Hétfő estig

A záporok, zivatarok nagy része lecseng és a gomolyfelhők is összeesnek. Közben délnyugat felől fátyolfelhőzet érkezik, majd a Dunántúlon meg is vastagszik a felhőzet és főként a nyugati tájakon csapadék is előfordulhat. Csak zivatarok környezetében lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul.

Kedd

A felhősebb nyugati tájak kivételével a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon lehet csapadék, majd délután délnyugat felől erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés és zivatarrendszer érkezik, amely idővel északkelet felé helyeződik át. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, nagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon heves zivatar is valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 31 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb maradhat az idő.

Extrém erős sugárzás

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon – közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn az MTI-vel. Mint írták: az UV-index meghaladja a 7-es értéket.Hangsúlyozták, ezeken a területeken fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék az emberek a napozást és javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet - tették hozzá.

Agrometeorológia

Jelentősen enyhült az aszály, de többfelé jól jönne még a csapadék

Valamennyi szántóföldi növényünknek igen jót tett az elmúlt napok csapadékos időjárása. Eső csak csütörtök este és pénteken esett, szombaton és vasárnap már záporok öntözték a földeket, és az ezekből lehulló csapadék mennyiségében igen nagy területi különbségek alakultak ki. Azonban így is országszerte javult a felszínközeli talajréteg vízellátottsága, a nyári növényekre vonatkozó aszály megszűnt vagy jelentősen enyhült. A folytatásban is a konvektív csapadék lesz a jellemző, a kialakuló záporokból, zivatarokból lokálisan igen nagy, míg máshol elenyésző mennyiség eshet.

SZÉLTÉRKÉP, CSAPADÉKTÉRKÉP, HŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Beke Róbert