A Valtra elnyerte "A 2018-as év traktora" és "A 2018-as év legjobb dizájnja" díjakat az Agritechnica kiállításon. Ez az első alkalom, hogy Valtra nyerte el a fődíjat „Az év traktora” kategóriában. A zsűri a következőképpen indokolta az „Az év traktora” díjjal kapcsolatos döntését: "A Valtra új szintet nyitott meg a traktorok intuitív működtetése terén: a traktor általánosságban magas szintű kényelmet, teljesítményt, hatékonyságot és sokoldalúságot kínál."

gép

A Valtra standja az Agritechnicán – fotó: Valkon 2007 Kft.

Talán még sokan emlékeznek, hogy a legutóbbi AGRITECHNICA kiállításon mekkora sajtóvisszhangot kapott a világhírű Pininfarina designstúdió által megálmodott megjelenésű Zetor tanulmánytraktor.

Akkor még nem lehetett tudni, mikor öltik fel az új formavilágot a konkrét szériák, de a cseh gyár mérnökei nem ültek babérjaikon az elmúlt két évben, melynek ékes bizonyítéka a két éve megismert dizájnnal felöltöztetett MAJOR HS 80 traktor bemutatkozása, amelyről az idei hannoveri kiállításon rántották le a leplet.

traktor

Az új megjelenésű MAJOR HS-t Robert Todt értékesítési és marketingigazgató mutatta be – fotó: zetor.com

Az új osztrák erőgép, a SYN TRAC igazi meglepetés volt az idei hannoveri seregszemlén. A SYN TRAC viszont ezen sajátosságok mellett néhány új megoldással mégis kiemelkedik az eddig ismert hasonló fejlesztések közül. A kompakt felépítésű többcélú erőgép közel 80 km/h maximális sebességre képes. A mellső és hátsó hárompont-felfüggesztésen kívül különleges Dokk-rendszerű csatlakoztatással kapcsolhatók hozzá a különböző vontatmányok, szállítóeszközök.

gép

Hidropneumatikus lengéscsillapítás, ABS-légfék: csak néhány a SYN TRAC erényeiből – fotó: syn-trac.at

Az őszi sajtópremier után a novemberi hannoveri szakkiállításon immár a nemzetközi nagyközönség is megcsodálhatta a Massey Ferguson IDEAL kombájn lenyűgöző vonalait és monumentális méreteit. A  hannoveri agrárseregszemle szakmai zsűrije ezüstéremmel is elismerte az új betakarítógépet.

gép

Az AGRITECHNICÁN is bemutatkozott az IDEAL – fotó: Massey Ferguson

Az idei nyáron a tengerentúlon az USA-beli Farm Progress Show egyik legnagyobb újdonsága volt a New Holland metángázzal működő traktorprototípusának bemutatkozása. Az idei AGRITECHNICA kiállításon már az európai nagyközönség is testközelből megismerhette a nem is olyan távoli jövő egyik alternatív energiaforrással működő erőgépét.

traktor

A New Holland metángázzal működő traktora az AGRITECNHNICÁN – fotó: New Holland

Az AGRITECHNICA agrárseregszemlén a nagyközönség előtt is bemutatkoztak a Deutz Fahr 6-os sorozatának új tagjai. A 6-os széria tavaly debütált háromtagú új generációja négyhengeres motorokkal szerelt újabb három típussal lefelé bővült. Az új 6155.4, 6165.4 és 6175.4 típusokban új Deutz TCD 4.1 4-hengeres dízelmotorok szolgálnak erőforrásul, 156, 164 és 171 LE teljesítményben.

traktor

Az új 6155.4, 6165.4 és 6175.4 típusok 156, 164 és 171 LE teljesítményűek – fotó: Agroinform.hu

A CLAAS új együttműködő partnerével, a Liebherrel először mutatott be az AGRITECHNICA-n olyan gumikerekes rakodósorozatot, mely minden mezőgazdasági munkaterületre alkalmas. Az új TORION-sorozat három méretosztályt foglal magába széles teljesítménykínálattal. Hét új gumikerekes rakodómodellel egészíti ki a teleszkópos rakodók, szállítókocsik és homlokrakodós traktorok aktuális kínálatát.

gép

A TORION-sorozat három középkategóriás modelljét P-kinematikájuk a mezőgazdasági telepek optimális munkaeszközeivé teszik – fotó: Axiál Kft.

A hannoveri Agritechnica kiállítás legfontosabb eseményei „Az Év Gépe 2018”, „Az Év Traktora 2018” és a termékdíj pályázat nyerteseinek kihirdetése volt. Az XXL traktor kategóriában „Az Év Gépe 2018” cím birtokosa a Fendt 900 Vario MT hevederes erőgép, a nagy teljesítményű erőgép kategóriában „Az Év Gépe 2018” cím birtokosa a CLAAS AXION 900 traktor, anyagmozgató gép kategóriában pedig „Az Év Gépe 2018” címet a CLAAS SCORPION teleszkópos rakodó nyerte el.

gép

"Az Év Gépe 2018" cím birtokosa a Fendt 900 Vario MT hevederes erőgép – fotó: Axiál Kft.

A Servitec Kft. 1989 óta a világviszonylatban is piacvezető, dán FOSS Analytical kizárólagos hazai képviselete, műszerkínálatukban megtalálhatók a gabona- és takarmányipari műszerek, illetve laboranalitikai műszerek, szabványanalízis végrehajtására.

gép

Széles körű felhasználás, egyszerű kezelhetőség – fotó: Servitec Kft.

A változó talajadottságokat a gazda erőgépe is megsínyli, így a folyamatos igénybevétel mellett igazán megérdemli a traktor az Agroecopower Hungary Kft. nyújtotta motorteljesítmény-optimalizálást és a plusz lóerőt. Török Andor szakmári gazdálkodó már megtapasztalta a motorteljesítmény-optimalizálás által nyújtott előnyöket egy traktorban, most pedig a termelő másik traktorjára került a sor, amelyben szintén időszerű a motorteljesítmény-optimalizálás.