Egy német szélturbinalapát-gyártó vállalat bejelentette, hogy a németországi Breunában először szereltek fel faalapú lapátokat egy szélturbinára.

A szélerőművek lapátjainak élettartama 20-25 év, melyeknek lejárta után rendkívül nehéz azokat újrahasznosítani – ennek a problémának menne elébe egy német cég az új, 19 méter hosszú lapátokkal, amelyek rétegelt furnérfából készültek. Ez az anyag fenntarthatóbb, mint a szélturbinák lapátjainak gyártásához használt üvegszálas és egyéb szintetikus kompozit anyagok, illetve élettartamuk lejárta után könnyedén leszerelhetők és újrahasznosíthatók.

Jelenleg a legtöbb szélturbinalapátot élettartamuk végén a földbe temetik vagy elégetik, ami azt jelenti, hogy ilyen ütemben 2050-re 50 millió tonna hulladékot fogunk felhalmozni. Ebben segíthet az új megoldás.


A Voodin Blade Technology nevű cég CNC marógépeket használ, amelyek alkalmasak bonyolult 3D-s formák létrehozására. A gyártási folyamat tehát nagymértékben automatizált, így a gyártóüzemekben nincs szükség öntőformákra, továbbá a CNC marási technológia nagyobb rugalmasságot is biztosít, mivel bármilyen típusú lapát gyártására használható. Így a gyártás a szélerőművekhez közelebb helyezhető, aminek eredménye a szállítási költségek és a szállítás okozta károsanyag-kibocsátás csökkenése lesz.

Az LVL furnérfa rendkívül tartós anyag – szilárdságban összehasonlítható a tömör fával, a betonnal és az acéllal –, amely felülmúlja a különböző iparágakban jelenleg használt kompozit anyagokat. Egyik fő előnye, hogy szinte bármilyen hosszúságú lehet, ezt csak a helyszínre történő szállítás korlátozza.

Az elmúlt két évben több száz laboratóriumi tesztet végeztek a lapátanyag tökéletesítése érdekében, aminek eredménye, hogy e lapátok még tartósabbak, mint a meglévő üvegszálas lapátok, mivel kevesebb fáradási jellemzőt mutatnak, és rendkívül jól tűrik a szárazföldi időjárási körülmények minden fajtáját.

Forrás: firstclass.hu

Indexkép (csupán illusztráció): Shutterstock