A pályázat lebonyolításáért és koordinálásért felelős Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta immár negyedik éve működik együtt annak érdekében, hogy segítse a hazai rászorulókat.

A Syngenta és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület első ízben tavaly indította el a népszerű Önkormányzati programot. A program küldetése, hogy az ország szegényebb térségeiben, ahol az embereknek a napi betevő előteremtése is mindennapos gondot jelent, saját erőből, saját területen tudjanak megtermelni egyes alapélelmiszereket. A program hosszú távú célja a gazdálkodási kedv széleskörű visszaállítása a vidéki falvakban, így nemcsak finomabb és egészségesebb étel kerülhet a rászorulók asztalára, hanem a családi költségvetés egy jelentős része is felszabadul.

A februárban meghirdetett pályázatot idén is nagy érdeklődés övezte. Az elsősorban önkormányzatoktól és alapítványoktól érkezett pályázatok közül most 14 győztest hirdettek: Zsadány, Végegyháza és Pusztaföldvár (Békés megye), Magyarszerdahely és Zalaszentgrót, (Zala megye), Zsámbok (Pest megye), Somlószőlős (Veszprém megye), Siklósnagyfalu, Somogyhatvan és Egyházasharaszti (Baranya megye), Ramocsaháza és Panyola (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Pázmánd (Fejér megye), Nagykörű (Jász-Nagykun-Szolnok megye).

Ez öttel több, mint a tavalyi évben támogatott pályázók száma, így idén mintegy 20 hektár területen indulhat meg tavasszal a munka. A kiválasztott községek többsége jelentős munkanélküliséggel küszködik, mivel számottevő, a lakosság foglalkoztatását biztosító vállalkozás nem működik, telepített ipar a térségben nem található. Van olyan pályázó, ahol a település lakóinak 95%-a hátrányos helyzetű, a létminimum alatt él, és az egyetlen munkáltató az Önkormányzat.

A kezdeményezés különlegessége, hogy mindenütt széles helyi összefogásra épül. Minden pályázat más és más: van, ahol a közhasznú munkásokat vagy a munkanélküli családokat vonják be a munkába; van, ahol a falu fog össze; vagy éppen a helyi Vöröskereszt, illetve a polgárőrség önkénteseinek segítéségével valósulhat meg a program. Idén is pályázott és nyert a magyarszerdahelyi fogyatékosok rehabilitációs otthona, akik ezzel a programmal az ott élők társadalmi integrációját szeretnék elősegíteni. A legtöbb esetben a munka szakmai felügyeletét a falugazdák és az önkormányzatok szakemberei végzik, másutt pedig a szakirányú végzettséggel rendelkező polgármester személyesen segít a munkában.

A vetőmagok és növényvédő szerek néhány napon belül eljutnak a nyertesekhez, így a jó idő beköszöntével elkezdődhetnek a munkálatok.

A megtermelt élelmiszereket többek között az önkormányzati konyhákon, napköziken keresztül, vagy nyersanyag formájában juttatják el a kedvezményezettekhez. A támogatásban elsősorban munkanélküliek családjai, egyedülálló szülők, nagycsaládosok, nyugdíjasok és megváltozott munkaképességűek részesülnek.

„Nagyon örülünk az önkormányzati program sikerének. A kezdeményezésnek köszönhetően létrehozott közösségi kertek hosszú távon is nagy jelentőséggel bírnak, hiszen a gazdálkodásba bevont családok elsajátíthatják a kiskertművelés ismereteit, és a későbbiek során a tanultakat saját kertjükben önállóan is hasznosíthatják, így jelentős megélhetési költséget megtakarítva a családjuknak. A Syngenta, mint a világ egyik vezető mezőgazdasági vállalata fontos feladatának tekinti, hogy ne csak élelmiszerrel támogassa a rászorulókat, hanem, megteremtve a feltételeket, mintegy hal helyett hálót adjon a kezükbe, ezzel segítve további boldogulásukat.” – mondta el Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója a kezdeményezés kapcsán.

Folytatódik az Élelmiszerlavina hagyományos programja is, amelynek keretében a termelők a Syngenta által felajánlott vetőmagból és növényvédő szerből előállított élelmiszert saját adományukkal kiegészítve adják tovább az élelmiszeripari feldolgozóknak, akik tartós élelmiszert készítenek belőle. Az így előállított élelmiszercsomagok karácsony előtt, szintén a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül jutnak el a rászorulókhoz.

„Az Élelmiszerlavina jótékonysági akció eredményeként tavaly 25 millió forint értékű tartós élelmiszer gyűlt össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktárában. A tárgyalások már elkezdődtek a programba bevont partnerekkel, így reméljük, idén még több hátrányos helyzetű emberhez tudjuk eljuttatni élelmiszertámogatásunkat.” – számolt be Cseh Balázs a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.