovázió 1.0 elnevezésű hallgatói innovációs ötletverseny döntőjére került sor múlt hét pénteken a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, amelynek keretében hallgatók vagy hallgatókból álló csapatok mutathatták be egyedülálló projektjeiket a szakmai zsűri előtt.

Megtörtént! Több százmillió genetikailag módosított szúnyog szabadult ki
A kutatók szándékosan engedtek szabadon génmódosított szúnyoglárvákat a Florida Keys szigetcsoportnál.

5+1 módszer a vakond távoltartására
Kevés dolog tudja jobban felbosszantani a kertbarátokat, mint a semmiből feltörő kisebb, nagyobb földkupacok, amelyek szinte elaknásítják a gondosan ápolt gyepet és konyhakertet. A földtúrások jól jelzik, hogy a kertben gazdag talajélet van.

Védekezés közben ne feledjük, a vakond védett és hasznos állat – fotó: Pixabay

Csapj le erre a pályázatra! Akár 100 milliót is kaphatnak az állattartó kisgazdaságok!
Harmincmilliárd forint keretösszeggel, állattartással foglalkozó gazdálkodók számára hirdetett újabb pályázatot az agrártárca – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Már ezzel is lehet kezelni a paradicsomot és a paprikát
A Nébih, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2021. április 22. napján kelt határozatában engedélyezte a Verimark SC rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását paprika és paradicsom kultúrákban különböző rovarkártevők ellen.

Egy kedvező árú terméket keres a kukorica posztemergens gyomirtására? Milagro® Plus a megoldás! – PR cikk
Bemutatkozik a gyormirtó szer, amely az igazán agresszív gyomnövények irtásában is hatékony.

Elő a botokkal – hétvégétől éjszaka is mehetünk pecázni!
Május elsejétől újra engedélyezte a kormány az éjszakai horgászatot.

2021. május 1-től újra lehetségessé válik a több, mint 700.000 regisztrált horgász számára az éjszakai horgászat – fotó: Pixabay

Csak így ne járjunk – őrült férgek lepték el az USA-t
Aggódnak az amerikai kutatók és nem véletlenül, az őrült féreg vagy ugróféreg néven ismert faj rohamosan terjed az Egyesült Államokban. A kártevő megbolygatja talajéletet és kiszorítja az őshonos fajokat.

Állattartó telepek járványvédelmi fejlesztése: májustól lehet újra pályázni
Május 5-től újra lehetőség lesz a sertés- és baromfitartó telepek járványvédelmi fejlesztésére pályázati forrásból.

Robotokkal lesz enyhíthető a növényvédőszer-hiány?
Az új, korszerű növényvédelmi eljárások felfedezésének gyorsítására terjed a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a robotika használata.

Szigorú ellenőrzések jönnek: műholdakat is bevet a Kincstár
Az idén újdonság az egységes kérelmek ügyintézésének folyamatában, hogy a legfrissebb, 2021. tavaszi műholdfelvételek alapján adott „valós idejű” visszajelzések kapják a legnagyobb hangsúlyt – mondta el Detre Miklós, a Magyar Államkincstár illetékes elnökhelyettese.

Könnyen beazonosítható lesz a növénykultúra a földterületeken – Fotó: pixabay

Hatalmas összegű támogatást kaptak a gazdák – mutatjuk, mire
Lezárult a hazai termelők számára legfontosabb közvetlen támogatási jogcímekhez kapcsolódó kifizetés. A termelők a korábbi előleg és részfizetéssel, valamint a most zárult végfizetéssel együtt a 2020-as kérelmeik alapján közel 364 milliárd forinthoz jutottak a területalapú alaptámogatás (SAPS) és a zöldítési jogcímhez kapcsolódóan.

Idén is milliónyian termelnek zöldséget a saját kertjükben
Az elmúlt hetekben csaknem egymillióan kezdték meg a tavaszi munkákat mintegy 600 ezernyi kiskertben, ahol összesen közel 40 ezer hektáron termelnek zöldséget és gyümölcsöt, elsősorban saját fogyasztásra. Felmérésünk azt mutatja, hogy a legtöbben kikapcsolódásként tekintenek a kiskert gondozására, de a válaszadók fontos szempontnak tartják azt is, hogy ezáltal friss és vegyszermentes terményhez juthatnak.

Ezt látnod kell! Gyönyörű képek a hortobágyi szürkemarhák kihajtásáról
Elindult a szürkemarha gulya, hogy ősz végéig kint töltse a legeltetési időszakot.

A szürkemarhák legeltetése tartja fenn a pusztai gyep egyensúlyát.

Dióburok-fúrólégy: van remény a bio védekezésre?
A jelenséget az esetek nagy részében az utóbbi években elterjedt dióburok-fúrólégy okozza. Ez a foltosszárnyú, jellegzetes megjelenésű légy hazánkban az elmúlt 10 évben fokozatosan terjedt el a déli-, dél-nyugati országrész irányából az észak-keleti irányba és így a terjedésének megfelelően fokozódó kártételével minden évben lehet számolni.

A végzetes vírus, ami először megszépíti, majd megöli a tulipánt
A tavasz egyik legszebb virága a tulipán, igen sok színben és formában találkozhatunk vele. De mi helyzet azokkal a tulipánokkal, amelyek még különlegesebbek tarka, cirmos lepelleveleiknek köszönhetően? Mi okozhatja ezt a kivételes változást és örüljünk-e neki vagy sem?

Ez a különlegesen tarka tulipán virág a jellegzetes tünete a tulipán színtörés betegségnek.

Ugye nem felejtetted el ezeket a határidőket?
Közeleg hónap vége, sorra vettük, milyen határidők járnak le a következő napokban, és mire lehet pályázni a következő néhány hónapban.

Lesz-e betegség az őszi búzában? – PR cikk
Megszoktuk, hogy átlagos időjárás nagyon ritkán fordul elő, ez elmondható az idei évre is. Az enyhe, csapadékos télen az őszi kalászos betegségek fertőzőanyaga jelentős károsodás nélkül áttelelt, így március elején a növényeken többfelé megjelentek a korai lombbetegségek.

200 ezer nem létező szarvasmarha után vett fel támogatásokat
Az USA-ban bíróság előtt áll egy 50.000 hízómarhát tartó farmer, aki négy éven keresztül 200.000 állat beszerzését és tartását hamisított számlákkal igazolta a Tyson Foods húskonszern felé.

Egységesen fejlett növényekre vágysz vetés után? Ezt használd! – PR cikk
Az idei tavasz az erőteljes hidegfrontok betöréséről szól. A naptár szerint már vetni kellett, de az időjárás nem akart melegedni. A vetések elkezdődtek, de a magok többsége hideg talajba került. Ennek eredményeként a napraforgó és a kukorica kelése vontatott lesz, és a következő lehűléskor a növény megállhat a fejlődésben.

Kukorica stresszben — fotó: Hechta Kft.

Beszéljünk a metszésről – kicsit másképp!
Milyen típusú metszőollók kaphatók? Miért jobbak a ma kapható metszőollók, mint a régiek? Hogyan növelhetjük a metszőollók élettartamát? Cikkünkből megtudhatod.

Növényvédelmi előrejelzés: Melegszik az idő, egyre nagyobb bajban vannak a gyümölcsfák
Igen, így április végén már nagyon várjuk – mind az emberek, mind a növények – a melegedést. A végéhez közeledő hónap most kellemetlen meglepetést hozott időjárás tekintetében. Volt itt minden, fagyos reggelek, még az utolsó napokban is, többször hóesés, esős napok, természetesen szeles napok és hideg.

Őrségi gazdainterjú: Gyengébb talajokon gazdálkodsz? Ne csak a mennyiségre törekedj!
Van, aki nem válogathat: gyengébb termőképességű talajokon kénytelen gazdálkodni, így alternatív megoldásokat kell találnia ahhoz, hogy jövedelmező legyen a tevékenysége. Bischof Andrással beszélgettünk, családi gazdaságuk vetőmag-előállítással és húsmarhatartással foglalkozik AKG-területeken.

gazdainterjú

Az Őrségben a talajok minősége miatt kiugró termést elérni csak óriási szerencsével lehet – Fotó: Bischof András

Bombát talált a traktoros – Képek!
Az eset Lőrinci közelében történt, senkinek nem esett bántódása.

Horogra akadt az idei első kolosszális ponty a Balatonban – Képek
Fotós beszámoló az év első 30 kiló fölötti pontyáról.

Így trágyázz, hogy a növény kibírja a szélsőségeket! – szakértői tippek – PR cikk
A mezőgazdaság a klímaváltozásnak egyik leginkább kitett szektor. A magyar mezőgazdaságra több szempontból is jelentős hatása lesz az éghajlatváltozásnak.

Ilyen egyszerűen csökkenthető a tojássárga koleszterinszintje?
A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a vadon termő menta és a gólyaorr kivonatok hozzáadása a tojótyúkok takarmányához javítja a tyúkok tojáshozamát betegségekkel szembeni ellenállóképességét, valamint a tojás minőségét is.