Szereted a sajtot? Nagyon sokan vagyunk így vele. Mint Gombóc Artúr a csokival. Szeretjük a kerek, a kenhető, a füstölt, a kislyukú, a nagylyukú, szóval, az összes sajtot. De ha igazi sajt rajongók vagyunk, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon tároljuk a sajtot, és mikor tesszük ki az asztalra a fogyasztása előtt.

Ugyanis megvan a sajt tárolásának és fogyasztásának is a trükkje, hogy az a lehető legjobban adja vissza az ízét. Mert hiába készítünk vagy veszünk különlegesen finom sajtokat, ha nem jól tároljuk azokat.

Így tárold és tálald a sajtot, hogy igazán finom maradjon

Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a sajt "könnyezik". Ez nem azért van, mert fél, hogy megvágjuk, vagy beleharapunk. Ez a jelenség az, amikor a sajt hő hatására puhábbá válik és felületén folyadék csapódik ki. Ez nem igazán néz ki jól, de nem is ez a legnagyobb baj vele, hanem az, hogy a sajt ízét is befolyásolja, ráadásul negatív irányba.

A legtöbb sajt íze szobahőmérsékleten a legjobb, azonban így nem lehet tárolni azokat. A hő hatására megjelenő cseppek, vagyis tejzsírszármazékok, a gyors hőmérséklet-változás következtében jönnek elő. A molekulák ilyenkor kitágulnak, hely viszont már csak sajton kívül akad számukra, ezért megjelennek a sajt felszínén, és mivel ezek a zsírok hordozzák a legtöbb ízt, a sajt veszíthet az élvezeti értékéből. Tehát a titok, hogy megakadályozzuk a cseppek megjelenését.


Ehhez pedig az első lépés, hogy jó helyen tároljuk a sajtot. A legjobb, ha minél szárazabb helyre kerül, így a legalkalmasabb tárolási hely a sajt számára a hűtőszekrény zöldségek tárolására kialakított doboza.

sajt

A sajtok tárolása hozzájárul az ízükhöz. Fotó: Pixabay

Fontos, hogy ha lehet, őrizzük meg az eredeti csomagolást és abban tartsuk a sajtot, hiszen az átcsomagolás során is érheti plusz nedveség.

De nem csak a tárolás, a tálalás is fontos. Ne vegyük ki túl korán a hűtőszekrényből a sajtot. A legjobb, ha egy órával az étkezés előtt vesszük csak ki, és hagyjuk a csomagolásában egészen addig, míg meg nem kezdjük az étkezést.

Ha pedig befejeztük az étkezést, tegyük vissza a csomagolásába és a hűtőszekrénybe. De ha mégis megjelennek a cseppek, töröljük szárazra a sajtot konyhai papírtörlő segítségével. A keményebb, magasabb zsírtartamú sajtokon hamarabb jelennek meg a cseppek, míg a mozzarella és a feta esetében van erre a legkisebb esély.

Legyen saját sajtod

Nem csak venni lehet, hanem készíteni is érdemes a sajtot. És nem csak azoknak, akik tehenet, juhot vagy kecskét tartanak. Vásárolt tejből is kiváló házi sajtot lehet készíteni, ráadásul nem is túlságosan bonyolult.

A legfontosabb tudnivaló, amit nem lehet szem elől téveszteni, hogy házi sajt csakis friss tejből készülhet, mert csak a friss tejben vannak meg azok az élő kultúrák, amelyek a sajt előállításához szükségesek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megbízható helyről szerezzük be a sajt készítéséhez a tejet.

A házi sajt készítésébe érdemes belevágni, hiszen friss sajtunk lesz, amely nagyon jól kenhető, és ízlés szerint készülhet számtalan formában, így akár idényenként is változtathatunk rajta. Amikor szezonja van, kerülhet bele medvehagyma, de akár bors, lilahagyma, chilipaprika, minden, amit csak szívesen kipróbálnánk.

Egy kisebb méretű sajthoz szükségünk lesz 1 liter friss házi tejre, 1 evőkanál 9%-os ecetre és 1 evőkanál sóra.

A tejet öntsük egy magas falú lábasba, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzhelyről és keverjük hozzá az ecetet. Ezután óvatosan keverjük meg, és várjuk meg, amíg a savó és a túró szétválik. Ezután pihentessük addig, amíg langyosra hűl, és adjuk hozzá a sót. Keverjük el, majd egy szűrőkanál segítségével szedjük ki a sűrűjét. Ekkor kerülhetnek bele a különböző fűszerek.

A kész túrót tegyük tiszta vászonkendőbe vagy konyharuhába, fogjuk össze és tegyük szűrőbe 1 órára, hogy ki tudjon belőle csepegni a felesleges folyadék. Ha van formánk, akkor helyezzük abba, hogy szép, kerek legyen az elkészült sajt, amit ezután egy napra tegyünk hűtőszekrénybe, majd bátran fogyasszuk.

Finom, és még egészséges is

A sajt fogyasztása nagyon egészséges, sőt, kutatások szerint a sajt rendszeres fogyasztása csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Éppen ezért a sajt készítése és fogyasztása világszerte komoly hagyományokkal rendelkezik, így például Svájcban, Franciaországban vagy akár Görögországban is különlegesen finom, tradicionális sajtokat készítenek.

sajt

A házi sajt készítése nagyon izgalmas kaland. Fotó: Pixabay

Van, ahol a zsírosabb, kenhetőbb sajtokat helyezik előtérbe, van, ahol a szárazabb, reszelhetőbb fajtákat, míg sokan kedvelik a penészes sajtokat. A lényeg, hogy a sajt íze, illata és állaga tökéletes legyen, amely persze folyton fejlődik és változik egy sajt esetében.

A felhasználási módja pedig rendkívül gazdag. Ehetjük a sajtot csak magában, de kiváló dióval, szőlővel, almával, vagy egy pohár finom borral is. Ráreszelhetjük egy finom tésztaételre, kiránthatjuk, lehet belőle fondue, vagy akár sajttorta, de húsokra olvasztva is kiváló, és még a rántotta is sokkal finomabb lesz tőle.

A sajtok megítélése az egészségre gyakorolt hatásukról kettős, hiszen sokan tartanak a fogyasztásuktól a zsír- és koleszterintartalmuk miatt, azonban sok kutatás támasztja alá egészségmegőrző hatásukat, különösen a stroke, vagy a szívinfarktus megelőzésének tekintetében. Ezt nevezik a kutatók "francia paradoxonnak", melynek a lényege, hogy bár a hagyományos francia étrend az átlagosnál jóval több koleszterint és telített zsírokat tartalmaz, ami a szívproblémák egyik fő kiváltó oka, a statisztikák szerint ezek a betegségek mégis kevéssé érintik a franciákat. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy a sajtok többsége a szervezetben lévő "jó" koleszterin szintjét emeli, míg a "rossz" koleszterin szintet csökkenti.

A tanulmányok szerint napi 40 gramm sajt fogyasztása tíz százalékkal csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát, valamint a szívbetegségek kialakulásának gyakoriságát.  A sajtoknak ezen kívül nagyon magas a kalcium tartalma, így emiatt a telített zsírokból kevesebb szívódik fel a szervezetünkben.

De a sajt kiváló fehérjeforrás, emellett egészséges zsírokban, kalciumban, valamint D- és B-vitaminokban is gazdag. Egyes típusai probiotikumokban is gazdagok. Azonban ügyelni kell rá, hogy milyen sajtot választunk, hiszen nagyon sok sajtkészítményben vagy ömlesztett sajtban találhatók káros adalékanyagok, amelyek egyáltalán nincsenek jó hatással az egészségünkre, sőt, árthatnak is annak.

Ezek a sajtok igazán egészségesek

1. A parmezán a legtöbb ételt izgalmassá teszi egyedi ízével, és egy evőkanálnyi belőle csupán 32 kalóriát és 2 gramm fehérjét tartalmaz. A kalciumban gazdag parmezán ráadásul segíthet enyhíteni a fáradtságot, a levertséget, sőt, még a hangulatingadozásokat is csökkenteni tudja. Az olasz ételeket nehéz elképzelni jellegzetes íze nélkül.

2. A kecsketejből készült, érlelt sajtoknak nagyon magas a fehérjetartalma, ráadásul a kecsketejben található zsírok gyorsabban szívódnak fel, mint a tehéntejben lévők, így már jóval kevesebb sajt elfogyasztása is teltségérzetet ad.

3. A mozzarella egy klasszikus olasz sajt, mely egyharmaddal kevesebb zsírt tartalmaz, mint a többi sajt. Ezen kívül tele van proteinnel, és előbb okoz teltségérzetet is.

4. A feta egy igazi görög sajt, melynek fogyasztása nagyon jót tesz a szívnek, hiszen napi rendszerességű fogyasztása esetén csökkenteni tudjuk a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A fetában 30 százalékkal kevesebb a telített zsírsav, ami az artériák elzáródásáért felelős.

5. A svájci sajtok méltán világhírűek, hiszen a csodás legelőkön nevelkedett tehenek és kecskék remek aromájú tejet adnak, így a sajtoknak is fantasztikus ízt kölcsönöznek, fogyasztásuk pedig igazán jót tesz az egészségünknek és a közérzetünknek is.

Jó étvágyat és kiváló házi sajtokat kívánunk!