A rakodógépek fontos, ha nem az egyik legfontosabb eszközei az állattenyésztésnek – legyen szó takarmányozásról, trágyakezelésről, szalmakezelésről.

A hannoveri EuroTier-szakvásáron is szinte minden komolyabb nemzetközi rakodógépgyártó képviseltette magát, ezek közül három itthon is ismert nagy márka újdonságaiból válogattunk.

gép

A külső jegyeiben is megújult gépcsaládot többféle különböző erőátviteli rendszerrel kínálják – fotó: Simon Péter/Agroinform

Ugyancsak Hannoverben az EuroTieren debütált a HOLMER Exxact 20 éves jubileumát ünneplő Terra Variant eszközhordozó családjának legújabb modellje, a TV 585. Minden elfogultság nélkül elmondható, hogy méreteivel, megjelenésével, formavilágával a legnagyobb érdeklődést vívta ki a látnivalók között. Ezt a nem mindennapi technikai megoldásokat hordozó újdonságot is bemutattuk egy részletes cikkben.

gép

Eddig sem volt a Terra Variant dizájnja hétköznapi, de a HOLMER formatervezői tettek rá még egy lapáttal – fotó: holmer-maschinenbau.com

Az itthon is széles körben ismert, 25 éves jubileumát ünneplő német Annaburgernek a tavalyi AGRITECHNICA-kiállításon mutatta be először a teljes portfólióját érintő generációváltás első fejlesztéseit, az idei EuroTier-szakkiállításon pedig tovább folytatódott az újdonságok debütálása. A most bemutatkozott fejlesztéseiről is részletesen beszámoltunk Gépészet rovatunkban.
annaburger

A HTS 18.04-es új modell – fotó: annaburger.de

Bár az önjáró takarmánykiosztó kocsik itthon még nincsenek annyira széles körben elterjedve, de kínálatuk az utóbbi években hatalmasat bővült. Az EuroTieren is számos új modell mutatkozott be, ezekből is bemutattunk röviden egy csokorra valót.

gépA SMARTRAC TS 10 és 12 köbméteres tartálytérfogatban érhető el a felhasználók számára – fotó: Simon Péter/Agroinform

A múlt hónaphoz hasonlóan november végén is egy csokorba szedtük mindazokat az egyéb fontos, nemzetközi szinten bemutatott gépújdonságokat és fejlesztéseket, amelyek itthon érdeklődésre is tarthatnak számot, vagy technikai megoldásuk olyan, ami egyedülálló még a piacon.
traktor

Alacsonyabb fordulaton is ugyanakkora teljesítmény – Case IH Farmall C – fotó: caseih.com

Napjainkban a nagy múltú ekegyártók egy jó része kínál már kapcsolható szántáselmunkálót, de a felhasználók sokszor idegenkednek ezektől a kiegészítőktől, mert sem előnyeivel nincsenek tisztában, vagy ha igen, akkor a területükhöz ideális változatot nem ismerik igazán. Cikkünkben megpróbáltunk néhány mondatban segítséget nyújtani ebben a kérdésben is.

ekeKözponti felfüggesztésű szántáselmunkáló – fotó: Farkas Imre

Még csak nemrég fejeződött be az őszi kalászosok vetése, néhányan azonban a tavaszi vetésekre készülnek a beszerzések átfutási idejére is gondolva. Ilyen például a borsó vetése, ahol a frakción belüli magméretkülönbség igen nagy, elérheti a 10 százalékot is.

A hagyományos zsákos kalibráció véletlenszerű mintavételezése miatt akár ekkora eltérés is lehet a ténylegesen kijuttatott mennyiségben. A BlackEye szenzor segítségével ezt a hagyományos eljárást válthatjuk ki sokkal pontosabb technológiával.

kép

Nagyobb vetőmagadagok esetén is pontos magszámlálás – fotó: Digitroll Kft.

A Finn Multiva 2012 óta van jelen a magyar piacon talajművelő eszközeivel, melyekre 2 év garanciát vállalnak. Cikkünkben röviden bemutattuk hazai kínálatukat.
optima

fotó: Multiva Magyarország Kft.