Mikor szabad metszeni a kajszit?

A csonthéjas gyümölcsfák közül, amilyen a kajszi is, egyiket sem szabad a fagyok elmúltáig metszeni. Ennek növényvédelmi oka van, mivel a gutaütés kórokozói a sebzéseken keresztül fertőznek, és a fertőzés időszaka november elejétől március elejéig tart. Ekkor nagyobb eséllyel jut be a kórokozó a metszés által okozott sebeken keresztül a fás részekbe.

A kajszifák metszését tehát tavasszal, rügyfakadás utántól lehet elkezdeni. Pirosbimbós állapotban a legoptimálisabb, de ha a virágzásra tolódik ez a művelet, az sem probléma. Sőt, ekkor már a virágok berakódottságához tudjuk igazítani a metszést. Ezenkívül a gyümölcsök betakarítása után, nyáron is metszhetünk egészen szeptemberig.

Hogyan metsszük meg a fákat?

A fa korától függően eltér a metszés módja. Az elsőéves, újonnan telepített fák esetében egy drasztikusabb visszavágással kezdődik a koronaforma kialakítása. Ha suhángot metszünk, akkor a kívánt törzsmagasság felett 6-7 rüggyel vágjuk azt vissza. A koronás oltványt a vesszők erősségétől függően metsszük vissza. Gyenge vesszők esetében a fővezér vesszőt egyharmadára, az oldalvesszőket 2-3 rügyre vágjuk vissza. Ha azonban erőteljesek a koronavesszők, felezzük le azokat, ezáltal csökkentve az átültetéssel járó stresszt.

A kajszibarackot legtöbbször váza koronaformára nevelik, melyet rendszeres, a termőre fordulásig végzett alakító metszéssel érünk el. Ennek során már el kell kerülnünk az erősebb visszametszéseket, mert ekkor már az a célunk, hogy a fák termőfelülete minél hamarabb kialakuljon.

kajszifa

A fa korától függően eltér a metszés módja – fotó: Shutterstock

A fák koronaalakítása után, mire a fa megerősödött és termőre fordult, megkezdődik az évente elvégezendő koronafenntartó metszés. A metszés a kialakított koronaformától függően változik, de van néhány alapvető szabály, melyet minden esetben be kell tartanunk. Ezek a következők:

1. Ne hagyjuk, hogy a korona elsűrűsödjön, ennek érdekében végezzünk gallyritkítást.

2. A vesszők visszametszését kerüljük el, azaz tőből távolítsuk el a nem kívánatos hajtásokat.

3. Elsőként a beteg, sérült részeket távolítsuk el.

4. A meredeken felfelé törő és a korona belseje felé növő fás részeket kell kivágnunk, a kedvező vízszintes álláshoz közelítő részeket pedig meghagynunk.

5. Az egymást keresztező, vagyis zavaró és az ikerállású vesszők közül is választanunk kell egyet és csak azt meghagyni.

Mit ne hagyjunk el metszés előtt, alatt és után?

A fák egészségének megóvása érdekében nagyon fontos, hogy már a metszés megkezdése előtt, de a metszeni kívánt fák között is fertőtlenítsük az eszközeinket. A metszés végeztével pedig ne felejtkezzünk meg az 5 mm-nél nagyobb sebek gondos lezárásáról sebkezelő anyaggal.