Visszatért az Agroinform.hu-ra a nagysikerű Körkérdés rovat, amiben különböző szakembereket, agrárvállalkozások szakértőit kérdezünk egy adott témával kapcsolatban, segítve az olvasókat szakmai információkhoz, tanácsokhoz jutni egy munkaművelettel, szakmai kérdéssel vagy esetleges gépbeszerzéssel kapcsolatban. Így minden héten különböző nézőpontokból kaphatsz hasznos tanácsokat az éppen aktuális kérdésekre. Lassan itt az ideje a szálastakarmány és a szalma betakarításának. Cikkünkben a bálázás hatékony kivitelezésében segítünk több szakember tanácsát is kikérve.

Cikkünkben a bálázás hatékony kivitelezésében segítünk több szakember tanácsát is kikérve - fotó: Agroinform.hu

Heteken, de inkább már napokon belül indul az idei szálastakarmánybetakarítási szezon. Áttekintettük piacterünk új kaszakínálatát a függesztett típusokra fókuszálva és adunk pár hasznos tanácsot a megfelelő hirdetés kiválasztásához. Kizárólag olyan hirdetésekből válogattunk az Agroinform Piactér rovatában, amelynél a forgalmazók árat is megadtak.

A tárcsás modellek könnyebbek, csendesebbek, gyorsabban leállíthatók és kisebb az energiaigényük – fotó: Agroinform.hu

Az Agritechnica 2019 Kiállítás keretében ebben az évben először megrendezendő, új, speciális platform célja az információcsere élénkítése. Az Acre of Knowledge azért került bevezetésre, hogy egy platformot biztosítson a résztvevők számára tevékenységüknek és „kow-how”-juknak ismertetésére, a világ legnagyobb, nemzetközi mezőgép kiállítása és vására keretében.

Az idei kiállítás vezértémája a „Globális gazdálkodás – lokális felelősség” lesz

Teljes zöldsort mutatunk – ezek a gépek nehéz körülmények között is helytállnak. Gazdákat kérdeztünk az általuk használt szálastakarmány-betakarító gépekről, akik elmondják, miért tették le voksukat a Krone zöldsora mellett.

A KRONE EasyCut kaszákat kifejezetten nehéz körülményekre fejlesztették

Milyen géppel permetezzek, ha a szabadföldi kertészetbe is belefognék? A kérdés költői, hiszen Nyárlőrincen csakis a légzsákos szórókeretes HARDI Commander jöhet számításba! A légzsákos HARDI Commander 4500-as vontatott szántóföldi permetezőgép gazdája egy öntözött repcetábla szélén osztotta meg velünk felhasználói tapasztalatait.

Forgó Istvánék gépe a márciusi öntözött repcében – fotó: Agroinform.hu

A gazdálkodóknak egyre hatékonyabb gépekre van szükségük, hogy a kiszámíthatatlan időjárási körülmények miatt megrövidült művelési idő esetén is el tudják végezni a szántóföldi munkálatokat. Ez az elvárás pedig a jövőben fokozatosan növekszik, hiszen a mezőgazdaságnak egyre több embert kell ellátnia, fenntartható, a környezetet kevésbé terhelő gazdálkodás mellett, ehhez pedig a hosszú élettartamú, energiatakarékos és rövid idő alatt is óriási terhelésre képes futóművek nélkülözhetetlenek.

A talaj természetes tápanyag-visszapótlása olyan lehetőség, amelyet minden gazdálkodó megragad, aki csak teheti. Hazánkban a hígtrágya-kijuttatásra kiváló megoldást kínálnak a Fliegl munkagépek. Kocs határában pedig már munkába állt egy hígtrágya-kijuttató injektáló tartálykocsi. Érdemes alaposan szemügyre venni a Kocson dolgozó technológiai sort, hiszen ez a megoldás maximálisan kíméli a környezetet – és a falu lakosságát is – a hígtrágyaszállítás kellemetlenségeitől.

A szabadalmaztatott csigás elosztóegység csöveken keresztül a talajra juttatja a tápanyagot – fotó: Fliegl

A közel négy évtizede főként mezőgazdasági gépek és haszongépjárművek motorfelújítására szakosodott Fortuna Bt. munkapadjain jellemzően a 600-18 000 cm3-es motorok fordulnak meg leginkább, munkáik javát pedig a komolyabb mezőgazdasági gépek, kamionok és buszok motorjainak felújítása adják, ezeket a járműveket (a személyautókkal ellentétben) teljes körű javításra is elvállalják.

A már 40 éve működő Fortuna Bt. a mezőgazdasági gépek teljes körű javítását is elvállalja – fotó: Fortuna Bt.

Az új Pantera 4503-mal az AMAZONE új önjáró növényvédelmi permetezőgépet dob piacra Comfort-Paket 1-gyel és innovatív szórókeret vezérléssel. A Pantera 4503 megfelel az 5. emissziós szabványnak. A Pantera 4503 központi része egy Deutz 6-hengeres motor 218 lőerős motorteljesítménnyel.  A Pantera opcionálisan az új aktív ContourControl szórókeret vezérléssel és a SwingStop aktív lengéscsillapítóval is felszerelhető legfeljebb 40 m munkaszélességgel.

Az új Pantera 4503 önjáró permetezőgép - fotó: Amazonen-Werke Kft.

Olyan mérlegházat alakítson ki, amely manipuláció mentes, precíz és gyors gabonaátvételt tesz lehetővé! De mik is a hatékonyságot leginkább befolyásoló tényezők egy mérlegház kialakításánál vagy átalakításánál?

Amikor Ön a Gépközvetítő Kft. segítségével “ÁFA MENTES” konstrukcióban John Deere gépet vásárol, azt a gyakorlatban közvetlenül a cég egy más EU-s tagállamban található John Deere kereskedő partnerétől vásárolja meg, így kihasználva az EU-s beszerzés előnyeit (ennek lebonyolítását is teljes körűen intézik Ön helyett.

Szendvicspanelt magyar gyártótól – magyar gazdáknak! Miért is fontos mindez? Három tény, mely a hazai gyártású szendvicspanelek mellett szól: rövid gyártási határidő, magyar nyelvű segítségnyújtás – mind a kiválasztás mind az esetleges visszakövetés esetében –, nagyon rövid szállítási határidő.

Rövid gyártási- és szállítási idővel számolhat

A CLAAS Csoport vezetősége hagyományosan minden évben vízkeresztkor gyűjtést rendez egy jó cél érdekében. 2019 januárjának elejére 27 000 euró gyűlt össze. A Claas család ismét megduplázta ezt az összeget, így Stephanie Claas idén több mint 54 000 euró támogatást tudott a különféle segélyszervezeteknek szétosztani.

CLAAS adomány, melynek nemzetközi és helyi szinten is van hatása – a különböző segélyszervezetek képviselői a Technoparkban vették át a csekkeket.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége 2019. április 17-én tartotta meg 20 éves Jubileumi Közgyűlését. A szokásos éves közgyűlés programjai és a 2018-as évet meghatározó éves jelentések és vendég előadók beszámolói mellett az Ünnepi Közgyűlésen az alapító elnök Nagy Miklós és a jelenlegi tagok felidézhették az elmúlt húsz év legfontosabb eseményeit.

A MEGFOSZ elnöksége