Veszélyben a magyar húsipar?
A sertéspestis okozta növekvő alapanyagárakat nehezen tudja elfogadtatni a kereskedelemmel az egyébként is strukturális problémákkal küzdő húsipar.

Válságban az európai méhészet
Válságban van az európai méhészet, az Európai Bizottságnak ezért meg kell vizsgálnia a méhcsaládok csökkenő számának okait, és javaslatot kell tennie a válság kezelésére – emelte ki Nagy István agrárminiszter az EUObserver brüsszeli hírportálon hétfőn megjelent írásában.

Az idei szőlőtermés messze elmarad a tavalyi évhez képest
Átlagos, több mint 400 ezer tonna szőlő teremhet idén Magyarországon, így várhatóan 3 millió hektoliter körüli bor készül – mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottsága ülésén.

szőlő

A tavalyi rekordterméshez képest idén jóval kevesebbre számíthatunk – fotó: Pixabay

A hatékonyság növelése a magyar mezőgazdaság legfontosabb kérdése
Az élelmiszerekkel szemben egyre növekvő fogyasztói elvárások, az éghajlatváltozás, a szigorodó környezetvédelmi elvárások, valamint a munkaerőhiány közepette különösen fontos a hatékonyság növelése – mondta az agrárminiszter.

Együttműködéssel megelőzhető a méhpusztulás
A magyarországi méhpusztulás magyarázatait az illetékes hatóságon kívül a méhészek és a gazdálkodók egyaránt keresik. A hasonló esetek a jövőben megelőzéssel elkerülhetők, amennyiben az érintett felek kölcsönösen együttműködnek és tekintettel vannak egymás tevékenységére.

Újra kell gondolni a szőlővédelmet
Bár még mindig a lisztharmat a szőlő leggyakoribb károsítója hazánkban, az utóbbi évek időjárása felhívta a figyelmet arra, hogy a másik két betegség, a peronoszpóra és a szürkepenész elleni védekezést is átgondoltabban kell megtervezni. Időben, a lehető leghatékonyabb készítményekkel védekezzünk, javasolták a BASF fejlesztőmérnökei a cég Villányban rendezett szőlőtermesztési VIP napján.

Olyan egészségtelen a marhahús és olyan környezetszennyező a marhatartás, mint hisszük?
Több valótlanság terjed a köztudatban a húsmarhatenyésztést és a marhahúsfogyasztást illetően. A „European Livestock Voice (Meatthefacts)” néven indított kampányban ezeket a tévhiteket veszik sorra.

marha

A szarvasmarhák tartására szolgáló legelők fontos szerepet játszanak a a légkör szén-dioxid-tartalmának megkötésében – fotó: Pixabay

50 százalékkal dobná meg az agrárvállalkozások bevételét, ha több női vezető lenne
Az európai nők 89 százaléka büszke arra, hogy a mezőgazdaságban dolgozik, ám csak 50 százalékuk boldog és elégedett az ott végzett munkájával.

Gyümölcsöt aszalnál? Fűszert szárítanál? Ez a gép Neked készült!
Bemutatjuk a HERB.ERT szárítószekrényt, amely kiválóan alkalmas gyógynövény-, gyümölcs- és zöldségszárításra. Végre alacsony hőmérsékleten gazdaságosan száríthatunk, így sikerül megőrizni a növények értékes tápanyagait is!

Kedvezően alakultak a termelői árak az első három negyedévben
Az első három negyedévben a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak, előbbiek 5,8 százalékkal, utóbbiak 4,2 százalékkal emelkedtek 2018 azonos időszakához képest, így az árviszonyok változása a gazdálkodók jövedelmi helyzetére kedvező hatással volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványa szerint.

malac

A legnagyobb mértékben a sertéstakarmányok ára emelkedett a takarmányok közül – fotó: Pixabay

Ezek az agrárhallgatók profi módon költöttek el 200 millió forintot
A Szent István Egyetem csapatának győzelmével, érdekes projektötletekkel és izgalmas látványvilággal zárult a szeptember óta tartó Agrovirtus versenysorozat és akadémia, melynek fókuszában a hallgatók agrár-vállalatirányítási készségeinek fejlesztése és projektszemléletének formálása állt.

2019-es aratási helyzetkép – véget ért a repce „virágkora”?
Ugyan hazánkban a termelők már a kalászosok vetésének végén járnak, Európában találhatóak olyan területek, ahol még tartanak a vetések. A repcével kapcsolatos kép azonban most kezd jobban körvonalazódni – 2019 a 3. legrosszabb év az aratások sorában.

A glifozátról – érzelmek és tabuk nélkül
2023-tól a glifozát növényvédő szer használata tilos lesz az Európai Unió területén. A gyomirtó szer nélkül alternatíva hiányában a termés jelentős része a gyomosodás miatt elvész.

növényvédő szer

A vegyszer veszélyességét a közvélemény szemében erősen felnagyította az amerikai bíróság döntése – fotó: Pixabay

A tápanyagellátás és a minőség kapcsolata – rossz áruval még a hazai piacokról is kiszorulunk
A kertészeti termesztésben egyre nagyobb szerepet kap a terméshozamok mellett a minőség és a termésbiztonság. Kizárólag jó minőséggel van esélyünk nemzetközi viszonylatban kereskedni, de rossz áruval még a hazai piacokról is kiszorulunk!

Mi akadályozza a nemek közötti egyenlőséget az agráriumban?
A nők túlnyomórészt büszkék arra, hogy a mezőgazdaságban dolgoznak, de többet kell tenni a nemi alapú megkülönböztetés megszüntetése érdekében.

Új pályázat: A jövő gazdálkodása már várja a jövő agrárszakértőit!
Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokkal operáló “precíziós gazdálkodás”. A terület nemzetgazdasági és ökológiai szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen a digitális technológia kulcsszerepet játszik abban, hogy a gazdálkodók megfeleljenek a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a jövedelmezőség kihívásainak. A PREGA pályázata egyedülálló lehetőséget kínál a precíziós gazdálkodás iránt érdeklődő egyetemi hallgatók számára.