November 7-én kihirdették az „Év traktora - 2019” négy kategóriájának győzteseit a bolognai EIMA Nemzetközi Agrárszakkiállításon. A CASE IH méltán büszke lehet, hiszen az „Év Traktora - 2019” díjat és a „Legjobb traktordízájn - 2019” kategóriát is megnyerte a Maxxum 145 Activedrive 8 modelljük. Az „Év Legjobb Univerzális Traktora - 2019” díját, a nemzetközi szakmai zsűri ítészeinek döntése alapján, a Fendt 313 Vario érdemelte ki. Az „Év Legjobb Ültetvényes Traktora - 2019” kategória három döntőse közül a Same Frutteto CVT 115 S állhat a dobogó legfelső fokára.

A Case IH tarolt, két díjat is elhozott - fotó: Case IH

2040-től piacra kerülhet a Valtra H202 hidrogénhajtású, vezető nélküli traktora. Ez a gép egy teljesen új, egyelőre futurisztikusnak tűnő konstrukciót képvisel és új korszakot nyithat a traktorok és a traktorvontatású mezőgazdasági munkagépek használatában. Lorenzo Mariotti, olasz tervező elmondta, a meghajtáshoz szükséges oxigént az új traktor a levegőből veszi fel, a hidrogént pedig a farmon termelődő metánból állítja elő, és alumíniummal bélelt üzemanyag-tartályban viszi magával. A motor elektromos áramot és melléktermékként vizet termel.

A Carraro "Ibrido" traktor elhozta az EIMA 2018 Nemzetközi Agrárszakkiállítás technikai innováció díját és megkapta a Blue EIMA díjat a környezetért. Az erőgép innovatív eleme egy olyan hajtásrendszer létrehozása, amely integrálja a csökkentett dízelmotort és a 105 lóerős villanymotort a traktor erőátviteli láncaként, amelynek fő célja a különböző felhasználási körülményeknek megfelelő, optimális teljesítménykihasználás. A felhasználó eldöntheti, hogy az erőgépet tiszta elektromos üzemmódban használja-e, vagy csak dízelüzemű módban, illetve kihasználva a két integrált motor erejét, hibrid üzemmódban.

Az Ibrido két díjat is besepert Bolognában

Egy izraeli konzorcium a Ben Gurion Egyetem kutatóinak és holland kollégáiknak a közreműködésével és az EU Horizon 2020 kutatási és innovációs programjának támogatásával egy paprikabetakarító robotot tervezett, amely egyszáras növények és nem-fürtös termés esetén működik ideálisan – írja a sciencedaily.com.

A robot munka közben

Habár az elmúlt években a szántás jelentősége csökkent, a hazai viszonyok mellett teljesen elhagyni az ekét nem lehet és az sem mindegy, hogy milyen géppel dolgozunk. Az értékesítés adatait megvizsgálva ezzel a gazdálkodók is egyetértenek, hiszen az ekeeladás számaiban nem történik visszaesés. A nagy mennyiségű kukoricaszár kezelése, a különböző növénybetegségek csökkentése vagy akár az egerek és egyéb rágcsálók visszaszorítása a megfelelő mélységben végzett szántás nélkül szinte lehetetlen feladat.

5 vasú, félig függesztett eke a közepes gazdaságok részére

Már kaphatók a 2018-as szezon új, nagy kapacitású V400-as szériájú változókamrás hengeres nagybálázó gépei, amelyek minden bálázandó termény esetén – legyen az nedves vagy száraz széna, akár törékeny szalma – a korábbiaktól hatékonyabb és termelékenyebb munkavégzésre képesek.

A V461M bálázó bálakidobás közben – fotó: John Deere

A dán CIMBRIA vállalatcsoport a magfeldolgozás gépeinek gyártói közül a legelismertebbek között van világszerte. A hazai képviseletet a CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató KFT látja el 15. éve. 2012-től a CIMBRIA vállalatcsoporthoz tartozik az olasz SEA gépgyártó, akik már közel 50 éve gyártanak optikai szortírozókat.

A CHROMEX szoftvere lehetővé teszi nem csak a szín szerinti, de az alak alapján történő osztályozást is. A CIMBRIA SEA CHROMEX túllép a szín szerinti osztályozáson.

A gabona betakarítva, a szállítmányok pedig jó esetben elindultak betárolásra az átvevőkhöz, vagy ha nem sikerült még megegyezni, akkor a termelőnél „pihen” egy ideig. Ez szintén egy odafigyelést igénylő munka, az értékes gabona állagának megőrzése!

A gabona minőségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő szellőztetés