A hazai kétnapos PREGA Konferencia és Kiállítás meghatározó témaköre volt a mezőgazdasági drónok, amelyekhez nemcsak nálunk, de világszerte nagy reményeket fűznek a szakemberek. Szinte minden héten megjelenik egy-egy jelentés a kereskedelmi drónok piacának dinamikus növekedéséről. Az egyik legutóbbi jelentésben a Transparency Market Research kimutatta, hogy 2021 és 2031 között évente 12,5%-os éves növekedést prognosztizálnak.

Két kínai óriás

A nagy kínai gyártók, a DJI és a XAG jelentései alapján érthető az optimizmus. Eredményeik már a kínai belföldi mezőgazdasági piacon is lenyűgözőek. Csak az XAG 42 000 drónja naponta több mint 1,2 millió repülést hajt végre Kínában. A DJI nemrég közölte, hogy 2021-ben drónpilótái Kína területén összesen 66,7 millió hektár mezőgazdasági területen dolgoztak, ezáltal 3,43 millió tonnával csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást.


Jelenleg a két vezető gyártó a kínai piac 80%-át birtokolja, de világszerte is jelentős a piaci részesedésük. Chen Tao, a DJI mezőgazdasági berendezésekkel foglalkozó részlegének globális marketing- és értékesítési igazgatója optimista a drónok jövőjét illetően. Arra számítanak, hogy végül a mezőgazdasági drónokból származó tengerentúli bevétel várhatóan több mint duplája lesz a belföldi piac értékesítésének.

Együttműködés a kínai kormány és az iparág között

Vajon miért növekszik ilyen gyorsan és látványosan a mezőgazdasági drónok piaca Kínában? Paul Voutier, a szingapúri Grow Asia vezető innovációs tanácsadója a toulouse-i FIRA nemzetközi mezőgazdasági robotrendezvényen elmondta, hogy a kormány és az ipar közötti együttműködés hozzájárul a drónok sikeréhez a kínai mezőgazdaságban.

A kínai kormány lehetőséget látott a légi drónokban, hogy csökkentsék a mezőgazdasági termelők munkaerőköltségét, és olyan iparágat fejlesszenek ki, amely képes ellátni a globális piacokat is. Ez nagyon jól működött a támogatásoknak és az államilag finanszírozott kutatásoknak köszönhetően. Hozzátette: a drónok Kínában főként a szolgáltatók tulajdonában vannak. Ezért az amortizáció teljesen megoszlik, mert a drónokat mindig oda viszik, ahol az ország különböző részein éppen szükség van rájuk.

drón

Az Agras T30 a DJI zászlóshajója a mezőgazdaság számára. A vállalat megerősítette, hogy világszerte több mint 50.000 Agras drónt adtak el. A T30 és a T10 világszerte több mint 100 országban kapható, beleértve Észak-Amerikát és Európát is – fotó: DJI

légi kijuttatás mezőgazdasági drónnal

Az XAG idén dobta piacra új mezőgazdasági drónjait, a V50-et (képünkön) és a P100-at. A fejlettebb SuperX 4 Pro repülésvezérlő rendszerrel az XAG P100 és V50 stabil, nagy pontosságú műveleteket tud biztosítani a gazdaságok körül, még gyenge internetes infrastruktúra mellett is – fotó: XAG

A munkaerőhiány, a mezőgazdasági drónok népszerűségének motorja

Nemzetközi szinten is egyre nagyobb probléma az, ami a mezőgazdasági drónok népszerűségét magyarázza. A mezőgazdasági munkaerőhiány sok országban hosszú távon komoly problémává vált, s ez tovább erősíti az autonóm drónok és robotok iránti keresletet.

Arra számítanak, hogy a mezőgazdasági drónokat a következő években nagyobb mértékben fogják alkalmazni Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában és Dél-Amerikában. Az XAG különösen a délkelet-ázsiai, valamint a japán és dél-koreai lehetőségeket szeretné kihasználni.

Chen Tao, a DJI munkatársa megerősítette, hogy az egy főre jutó jövedelem növekedésével és a mezőgazdasági munkaerő csökkenésével a modern mezőgazdasági gépek iránti kereslet jelentősen megnőtt, különösen Délkelet-Ázsiában. A DJI-nél az Agras T30 lesz az új zászlóshajó a mezőgazdaság számára, és megerősítették, hogy világszerte több mint 50.000 Agras drónt értékesítettek. A T30 és a T10 világszerte több mint 100 országban kapható, köztük Észak-Amerikában és Európában.

A merevszárnyú UAV-k permeteznek nagy gazdaságokban

A permetezéshez használt merevszárnyas UAV-k (unmanned aerial vehicle - ember nélküli légi jármű) egyre népszerűbbek a nagy gazdaságokban. A kanadai Forward Robotics vállalat szerint a számukra készült U7AG típusú permetezőgépek iránti kereslet meghaladja a kínálatot. Meng Wei vezérigazgató szerint mind a kanadai, mind a nemzetközi ügyfelek részéről nagy az érdeklődés.

A Forward Robotics tervezi a Kanadán kívüli értékesítést, exportot is. Jelenleg Ausztrália és az Egyesült Államok szabályozásán és logisztikáján dolgoznak, de már vannak érdeklődők Dél-Amerikából, a Közel-Keletről és Ázsiából is. A piaci bevezetések időpontjairól még nem tudnak nyilatkozni, de először Ausztrália és az USA lesz, mert itt sokkal egyszerűbbek a jogi szabályozások.

A vételárakat még egyelőre nem közölték, mert azok még változhatnak, de jelenleg az U7AG ára általában 50.000 dollárnál kezdődik az alapgép esetében, és a rendszer konfigurációjától és képességeitől függően emelkedik. A korai megrendelők számára, akikkel 2019-től kapcsolatban vannak, valamint a nagyobb darabszámú megrendeléseknél vannak kedvezmények, és a logisztika miatt régiónként is változik a vételár.

A Forward Robotics képes elegendő mennyiséget gyártani, és vannak ügyfélspecifikus kialakítások is, az U7AG-t használva alapként. Továbbá eltérő teljesítmény, hasznos teherbírás és küldetésprofilok (alkalmazási területek) szintén megtalálhatók a lehetséges specifikációk között.

merevszárnyú permeteződrón

A Forward Robotics tervezi az U7AG merevszárnyú permetező drónjának Kanadán kívüli értékesítését is. A vállalat jelenleg Ausztrália és az Egyesült Államok szabályozásán és logisztikáján dolgozik. Dél-Amerikából, a Közel-Keletről és Ázsiából szintén vannak érdeklődők – fotó: Forward Robotics

Autonóm permetező repülőgép, a Pelican

Az amerikai Pyka startup cég hamarosan piacra kívánja dobni Pelican nevű autonóm növénypermetező repülőgépét az Egyesült Államokban. Sikeresen teljesítették a kereskedelmi engedélyhez szükséges repülési programot. A Pyka a banán és más latin-amerikai növények esetében a gombaölő szerek kijuttatására összpontosít.

A Pelican gépek már több mint 3000 bevetést teljesítettek, beleértve a kutatási és fejlesztési repüléseket is. A Pyka növelni kívánja gyártókapacitását is, és az év végéig havonta egy repülőgépet tervez legyártani. 2023-ban az éves termelést 25-30 repülőgépre kívánják növelni.

Egyre nagyobb teret hódítanak a vetődrónok

Egyre több permeteződrón képes a vetésre is. A dróngyártók olyan tartozékokat kínálnak, amelyek költséghatékony és takarékos módját jelentik a talajtömörítés nélküli vetésnek. Az XAG idén dobta piacra új mezőgazdasági drónjait, a V50-et és a P100-at. Mindkettő olyan konstrukcióval készült, hogy teljesen különálló a repülőplatform és a hozzá kapcsolódó munkaeszköz. Ez azt jelenti, hogy rugalmasan tudnak váltani a permetezés, a granulátumszórás és a szántóföldi felmérés között is. A szállítás és a karbantartás is sokkal egyszerűbbé válik, tovább növelve a működés hatékonyságát.

A fejlett SuperX 4 Pro repülésvezérlő rendszerrel az XAG P100 és V50 megbízhatóan üzemeltethetők még gyenge internetinfrastruktúra mellett is, és nagy pontosságú műveleteket nyújtanak a gazdaságok számára. Ez egy újabb előny gyenge vagy bizonytalan jellefedettségű területeken.

Az XAG több országban aktívan népszerűsíti drónjainak vetési képességeit. Kezdetben az XAG a JetSeed-rendszerét használta bemutatókon, például Kínában. A JetSeed egy intelligens granulátumszóró rendszer, amelyet az XAG mezőgazdasági UAV-ok aljára szereltek, lehetővé téve a közvetlen vetést, célzottan a felső talajrétegbe.

Kínában számos agrárgazdaságnak szembe kell néznie a munkaerő-függőség problémájával, amit a munkaképes korú lakosság elöregedése csak tovább növelt. Az óriásfarmokkal ellentétben a legtöbb ázsiai országban – ahol a rizs az alapnövény – nehezek a terepviszonyok és a domborzati adottságok, túlnyomórészt a kis családi gazdaságok jellemzők, a kis földterületek és a magas költségek miatt nem lehet nagy teljesítményű automatizált gépeket, például önvezető traktorokat alkalmazni.

Az újabb XAG drónok a permetezésen kívül már arra is használhatók, hogy a rizs vetőmagját közvetlenül a földekre juttassák ki, így nincs szükség dugványozásra.

A kínai termelők már az éjszakai drónos vetést is elkezdték bevezetni, hogy megoldják a rövid vetési szezonban jelentkező súlyos munkaerőhiányt. Ennek két fő előnye is van: a légi szórás pontosabb, még napnyugta után is, mert akkor általában kevésbé szeles az idő, mint napközben; és a műveleti időszak meghosszabbításával a gazdák kisebb valószínűséggel csúsznak el a munkákkal.

Vietnam drónokat kezd alkalmazni

Az XAG a közelmúltban kezdte meg mezőgazdasági drónjainak aktív felhasználását Vietnamban a rizstermesztésben. Népszerűségük egyre nő a vidéki fiatalok körében, akik drónpilótaként szeretnének tisztességes fizetést keresni. Vietnam a világ második legnagyobb rizsexportőre, amely egyben a lakosság 90%-a által fogyasztott alapélelmiszer, és több millió kistermelő fő bevételi forrása.

A Mekong-delta rizsföldjein az XAG helyi szolgáltató csapatokkal együttműködve segít a rizstermelőknek az erőforrások hatékonyabb felhasználásában. A vietnami gazdák egész nap bokáig a sárban dolgoznak a palánták átültetésén, dugványozáson, míg a drónok segítségével a rizsmagokat közvetlenül az elárasztott földekre lehet elvetni.

Az XAG a P40-es segítségével mutatta be, hogy drónjai képesek önállóan repülni egy előre beprogramozott útvonalon, és egyenletesen el tudják szórni a rizsmagokat a kijelölt területen. A drónos vetés teljesítménye ugyanolyan zökkenőmentes volt, mint a kézi művelet, ami segít a gazdáknak az optimális növénysűrűség elérésében is.

Egy hektárt két óra alatt vetettek be 160 kilogramm maggal, ami közel 100%-os csírázást eredményezett. Amikor a téli-tavaszi szezon áprilisban véget ért, ez a rizsföld hektáronként nyolc tonna tényleges termést hozott, miközben 35%-os volt a megtakarítás a vetőmagokon.

drón

Az XAG aktívan bővíti mezőgazdasági drónjainak alkalmazását Vietnamban, hogy fenntarthatóbbá váljon a rizstermelés. Az XAG mezőgazdasági drónjai egyre népszerűbbek a vidéki fiatalok körében, akik drónpilótaként szeretnének jobb megélhetést is – fotó: XAG

Első betakarító drón

Az izraeli startup, a Tevel Aerobotics Technologies jövőre kívánja elindítani az első kereskedelmi betakarítási szolgáltatását repülő autonóm robotjaival. A Tevel kezdetben olaszországi és spanyolországi ügyfeleknek biztosítja a legújabb technológiát. A robotok többéves szedési szolgáltatásként állnak kereskedelmi forgalomba. A repülő drónok 2023 harmadik negyedévétől lesznek megvásárolhatók.

Négy-nyolc drónból álló szedőplatformokban fogják őket bevetni, egy drón egy műszak alatt egy ember munkáját képes elvégezni. A drónok jelenleg egy tápkábelhez vannak csatlakoztatva, de a cég már vizsgálja az akkumulátorral működő technika lehetőségét is. Az új rendszer, amely a nap 24 órájában működhet, jelentősen lerövidítheti a szedési időt.

drón

Az izraeli Tevel Aerobotics Technologies repülő autonóm robotjai a nap 24 órájában működhetnek, jelentősen csökkentve a szedési időt. Jelenleg tápkábelről működnek, de már vizsgálják az akkumulátorral működő robotok lehetőségét – fotó: Tevel Aerobotics Technologies

Forrás: www.futurefarming.com