Búvár Géza, a Kite Zrt. vezérigazgatója a rendezvény megnyitóján elmondta, a mezőgazdaságban felmerülő változó problémákra változó és folyamatosan fejlődő megoldásokkal lehet válaszolni. Erre a John Deere világon egyedülálló termékkínálata nyújtja a legkiválóbb lehetőségeket, ezért tette le voksát a márka mellett a Kite is immáron 38 éve, és ezért bíztat minden partnert ugyanerre a versenyképes termeléshez nélkülözhetetlen technológiára.

A rendezvény egyik célja, hogy a magyar gazdák megismerjék az RTK - Real Time Kinematic - vagyis valós idejű helymeghatározási rendszert. Az RTK szerepe a termelés során óriási, használatával 10-23%-os üzemanyag-csökkenés érhető el. Az RTK rendszernek köszönhetően, a szintén költséges növényvédelem munkái során is gazdaságosabb növényvédőszer-felhasználást érhetünk el. A helymeghatározó rendszer 2 cm pontossággal, 3D földrajzi pozíciót mutat. A pozíciót tetszőlegesen megismételhetjük, és differenciáltan, szükség szerint juttathatunk ki műtrágyát, növényvédő szert az adott területre. Így elkerülhető a túlpermetezés, túlműtrágyázás. Az RTK lefedettsége hazánkban közel 100%-os, amelyet a látogatók szemléltető térképeken tekinthettek meg.

A KITE Zrt. az RTK rendszert használó intelligens John Deere gépek bemutatásával tárja fel a jövő versenyképes termelésének útját. Az RTK -nak köszönhető gazdaságos üzemanyag-felhasználáson túl a John Deere 90%-kal 80%-kal csökkentette gépeinek károsanyagkibocsátását, ezáltal maradéktalanul megfelel a Tier 4 Interim Tier 4-es környezetvédelmi előírásoknak. Az ERG technológia titka a kipufogógáz visszavezetésében rejlik és szintén költségtakarékos megoldás, hiszen a gépekhez csak üzemanyagot kell használni drága adalékanyag nélkül. Az ERG technológia titka a kipufogógáz visszavezetésében rejlik és szintén költségtakarékos megoldás. A gépekhez csak üzemanyagot kell használni drága adalékanyag nélkül.

Az RTK rendszer használatával - egy Európában és hazánkban is kevéssé ismert mezőgazdasági művelési forma - a sorban történő művelés is megvalósítható. Az új technológia során sokkal koncentráltabbá válnak a műveletek, hiszen csak a sorban történik meg a magágy-előkészítés, a vetés, a műtrágyázás, majd a kinőtt növényt később is csak abban a sorban kell növényvédőszerezni. Így a művelés során a teljes területre kiszórt felesleges anyagok mennyisége kihagyható, amely önmagában is öltségmegtakarítás. Az RTK rendszerrel és a műveletek pontosságával a szántóföldön kevesebb fordulóval gazdálkodunk, így az üzemanyag-költségek is kisebbek lesznek. A munkaműveletek összevonásával drámai módon lecsökkenthetők a menetszámok és menetidők.

Az intelligens gépek működését a KITE Zrt. közel 50 hektár területen, 3 helyszínen, mozgó szántóföldi gépbemutatókkal és az RTK rendszer oktatásával mutatta be. Az érdeklődők a magasszintű magas szintű előadások során arról is meggyőződhettek, hogy a KITE Zrt. az új termelési módszerek ismertetése után is folyamatos kapcsolatban áll partnereivel, nem hagyja magára termelőit és a legmagasabb szintű oktatással, tanácsadással segíti a jövedelmező gazdálkodást.

Az első szántóföldi mozgó gépbemutató helyszínen a látogatók az RTK rendszer segítségével a vízelvezetés, árok-karbantartás módszereit is megismerhették. A magyar mezőgazdaságban a tavalyi év során tetőzött az a probléma, hogy a gazdák a táblán belüli és a táblán kívüli teljes vízelvezetést nem tudták megoldani. Egy táblának ezáltal mintegy 10-20%-a volt alkalmatlan a vetésre. Így több olyan növénykultúra vetésterülete lecsökkent, amelyek korábban biztosnak számítottak. Így a szántóföldek 10-20%-a víz alá került, és alkalmatlan lett a vetésre. Az előző évtizedekben nem foglalkoztak a gazdaságok a táblán belüli és táblán kívüli vízelvezetéssel, de mára ez a problémakör annyira aktuálissá vált, hogy a KITE Zrt. az RTK rendszerre épített gépbemutatót szervezett a lehetséges megoldások demonstrálására. Az RTK-val először a talaj vízszintjét mérhetjük fel, majd a problémás területen térképkészítéssel lehet elkezdeni a munkát az intelligens John Deere gépkapcsolatok segítségével.

A második szántóföldi mozgó gépbemutatón a látogatók több mint 30 hektáron, 15 gépkapcsolatot figyelhettek munka közben. Az erőgépeket az RTK rendszer használatával, a sorban művelés különböző formáit végezve szemléltették az érdeklődők, a talaj-előkészítéstől a növényvédelem folyamatáig.

A bemutató a magyar és európai látogatók számára is újdonságokkal szolgált: megismerkedhettek az R 961 permetezővel és 4730-as önjáró permetezővel, az új John Deere CCS vetőgéppel, az ORTHMAN 8315 SORKÖZMŰVELŐ KULTIVÁTORral, az ORTHMAN 1tRIPr SÁVMŰVELŐ GÉPpel, illetve a WOLVERINE VÍZELVEZETŐ ÁROKÁSÓ ÉS MARÓ GÉPpel.

Ezzel kapcsolatosan itt további információk olvashatók.

A harmadik helyszínen a KITE Zrt. a John Deere újdonságaiból állított össze ízelítőt- a teljesség igénye nélkül. A bemutatott modellek közül nem minden gép új, azonban funkcionalitásuk szempontjából az adott gépcsoportból nem szabad kihagyni egyiket sem. A kisebb teljesítményű traktoroktól a gépóriásokig haladva a KITE nem a traktorok evolúcióját, sem pedig a gyengébbtől a tökéletes felé vezető utat szemlélteti. Sokkal inkább a John Deere széles választékát mutatja be, rávilágítva, hogy a legkülönbözőbb gazdaságok igényeit is tökéletesen ki tudják elégíteni. A színes palettájú kistraktorok felvonulásával is szeretné a KITE cáfolni azt a téveszmét, amely a márkáról kialakult, miszerint a John Deere azonos a nagytraktorokkal, gépóriásokkal.

Első csoportként a John Deere a traktor funkciókkal ellátott fűnyíróit mutatta be. A 740-es és 748-as fűnyíró modellek 24 lóerővel, nyomatékos diesel motorral, súlyozható kivitelben, első és hátsó TLT-vel traktoros feladatokat is képesek ellátni. A 1026 R kisgép magasabb építésű, nagyobb tömegű, masszív kis homlokrakodóval is használható. Ezekkel a kisgépekkel a gazda 1-1,5 ha területű telepét tudja rendben tartani. A modellek söprésre, mulcsozásra, hótolásra, műtrágyázásra, sőt a gyümölcsösben a sorközök kaszálására, permetezésre vagy kis pótkocsival való munkára is alkalmasak.

Második csoportban a kompakt traktorok vonultak fel. Ide sorolhatók a JD 2520, 3036E, 3520, 3720, 4520 és 4720as, 26-tól 64LE teljesítményű gépek. Ez a kategória kommunális és mezőgazdasági munkák végzésére egyaránt képes. A traktorok 3 hektáros telep rendezésére alkalmasak és ugyanekkora gyümölcsös vagy kertészet hasznos erőgépei is lehetnek. A kompakt traktorok permetezésre, nyírásra, mulcsozásra, takarításra, szállításra, rakodásra, gallyaprításra és még sok más feladatra alkalmasak, a gazdának annak megfelelően kell traktort választania, hogy melyik alkalmazás a legfontosabb számára.

A harmadik csoportban a sokféle feladatra tervezett kistraktorokat láthatta a közönség. Ezekre az erőgépekre az elmúlt években 22%-kal nőtt a kereslet Európa-szerte. Ezt a gépkategóriát a kisgazdaságoknak, néhány 10 hektáros terület művelésére, rendben tartására fejlesztették. A közönség láthatta és kipróbálhatta a

 • JD 5075-ös könnyen használható, fülke nélküli kivitelt,
 • az 5G-s speciális szériát, amelynek a gépei kertészetek, szőlészetek, gyümölcsösök ideális erőgépe,- valamint
 • a JD 5RN különleges méretű kistraktorját, amely 1,7 m keskeny kivitelének köszönhetően 2,5m telepítésű szőlőben tud dolgozni.

Amikor a vezérgép mögött ki kell szolgálni a gazdaságot, akkor van szükség az 5075-ös vagy 5065-ös modellekre, amelyek szántóföldön, fülkés kivitelben kaszálnak, báláznak is. Az 5M és 5R modelleknél már nem a traktor speciális mérete számít, hanem a gép tömege, amely 35-40 kg/LE és erőátvitele. A 6130 St, 6230 Pr. modellekkel már a talajművelést is el lehet végezni, sőt a 6230 Pr.-tól precíz munkára, nagypontosságú igényes vetésre is számíthatunk.

A negyedik csoportként bemutatott kategória traktorai már vezérgépként is megállhatják a helyüket! A Kite Zrt. azoknak ajánlja ezeket a gépeket, akiknek a traktor általános tudása, univerzalitása a fontos. A 6130, 6330, 6930-es gépek 100LE-től 160 LE-ig, 40kg/LE feletti teljesítménnyel bírnak. A kategóriának „PR”-kivitelei a traktoron belüli – és kívüli - szerkezeti elemek kommunikációjában is összhangot teremtenek és műholdas navigációs rendszerrel is dolgoznak. Így a talajműveléstől, közúti fuvarozáson át, rakodás, növényápolás és finom munkák teljesítéséig szinte minden gazdaságban előforduló munkát elvégeznek. A 6R sorozatot elsősorban kombinált gépkapcsolásokra és függesztett, félig függesztett gépekkel való munkára tervezték.

További információ a 6R sorozatról: http://hun-hu.2011-line-up.com/index.php/Termekek/Traktorok/6R-sorozat

Az ötödik csoport traktorai minden precíziós munka alapgépeiként remekelnek. Vetésre, permetezésre, tápanyag-kijuttatásra használhatók, érintőképernyővel vezéreltek. A szerves fejlesztés során kialakított egyenszilárdságuknak köszönhetően 35 kg/LE súlyra, 30LE intelligens extra teljesítményre képesek és nem jönnek zavarba talajmunkánál sem!

A 7R kategória amerikai traktorait Nyugat-európai igényeknek megfelelően építették meg. teljesítményük 280 LE-ig terjed, nagy teherbírásúak, de nem túl nehéz gépek. Három fő tulajdonságuk mindent elmond a tervezők szándékáról:

 • A7 cm-el nagyobb tengelytáv megvalósítása a vezetési kényelmet, nagyobb elmelőerőt, vontatás magasabb hatásfokát szolgálja.
 • A 10 cm-el rövidebb traktor a jobb manőverezésért és rálátásért lett fejlesztve
 • A CommandQuad új sebességváltó előnyeként említhető, hogy automatikus a tartomány és a munkafokozat kiválasztás, kényelmes, akár egy tipikus európai fokozatmentes váltó, ugyanakkor mechanikus, tehát jó vontatási hatásfokú.

A John Deere fejlesztések eredményeképpen az 7R-es 7215 és 7280 –as traktorokat 10-11 tonnás tömegükkel 14-15 tonnára lehet leterhelni. 45-50 kg/LE teljesítménnyel, kombinált gépkapcsolásokkal és optimumon tartott vontatással dolgoznak. Közúton aktív kormánykerékkel rendelkezik, amely többet tud, mint egy személyautó. Közúti viszonyok között változik a kormánykerék áttétele, ellenkormányozza a sodródást és vonalban tartja a traktort.

További információ a 7R sorozatról: http://hun-hu.2011-line-up.com/index.php/Termekek/Traktorok/7R-sorozat

A 8R traktorok - 8335R és 8360R - a teljes terheléses vontatás alapgépei, rendelhetők kerékkel és hevederrel is. A John Deere mérnökei azoknak fejlesztették a 8R-t, akik vezérgépet akarnak, akik a munka biztonságos végrehajtását várják el, és nem szeretik kicentizni a gépkapacitást. A 13 tonna alapsúlyú erőgép 55kg/LEig felsúlyozható. megfelelő munkagépválasztással és navigációs technológia alkalmazásával a legköltségesebb munkákat - a nehéz talajművelést - végezhetjük el hatékonyan, alacsony költséggel.

További információ a 8R sorozatról: http://hun-hu.2011-line-up.com/index.php/Termekek/Traktorok/8R-sorozat

Hatodik munkagépcsoportként a bálázók mutatkoztak be. A bálázók felvonulása során a John Deere mérnökei arra is rávilágítanak, hogy a munkagépek esetében is követi a cég a feladatra fejlesztést és fő céljuk a partnerek problémáinak megoldása.

 • A JD 459-e bálázó esetében nem csak a bálázó, de a bála is könnyen kezelhető, ennek köszönhetően nyer létjogosultságot a sorozat első tagja.
 • A 644-es elsősorban zöld anyagnál, magas nedvességtartalom mellett javasolt. Elődarabolója hasznos a nagy tömörség elérése érdekében.
 • A 852-es bálázó használata száraz anyag-szalma, vagy széna bálázásakor a leghatékonyabb. Lágy bálamag kialakítására képes a jó szellőzéshez.
 • A 864-es, Maxicut névre keresztelt gép 25 késsel van felszerelve. A Maxicut elődarabol és rendezi az anyagot, szalma vagy zöld esetében is nagy tömörséget produkál.
 • A 960-as bálázó újdonság volt a rendezvény résztvevői számára. Gyors bálakidobása egyedülálló, a legkevésbé érzékeny arra, hogy mit bálázunk vele. A John Deere fejlesztőmérnökei +30% teljesítményt, 20%-kal tömörebb bálát, 8%-kal kevesebb gázolaj-fogyasztást értek el az új modellel. Továbbá a gép 25t/óra anyaglegyűjtés teljesítményre képes, így nagy kapacitásával méltán lehet bérvállalkozók alapgépe.

Hetedik gépcsoportként a John Deere betakarítási technológiáinak újításait ismerhette meg a közönség.

Az új W650-es kombájn prémium gép. A jól bevált hagyományos technológiára épült. Annak a gazdálkodónak való, akinek nincs szüksége csúcsteljesítményre, vagy nem tud kihasználni nagyobb gépet. Kezelési alapelvei ismertek és egyszerűek, megbízható kombájn, nem tör, tisztán dolgozik. Alacsony beruházási és üzemeltetési költséget jelent használója számára.

További információ az W kombájn szériáról: http://hun-hu.2011-line-up.com/index.php/Termekek/Kombajnok/W-sorozat

Az új T 670-es kombájn szalmarázós gép, de kategória feletti -+20-25%-kal nagyobb- teljesítménnyel dolgozik. A John Deere mérnökei azoknak ajánlják a gépet, akik a közismert szalmarázós gépeknél nagyobb teljesítményt akarnak elérni. A gépnek prémium szecskázója van és elektromosan állítható terelőkkel ellátott. A kombájn fülkéje kategóriájában páratlanul kényelmes, érintőképernyős monitorral felszerelt.

További információ az T kombájn szériáról: http://hun-hu.2011-line-up.com/index.php/Termekek/Kombajnok/T-sorozat

Az S 690-es gép az alkatrészek 45%-os cseréjével kalászosokra lett áttervezve. A fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a kombájn egyenszilárdsága. Az alkalmazott újítások:

 • az állítható anyagáramú hosszdob;
 • az aktív kalászvisszahordó, amely nem csak visszahord, hanem csépel is;
 • és a növelt tisztítófelület.

A kombájn teljesítménye és szemtisztasága, szem minősége egyedülálló. A látogatók megnézhették a kombájn tesztelését egy óriás LEDkivetítőn. Az agárdi határban, nem tesztgabonában, hanem aratás előtt álló búzában mérettetett meg a kombájn. 7 tonnás hozamban, 7 km/ó sebességgel, 0,7%-os veszteséggel, 44t szem teljesítménnyel bizonyított a gép. Leterhelni a kombájnt csak 7t/ha termésnél nagyobb hozamban lehetne, vagy nagyobb asztallal, amire 2012-től lehetőség nyílik, ugyanis a John Deere jövőre 10,7m asztalmérettel tör előre.

Az S690 ma egyedül alkot kategóriát, így a John Deere annak ajánlja ezt a kivételes gépet,

 • akinek a teljesítmény első számú szempont, de nem idegenkedik a nagyméretű, 10,7m-es asztaltól, 12 soros kukorica adaptertől;
 • aki bérvállalkozó és minimális szemveszteséggel akar dolgozni, nagy teljesítmény mellett;
 • aki egy „kézben tartható kombájnt” akar, vagyis olyan gépet, amelyben a változó anyagáramú hosszdob az adott kultúrához és viszonyokhoz tökéletesen adaptálja a gépet;
 • aki oda akar figyelni a gépére és maximálisan kihasználja a kombájn adottságait;
 • aki apróra vágott szármaradványt és tökéletes terítést vár el;
 • aki olyan intelligens kombájnt választ, amely kapacitását csak GPS és automatikus terhelés-szabályozással tudja kihasználni;
 • és akinek a jármű- tulajdonságok fontosak a terepviszonyok miatt.

További információ az S kombájn szériáról: http://www.deere.com/wps/dcom/en_US/products/equipment/grain_harvesting/combines/s_series/s_series.page?

Az utolsó gépcsoport prémium kombájnjait nehéz körülmények között történő munkavégzésre tervezték. A John Deere fejlesztőmérnökei nem feledkeznek meg a motoros gépek jármű tulajdonságának figyelembevételéről. A gépek jármű funkciói segítik a munkagépet feladatainak ellátásában. Egy kombájnnak 25-30 tonna összsúlyt kell tele tartállyal úgy mozgatnia, hogy eközben a talajt ne tegye tönkre. A súlyelosztás feladatával megbirkózni kemény feladat. A talaj viszontagságoknak széles, jó tapadást és talajkapcsolatot biztosító gumival és összkerék hajtással felelnek meg a W650-es kombájnok. 2012-től ezeknél a gépeknél már a heveder gyári szerelésként szerepel. A menetsebesség szerepe a betakarítás minőségében, teljesítményében nagyon fontos, még dombos területen is. A John Deere egyszerű, gyors alkalmazkodású sebességváltó változataival még kedvezőbben hat a teljesítményre.

A HILLMASTER T670 HM kombájn a látogatók kedvenceként nem hiába vívott ki magának nagy sikert. A kombájn teljes szintezésével látványnak sem utolsó, ahogyan a lejtő mértékének megfelelően korrigálja az aszimmetrikus terhelést. A teljes szintezéssel a kombájn szórását lehet megelőzni.

A prémium kombájnok felvonulása során teljesítményben, gép méretben és megcélzott feladatban is komoly különbségeket mutatott be a Kite Zrt. John Deere gépeivel. A nagyszabású szakmai rendezvény záró akkordjaként a gazdák kipróbálhatták a gépújdonságokat, és szakemberekkel konzultálhattak a hallottakról, látottakról.

Búvár Géza, a Kite Zrt. vezérigazgatója az „Irányt mutatunk” szakmai napokat megelégedéssel értékelte. Pontosan időben megjósolni nem lehet az RTK- intelligens gépek térhódítását és a sorban művelés technikájának elterjedését hazánkban. Ennek ellenére a Kite Zrt. vezérigazgatója szerint sikerült a szakmabeliek figyelmét felhívni olyan gazdaságos, és versenyképes újításokra, eszközökre, amelyek a mainál korszerűbb gépekkel ellátott jövő felé vezetik a magyar mezőgazdaságot.

További információ az új John Deere mezőgazdasági megoldásokról magyar nyelven: http://hun-hu.2011-line-up.com/