A hatodik alkalommal, április 24-25.-én rendezett nyílt nap bevezetőjében Orcsik Gábor műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy aktuális kiállításukkal a KITE zRt. kínálatából az állattenyésztés és takarmányozás teljes technológiájának gépesítését átölelő, prémiumtermékekből összeállított gépsorukat kívánták prezentálni a szakemberek előtt.kite

A francia KUHN az elmúlt években átszervezte piaci jelenlétét és kereskedelmi tevékenységét, melynek részeként két éve kerültek vissza hivatalosan a KITE zRt. kínálatába is a KUHN zöldsoros gépei.. Évekkel korábban már forgalmazták a cég termékeit, majd egy kényszerszünet után ismét kibővült termékskálájuk a francia cég minőségi termékeivel, melyekkel kiteljesedett a takarmányozástechnológiát megvalósító technikai vonal kínálatukban.

kite

A kaszálás, rendterítés, rendképzés, a bálacsomagolás és kiosztás, illetve az etetés gépeit mind-mind a KUHN kínálatából ajánlják, míg a bálázáshoz a jól bevált John Deere bálázógépeket, a bálák rakodásához és szállításához pedig a JCB AGRI Plus teleszkópos rakodóit, valamint a Fliegl DPW 180 B bálaszállító pótkocsiját illesztették be a takarmányozási technológiájuk gépsorába.kite

Az őrölt takarmányok szállításához és fluidürítéséhez a hazai gyártású DETK 143 takarmányszállító kocsit mutatták be, de újdonság volt a silófólia töltéséhez alkalmazható Geringhoff SiloForceMill berendezés is.

kiteA silótakarmány gazdálkodás vezérgépei a John Deere 7080 önjáró silózó család modelljei, melyet a 440 LE maximális teljesítményű 7280-as képviselt. A silószállítás a különböző raktérfogatú JOSKIN mezőgazdasági pótkocsikkal oldható meg, az aprított zöldtakarmány silófal közi egyenletes terítéséről és tömörítéséről pedig a kiállított, speciális silórakodó kanállal szerelt, 3194 kg emelési kapacitású JCB 418 s törzscsuklós önjáró homlokrakodógéppel gondoskodhatunk.

kite

A trágyakezelés gépeit a JCB és a JOSKIN termékeiből állította össze a KITE zRt., itt külön ki kell emelni a karám kitrágyázásra kiválóan alkalmazható 1021 kg emelési kapacitású, 74 LE teljesítményű JCB Robot 225 kompakt kisrakodót.

A kiállított munkagépek a John Deere jól ismert és méltán népszerű 5M és 6R, illetve 6M traktorcsaládjainak különböző modelljeivel gépkapcsolatban kerültek bemutatásra. A műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettes külön kiemelte a JCB Fastrac erőgépeik egyre nagyobb szerepét a mezőgazdasági szállítási és logisztikai feladatokban.

kite

Az elmúlt időszak kedvezőtlen szabályozásai hatására a nagy teljesítményű tehergépkocsis szállítástól végleg el kell búcsúzni a hazai gazdaságoknak, így a kiváló vontatási tulajdonságokkal rendelkező 65 km/h tartós vontatási menetsebességre képes Fastrac gyorstraktorok egyre fokozottabb szerephez jutnak a nagyüzemek szállítási feladataiban. Ezek az erőgépek a tehergépkocsikhoz hasonló szállítási teljesítményt produkálnak, maximális menetbiztonság mellett. A kiállított 3200-as modellben egy 190 LE névleges teljesítményű, Sisu Power dieselmotor szolgál erőforrásul, sebességváltója pedig 24/9 fokozatot biztosít előre/hátra.

Mint ahogy az a tájékoztatón is elhangzott, a KITE zRt. május közepén a Hajdú-Bihar megyei Tedejen, egy nagyszabású szántóföldi bemutató keretein belül a gyakorlat közben is bemutatta a nyílt napon kiállított gépeket, így a későbbiek folyamán még részletesen bemutatjuk a felvonultatott gépsor elemeit.kite

A Hódmezővásárhelyi KITE Napok kísérő rendezvénye a már több évre visszanyúló, a gyerekek körében hatalmas népszerűségnek örvendő kísérőrendezvény: a John Deere Junior Club. Itt a kicsik játékos formában tanulhatják meg a mezőgazdaságban szükséges ismereteket és kaphatnak kedvet ahhoz, hogy később ilyen irányban induljanak útnak. A szombati napon a John Deere Junior Club tagok igazi kis Johnny traktorokat vezethettek a verőfényes napsütésben, de az ugrálóvár sem hiányozhatott a szórakoztató programok közül. A KITE zRt. nagyon fontosnak tartja, hogy a következő generációból is egyre több fiatal kedvet kapjon a gazdálkodáshoz, illetve a mezőgazdaságban végzett munkához, biztos megélhetést lássanak a mezőgazdaságban, hiszen csak pozitív szemléletű, fiatal generációval biztosítható a mezőgazdaságunk folyamatos fejlődése.

A rendezvényen készült többi képünket IDE kattintva tekinthetik meg.