Burgonyavész, paradicsomvész – újabb vegyszert vonnak ki a forgalomból!
Folytatódik a növényvédő szerek kivonásának folyamata, 2022. márciusától a famoxadon hatóanyag kerül tiltólistára.


Szántóföldi gazdálkodók! Megjelent az új hibridkalászos-katalógus (PR-cikk)
A SAATEN-UNION ajánlata azoknak, akik a maximális teljesítményre törekszenek.

Vége az építőanyag-hiánynak – pár hét múlva csökkennek az árak
Lényegében megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon. A kínálat mostanra felzárkózott a kereslethez, amely a járvány után gyorsan újraindult nemzetgazdaságok miatt ugrott meg hirtelen, áruhiányt és áremelkedést okozva.

építőanyag

Az árak korrekciója egyelőre kismértékű, hiszen csak az alapanyagok ára mérséklődött (a kép illusztráció) – fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kalászos vetőmag: minden hazai termőterületre és igényre (PR-cikk)
Ismerje meg a SAATEN-UNION kalászosfajtákat! Katalógusunkban minden hazai termőterületre és minden igényre talál megoldást.

Tízszeresére nőtt a bodza felvásárlási ára 3 év alatt – döbbenetes, hogy mi áll a háttérben!
Jelen pillanatban óriási üzlet bodzával foglalkozni, aminek okai között ott van a koronavírus-járvány miatti megnövekedett kereslet, de több szervezett bodzafelvásárló-hálózat munkájának őrületes árfelhajtó hatása is. Kérdés, hogy meddig tartható ez a helyzet!

Itt a lista – ezt az 5 kerti munkát most kell elvégezned!
Az augusztus-szeptember a termények betakarításának talán legfontosabb hónapjai. A konyhakert roskadásig tele a friss zöldségekkel és fűszernövényekkel, a gyümölcsfák és bokrok közül sok még terem. A megérdemelt szüret mellett azonban szánjunk időt a nyári kánikulát rosszul tűrő dísznövényekre, a gyepre, és gondoljunk a kert hasznos lakóira is.

sövénynyírás

A sövénynyírást érdemes alulról felfelé haladva végezni – fotó: STIHL

Repceregulátorozás – a jövedelmező repcetermesztés kulcsa (PR-cikk)
Az őszi káposztarepce hatékony növényvédelmének kiemelt, kulcsfontosságú szerepe van a magas terméseredmények elérésében.

Fenyegetően közeledik néhány fontos határidő!
Egyes támogatások igénylése esetén a teljes megfelelés érdekében bizonyos határidők megtartására is figyelni kell.

Ijesztő változásokra kell felkészülnie a magyar mezőgazdaságnak
A klímaváltozás teljesen átszabja a magyar mezőgazdaságot, a kilátások aggodalomra adhatnak okot. Egyelőre több a kérdés, mint a válasz.

Az egyre rosszabb körülmények között egyre több inputanyag (műtrágya, növényvédő szer, tápanyag) használatára lesz szükség – fotó: Pixabay

Összefogás a sikeres almatermesztésért (PR-cikk)
Három cég együtt áll ki a hazai almatermesztés sikeréért! Gépek, technológia, testre szabott tápanyag-utánpótlás, okos alkalmazás – mindent a profi almatermelésért!

Pályázatok minden mennyiségben – Néhányat már lezártak, ne gondolkodj tovább!
Precíziós beruházások, napelemes fejlesztések, kertészet, élelmiszeripar, terménytároló, mezőgazdasági kisüzemek és néhány újdonság - pályázz most, légy képben a határidőkkel!

Az élelmiszer lesz a holnap aranya – A MATE első teljes tanévének ünnepi megnyitója (PR-cikk)
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021/2022-es tanévének ünnepi tanévnyitóján Dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte a vidék és a vidéki értelmiség támogatását, felzárkóztatását, valamint az Egyetem következő fontos mérföldköveit.

Növényvédelmi előrejelzés: Óriási károkat okozhat a szürkepenész a szőlőben, az elvetett repce esőért könyörög
A szőlőben jelen szakaszban a szürkepenészes rothadás a legveszélyesebb károsító. Mit tehetünk ellene? Az Agroinform.hu 2021. évi 36. heti növényvédelmi előrejelzése.

repce

Kel a repce, és a repcebolha már megtalálta – fotó: Lepres Luca

Új törvények várhatóak ősszel az agráriumra vonatkozóan
Az Országgyűlés 2021. őszi törvényalkotási programjában több agrártárgyú törvény tárgyalása is várható. Több ágazatot is érinteni fognak a változások.

Óriási termés, kiváló malmi minőség: Itt a HYFI hibridbúza (PR-cikk)
Azoknak ajánljuk, akik a legrugalmasabb vetésidejű búzahibridet keresik. Középérésű, univerzális típus, meghökkentő mennyiséget és kimagasló malmi minőséget nyújt.

Beköszöntött a jövő – Mondd el a véleményedet a precíziós gazdálkodásról!
Precíziós gazdálkodás, digitális mezőgazdaság – ez már nem a jövő, hanem a jelen! Töltsd ki kérdőívünket, vegyél részt Te is a kutatásunkban!

Komoly kihívás előtt állnak a gazdák a növényvédő szerek kötelező csökkentése miatt
Az Európai Unió a környezet hatékonyabb védelme érdekében 2030-ig a felhasznált növényvédő szerek 50 százalékos csökkentését kívánja elérni, a műtrágya-felhasználást pedig 20 százalékkal mérsékelné a közösség országaiban.

A válaszadók fele jelentős terméskieséssel számol a növényvédő szerek használatának korlátozása miatt – fotó: Agroinform/Gáspár Elizabet

Mindenkit vár egy menő agrárbuli: Pápai Expo és Agrárpiknik – szeptember 17-18-19. (PR-cikk)
Bagossy Brothers, agrárfórumok, szakmai kiállítók, Punnany Massif, startupok, termelői vásár – fesztiválhangulat és agrárközpontúság. A szeptember 17-18-19-i Pápai Expo és Agrárpiknik főszervezőjeként a fiatalok agráriumba bevonását is zászlajára tűzte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Győrffy Balázst, a kamara elnökét kérdeztük arról, hogy mivel várják a látogatókat.

Öntözés nélkül a mezőgazdaság már nem tudja átvészelni a nyarakat
Az intenzív mezőgazdasági termelés öntözés nélkül már elképzelhetetlen, ezért az Agrárminisztérium támogatja az öntözéses gazdálkodást.

A levegőből érkeznek a mezőgazdaság új harcosai, a DJI drónok (PR-cikk)
A modern kor eddig ismeretlen kihívásokat tartogathat számunkra mezőgazdasági tevékenységeink során. A kihívásoknak való megfelelés egyik lehetősége a minél fejlettebb műszaki tartalom. A KITE Zrt. számára fontos, hogy partnereit mindig az elérhető legjobb műszaki megoldásokkal segítse. Ezért kerültek bevezetésre a világ vezető mezőgazdasági dróngyártójának, a DJI-nak a termékei a KITE Zrt. portfóliójába.

Hogyan száműzzük a tarackot a kertünkből?
A tarack, amit senki sem ültet, nem öntöz, nem óv, sőt ami senkinek sem hiányzik, a maga igénytelen lényével csodálatosan jól érzi magát a legnagyobb szárazságban is. Szinte nincs olyan kert, ahová ne szemtelenkedne be, és ne okozna éveken át tartó kellemetlenséget. Kiirtása borzasztóan körülményes, és rengeteg munkával jár, de nem lehetetlen.

A tarack az egész kertet behálózza – fotó: 123rf.com

Szarvasgomba-vadászatra fel!
Az ősz kezdetével meg lehet kezdeni a vadászatot a világ egyik legfinomabb és egyben legdrágább fűszerére, a szarvasgombára.

Itt az új mobilalkalmazás: jelentse be, ha parlagfüves területet lát (PR-cikk)
Mindig ez a fránya parlagfű... Új bejelentési rendszer applikációjával rukkolt elő a Nébih. Mutatjuk, hogyan érhető el.

Élelmiszeripar Webinárium – hogyan éri meg fejleszteni?
Innováció, kihívások, lehetőségek, nehézségek – hogyan lehet versenyképes a magyar élelmiszeripar? Szakértőkkel járjuk körbe a kérdést. Jelentkezz!

Hibridbúza, amely minden körülmények között megállja a helyét (PR-cikk)
Azon termelők figyelmébe ajánljuk, akik a hibridbúza vetését a klasszikus előveteményeken túl akár korai betakarítású kukorica után is tervezik, és igazán heterogén táblákon gazdálkodnak. A HYDROCK egy igazi, szerethető igásló. Nincs olyan körülmény, hogy ne tudna bizonyítani, hogy ne lehetne rá számítani.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.