Sokszor nem is tudsz róla, milyen lakótársaid vannak, egészen addig, míg egyszer véletlenül össze nem futsz velük a kertedben. Pedig ők ott élnek a közvetlen környezetedben, és bár némelyikük a kinézete terén küzd némi kihívással, igazán hasznos lakótársaid. Éppen ezért legtöbbjük védett. Ismerj meg néhányat közülük.

Nem véletlen, hogy a gyíkok védett állatok. Gondoltad volna, hogy segítenek megszabadulni a meztelen csigáktól? Az pedig ne tévesszen meg, hogy folyton csak napozni látod őket. A napjuk nagy részét ugyanis nem láblógatással, hanem táplálékbeszerzéssel töltik, így sok káros bogártól is mentesítik a kertedet. Ezek a különleges lények támadás esetén megszabadulnak a farkuktól, amely még sokáig rángatódzik a földön. Amíg a támadó felet leköti a nem mindennapos látvány, a gyík már meg is lógott. És ez még nem minden! A hiányzó farkat képes újranöveszteni! Ehhez mindössze maximum két hónapra van szüksége. Azonban, hogy ne irigyeld őt annyira, elárulom, hogy erre a trükkre egész életében egyetlen egyszer képes, ugyanis az újranőtt testrésze már nem csontos, hanem porcos, így többé nem képes megválni tőle.

gyík

A meztelen csigáktól is segítenek megszabadulni a gyíkok.  Fotó: Pixabay

Nem túl szépek, emiatt nem igazán magas a népszerűségi indexük a varangyoknak és egyéb békáknak. Ráadásul sokszor az eleinte kellemes brekegés elég idegőrlővé tud válni, főleg, ha azt egész éjszaka kell hallgatnunk. Bár a mesékben általában képesek szőke herceggé változni, tudományosan nem tudjuk ezt a tényt tökéletesen megalapozottként kezelni, így nem biztatunk rá, hogy csókolgasd őket. Viszont egyből szebbnek fognak tűnni, ha elárulom, hogy rengeteg szúnyogtól, muslicától és egyéb repülő rovartól szabadítanak meg téged.

A varangy igazi szőke hercegként óv minket a szúnyogoktól. Fotó: 123rf.com

A sünök egyre népszerűbbek. Sokan lakáson belül is tartják őket háziállatként, de ezek a fajták nem ugyanazok, mint akik a kertedben élnek. Háziállatként leginkább az afrikai fehérhasú és az egyiptomi füles sünt szokták tartani. A szabadon élő sünöket nem szabad befogni és lakásban tartani. Inkább hagyd őket, hogy végezzék a dolgukat. Ez pedig nem más, mint hogy megszabadítsák a kertet a hernyóktól, csigáktól, pajoroktól. A látásuk nem igazán éles, így szaglásukra és hallásukra hagyatkozva vadásznak. Ezt is leginkább éjszaka teszik, a nappalokat szeretik átszunyókálni, a telet pedig átaludni. Ezért is nagyon fontos hogy soha ne gyújtsd meg a kertedben lévő levélkupacot, mert lehetséges, hogy egy védtelen sün alszik alatta.
sün

Bár néha elcsábulnak, azért nem a macskatáp a természetes eledele a sünöknek. Fotó: 123rf.com

A földigilisztát régen eleven ekének is hívták, ami tökéletesen leírja, miért is olyan hasznos számodra. Folyamatosan porhanyítja, mozgatja, lazítja a termőföldet. Járatokat készít, amelyekbe behúzza a lehullott leveleket, amelyek elkorhadnak és értékes humusz képződik belőlük. Amikor nagyobb mennyiségű csapadék hullik le, kénytelenek feljönni a föld felszínére, hogy levegőhöz jussanak, elárasztott járataikból menekülve. Sajnos ilyenkor sok elpusztul, a sünöknek, vakondoknak és madaraknak köszönhetően. Gyerekkorban kitűnően alkalmasak lányok figyelmének felkeltésére, de hosszútávú kapcsolat kialakítása, továbbá a földigiliszta testi épségének megőrzése szempontjából nem javasolt fiatal hölgyeket megdobálni velük.

giliszta

Az eleven ekék. Fotó: 123rf.com

Ez a pár jótevő csak a jéghegy csúcsa. Rengeteg láthatatlan barátod segíti a kerted és a növényeid jólétét. Hamarosan újabbakat mutatunk be neked.