A klímaváltozás kettős negatív hatása az USA kukoricaövezetére
A kutatások azt sugallják, az amerikai középnyugati kukoricaövnek több negatív hatással is szembe kell néznie.

Hazai körülményekre nemesített hibridek elképesztő terméseredménnyel!
A RAPOOL az elmúlt években a Nébih fajtavizsgálati rendszerébe a legtöbb fajtát delegáló nemesítőházak egyike volt. A RAPOOL fontosnak tartja, hogy a magyar viszonyok közé ajánlott hibridjeit ne csak a saját kísérleteikben figyeljék meg, hanem a Nébih is vizsgálja meg és a hazai körülményeknek megfelelőnek minősítse. 2020-ban a Nébih fajtaminősítő tanácsülésén 6 új RAPOOL-hibrid kapott állami elismerést.

Ettől lesz eladhatatlan a gabona – hogyan védekezhetünk a fuzárium ellen?
Nagyon aggasztó mértékű a gabona fuzáriumfertőzöttsége országszerte: 2019-ben a korábbi éveket meghaladó mértékű fuzáriumfertőzés történt a kalászosoknál, a betakarított szemtermés fuzáriumos szemeket és ezzel együtt fuzáriumtoxint is tartalmazott.

kalász

Sűrű állomány, sok fuzáriumos kalász.

Sokasodnak a növényvédelmi problémák – növényvédősök mondják el, mit tehetünk
A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuális kérdéseiről. A meghirdetett, nívós szakmai program óriási érdeklődést keltett.

Tőzsdére ment a DM-KER
A mai naptól lehet kereskedni az agrár- és építőipari gépek forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó vállalat részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén.

Újabb több tucat madár pusztulását okozta a madárinfluenza
A szlovák Bajmóc (Bojnice) állatkertet lezárták a látogatók elől, és negyvenegy ott élő madarat kellett elpusztítani a hétvégén megjelent madárinfluenza miatt.

madár

Ismét madárinfluenza okozta negyvenegy madár pusztulását – fotó: Pixabay

Miért műtrágyáznánk úgy, hogy a tápanyag veszendőbe megy?!
Ez a műtrágya a legextrémebb időjárási viszonyok között is felvehető tápanyagot nyújt a növények számára!

Még a közép-kelet-európai országok is hatékonyabban termelnek, mint a magyar mezőgazdaság
Ezért tovább nő a bankok szerepe a beruházások finanszírozásában, a hatékonyságnövelés elősegítésében. Ezt mutatja, hogy a Takarékbankhoz nyolc és fél milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett csak az AGROmashEXPO alatt.

A Monsanto csődöt jelent, hogy megfékezze a kártérítési pereket?
A Monsanto vállalatnak jelenleg több tízezer jogi keresettel kell szembenéznie a Roundup növényvédő szer feltételezett (illetve esetenként a bíróságon bizonyított) rákkeltő hatása miatt, és az ilyen keresetek száma folyamatosan növekszik.

Monsanto

A Monsanto vállalatnak jelenleg több tízezer jogi keresettel kell szembenéznie a Roundup növényvédő szer rákkeltő hatása miatt – fotó: geneticliteracyproject.org

A cirok lehet a megoldás a klímaváltozásra?
Az elmúlt év kedvező időjárása kiemelkedő jövedelmezőséget biztosított a takarmánykukorica-termelőknek. Sokakat meglepetésként ért, hogy ennek ellenére tavaly is dinamikusan növekedett az EURALIS szemes cirokkal bevetett területek nagysága, pedig egyszerű a magyarázat rá.

Nem halogathatjuk tovább a termőföldek védelmét
A termőföldek állapota és minősége szempontjából kiemelten fontos lenne a talajaink pontos ismerete, ami meghatározza az alkalmazandó technológiát is.

Az aszály nem jelenthet problémát! Újdonságok a 20 éves KWS-től!
A növénytermelést számos tényező nehezíti, amelyek közül sok változó az időjárási viszonyokhoz kapcsolódik. A hőség és a szárazság szinte minden évjáratban előfordul.

A legnagyobb termőképességű napraforgó az Express toleráns hibridek között!
A Syngenta az idei évben az Express® toleráns szegmensét újítja meg a Suman HTS hibriddel, mely a méltán elismert NK Kondi hibridünk Express® toleráns változata.

Nagyot drágult a kukorica – részben a koronavírus miatt
A kínai koronavírus-járvány és a brexit-megállapodás világgazdasági hatásai is erősítik a gabonaárak emelkedését.

kukorica

A világméretű járvány okozta helyzet a nyersanyagpiacon belül emelkedő árakat eredményez – fotó: Pixabay

Több mint 150 előadó! Itt a PREGA Konferencia RÉSZLETES programelőzetese!
A PREGA Konferencia programja még soha nem volt ilyen sokszínű és részletes: hét, munkaműveletekre tematizált szántóföldi szekció, kétnapos állattenyésztés szekció, három kertészeti szekció és újdonságként élelmiszeripar és Digitális Agrár Stratégia szekciók várják a látogatókat.

Mindent megteszel a talajok javításáért? Ezeket fogadd meg!
A talaj nemcsak a termelés színtere, hanem egy élettel teli közeg, mely funkcióját, termékenységét csak úgy tudja fenntartani, kellően biztosítani, ha biztosítjuk számára a szükséges szerves anyagokat, működhetnek a mikro-mezo szervezetek, optimálisak a kémhatásviszonyok.

Minden, amit az anyajuhtartás-támogatás igényléséről tudni kell
Tájékoztató a 2020-as támogatási év termeléshez kötött és átmeneti nemzeti anyajuhtartás-támogatás igényléséről.

Február 12-ig lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra
Február 12-ig lehet pályázni a 28. Magyar Innovációs Nagydíjra, amelyre olyan cégek jelentkezését várják, amelyek 2019-ben jelentős üzleti eredményt értek el valamilyen innováció megvalósításával, értékesítésével és alkalmazásával – mondta a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.

https://www.agroinform.hu/palyazatok/minden-amit-az-anyajuhtartas-tamogatas-igenyleserol-tudni-kell-42613-001