Kezdetét vette az EU-csúcs: a következő 7 év költségvetése a tét
Megkezdődött Brüsszelben az Európai Tanács kétnaposra tervezett ülése, amelyen az uniós állam-, illetve kormányfők a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagról tárgyalnak.

Újra karanténba kell vonulniuk az idénymunkásoknak
Magyarország ismét beutazási korlátozásokat vezetett be szerda nulla órától. Az intézkedés a Romániából beutazó magyar és nem magyar állampolgárokat is érinti. A részleteket ebben a cikkünkben ismertettük.

Már itthon is elérhető egy merőben új foszfortrágyázási módszer! (PR-cikk)
A foszfor a generatív fejlődés motorja, azonban nemcsak a generatív, de a vegetatív folyamatokhoz is kell (például a gyökérfejlődéshez), hiszen a növény foszforvegyületekben tárolja az energiát.

Amit a vöröshagyma betakarításáról és vetéséről tudni kell
Hamarosan itt az augusztus, amikor nemcsak betakarítjuk, de vetjük is a hagymát. De mit kell tudni erről az eredményesség érdekében?

hagyma

A felszedett hagymát rendre rakva, néhány napig száradás céljából a napon tároljuk!

Elképesztő pusztítás – lefejezett napraforgók, ameddig a szem ellát
Hatalmas károkat tapasztaltunk a virágzó napraforgóban. A dél-balatoni vidéket járva nem mindennapi pusztításra lett figyelmes kolléganőnk. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

A sörárpa is meghálálta a törődést! – VIDEÓ (PR-cikk)
Borsod megyében, Sajóvámos határában egyre több gazdálkodó próbálja ki a sörárpa termesztését. Az idei év aszályos időjárása azonban sajnos ennek a kultúrának a sikerét is veszélybe sodorta.

Átmeneti támogatások: az elbírálás egyszerű, a folyósítás gyors lesz a második ütemben
Az elbírálás egyszerű, a folyósítás gyors lesz az agrár válságkezelő támogatási program második ütemében, amelyre a pályázatokat július 27-ig lehet benyújtani – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

juhok

Július 13-ától indult a Nemzeti Élelmiszer-gazdasági Válságkezelő Program második üteme – fotó: Shutterstock

Akár több tízezer forinttal növelheti a hektáronkénti bevételét! (PR-cikk)
Magas olajtartalmú repcehibridekkel a minőségi felárnak köszönhetően az árbevétel jelentősen nőhet.

Ennyi volt: felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást
Az Európai Bizottság 2020/1007. rendelete döntött a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.

Önnek mennyit tejel a kukoricaszilázsa? (PR-cikk)
Az idei év tavaszi tömegtakarmányainak hozamai az időjárás – mérsékelt tavaszi csapadék – miatt nem mindenhol tudták teljesíteni a velük szemben támasztott elvárásokat. Éppen ezért kulcsfontosságú a kukoricaszilázsok minél jobb kihasználása, ilyen körülmények között különösen felértékelődik minden kilogramm kukoricaszilázs jelentősége.

szilázs

Van mód arra, hogy a siló megbontása után jelentkező folyamatok káros hatásait minimalizáljuk.

Bemutatjuk az alomszóró robotot, amit két magyar gazda épített! (PR-cikk)
A robot fejlesztői eredetileg a saját gazdaságuknak tervezték a rendszert, majd háromévnyi megfeszített munka után sikerült egy olyan alomszóró robotot összerakniuk, amit a többi baromfitartónak is meg kell ismernie!

Elfogytak a források: felfüggesztik a járványvédelmi rendszerek fejlesztésére szóló pályázatot
A kötelezettségvállalási keret kimerülése miatt a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című (VP2-4.1.1.7-20) felhívásra a támogatási kérelmek benyújtásának lehetőségét felfüggeszti az irányító hatóság 2020. július 23. 0 órától.

Ha csökkentenünk kell a növényvédőszer-felhasználást, a búzafajták tulajdonságaiban kell megbíznunk (PR-cikk)
A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesítőket és a termelőket is. Gyakran elhangzó cél, hogy csökkenteni kell a növényvédőszer- és akár a műtrágya-felhasználást is, ezzel elősegítve a kisebb környezetterhelést. Ezért az új, korszerű fajtáknál a magas termőképesség mellett a stressztűrésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

búza

Basillo aratás előtt – fotó: Isterra Magyarország Kft.

Kipergés-ellenálló repcék: néhány plusz nap a táblán jelentős terméstöbbletet okozhat (PR-cikk)
A RAPOOL hibridjeivel ütemezhető a betakarítás, elkerülhető a deszikkálás, maximalizálható a terméspotenciál.

2020 vajon a szőlő éve lesz? – Helyzetjelentés a szőlészetből
Az idei évjárat is igen változatosan alakult az eddigi időjárási körülményeknek köszönhetően. A tavaszi aszály, majd a júniusi esőzések és jégesők alaposan megbonyolították a szőlőtermesztők életét. Az eddigi szőlő-növényvédelmi tapasztalatok vegyesen alakultak országszerte, de összességében a tavalyi évhez képest kedvezőbbnek mondhatóak.

Új módszerrel védekezhetünk a repce egyik legfontosabb betegsége ellen (PR-cikk)
A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában és Magyarországon is. Ez a gombás megbetegedés szinte minden évben megjelenik a repce állományokban. Ezért fontos a rezisztens hibridek termesztése.

repce

A KWS a fómás betegséggel szemben ellenálló hibridet nemesített.

Növényvédelmi előrejelzés: Oda kell figyelni a gyapottok-bagolylepkére és a kukoricamolyra!
Az aktuális állapotot talán úgy lehetne összefoglalni, hogy a kapások nagyon biztatóak, de a kártevők szaporodnak, napraforgóban nő a betegségek fertőzési nyomása. Ehhez hasonlóan erősödik a fertőzési nyomás a gyümölcsösökben is, s a szőlő is figyelmet kíván. Az Agroinform.hu 2020. évi 29. heti növényvédelmi előrejelzése.

Már igényelhető átmeneti támogatás az anyatehéntartásra és a tejhasznú tehéntartásra
A rendelet alapján egyszeri, vissza nem térítendő, átmeneti támogatás igényelhetnek az anyatehéntartást és a tejhasznú tehéntartást végző vállalkozások, a rendelkezésére álló szabad átmeneti támogatási keretük összegéig.

Elkapkodták a támogatásokat a gazdák – indul a második kör
A 25 milliárd forintos mentőcsomag keretében nyújtott átmeneti támogatásra nagy érdeklődés mutatkozott.

baromfi

Nagy István: a kérelmek feldolgozása megkezdődött, szeptemberben jöhet a támogatások kifizetése.

Számolj le egyszerre a vadkárral és a lopással, ráadásul utóbbival ingyen! (PR-cikk)
A lopásbiztosításáról híres hazai vadriasztógyártó most két hétig ajándékba adja a biztosítást minden vadriasztóhoz! Védekezz te is egyszerre a vadak és a tolvajok ellen!

A koronavírus hatásaival akár egy évtizedig is együtt kell élnie a mezőgazdaságnak
Az OECD-FAO előrejelzése szerint a koronavírus-járvány alacsonyan tartja a keresletet a következő években, és alááshatja az élelmezésbiztonságot is.

kép

Az élelmiszer-ellátási rendszereknek alkalmazkodniuk kell a változó étrendhez és fogyasztói preferenciákhoz – fotó: Pixabay

Így tegye biztonságossá a csírázást! (PR-cikk)
Eddig soha nem tapasztalt hatások forgatnak ki bennünket a rutinból, gondoljunk picit pironkodva a pánikvásárlásokra… A gyors változások arra sarkallnak minket, hogy egyre inkább csak a kapott adatokra, statisztikákra hagyatkozzunk, csakis azokban higgyünk. De mi van az adatok mögött? Hol a szintézis bölcsessége, a tapasztalás zamata, a fókusz? Közelítsünk erre a csávázószer-választás kapcsán. Kérdezzünk, keressünk együtt válaszokat, szerezzünk tapasztalatokat.

Kkv-k, figyelem! Új támogatási program indul, 2 milliárdos keretösszeggel
Új, 2 milliárd forint összegű kkv-támogatási program elindítását jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban, amelyben hangsúlyozta, az új világjárvány nyomán kialakuló új világgazdasági korszak lehetőségeket és kihívásokat is tartogat az olyan országoknak, mint Magyarország, ahol az export a gazdaság teljesítménye szempontjából abszolút meghatározó szereppel bír.

Milyen új hibrideket kínál a RAPOOL 2020-ban? – VIDEÓ! (PR-cikk)
Videóinkból megismerheti a kiemelkedően magas olajtartalmú DYNAMIC-ot és DUKE-ot, az első kompakt, a tarlórépa sárgaságvírusának ellenálló hibridet, a KELTOR-t, valamint a CLAVIER CL-t, amely az RLM7 fómarezisztencia-gén mellett RLM-S rezisztenciagénnel is rendelkezik.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.