Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Harminc biobor versenyzett a Hortobágyon rendezett országos mustrán

  2014. április 18., péntek 07:05 Kertészet és szőlészet

  Kilenc borvidék 30 biobora mérettetett meg a nyolcadik alkalommal megrendezett Országos Pusztai Bioborversenyen a Hortobágyon - közölte Kerekes Sándor, a verseny szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 • Jogszerű földhasználó tájékoztató (letölthető itt!)

  2014. április 17., csütörtök 22:36 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ismételten felhívja az egységes kérelem keretében területalapú támogatást igénylő gazdák figyelmét arra, hogy egységes kérelmet az a mezőgazdasági termelő nyújthat be, aki a támogatás alapjául szolgáló terület vonatkozásában jogszerű földhasználónak minősül.

 • Húsvétkor is fogyasszunk hazai élelmiszert (+videó!)

  2014. április 17., csütörtök 21:44 Gazdaság

  Válasszunk szezonális magyar termékeket, készítsük húsvéti ünnepi ételeinket kiváló ízű zöldségek felhasználásával, ezzel is segítsük a magyar termelőket, védjük családunk egészségét a biztonságos, magyar termékekkel – fogalmazott Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár egy pestkörnyéki...

 • Czerván György: a tejkvóta megszűnése után a támogatások szinten tartása a cél

  2014. április 17., csütörtök 21:02 Gazdaság

  A tejkvóta rendszer 2015. április 1-jétől megszűnik az Európai Unióban, de az új lehetőségek kihasználásával a támogatások szinten tartása, ha lehet növelése a cél - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Hajdúböszörményben.

 • Tovább folytatódik a helyi termelésű élelmiszerek bevonására a közétkeztetésbe

  2014. április 17., csütörtök 16:33 Gazdaság

  Együttműködési megállapodást kötött a magyar értékek népszerűsítése, az egészséges táplálkozás és étrend, illetve a korszerű gyermekétkeztetés kialakítása érdekében a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és Budapest Főváros Kormányhivatala - jelentették be sajtótájékoztatón csütörtökön...

 • Idén is találkozhatunk gyapjaslepke hernyókkal az erdőben

  2014. április 17., csütörtök 16:10 Kertészet és szőlészet

  A gyapjaslepke (Lymantria dispar) Európában, így Magyarországon is őshonos lepkefaj. Tömegszaporodására és nagy mennyiségű hernyóra 8-10 évente kell számítani. A korábbi, 2004-2006-os, rendkívüli mértékű elszaporodás után 2013-ban ismét tömegesen jelentek meg a hernyók elsősorban Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar,...

 • VM: nem hat jelentősen a magyar mezőgazdaságra az Ukrajnának adott uniós vámkedvezmény

  2014. április 17., csütörtök 15:14 Gazdaság

  Nem lesz jelentős hatása a magyar mezőgazdaságra az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodásban rögzített engedmények alkalmazásának a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint, Brüsszel átmenetileg, 2014. november 1-ig az ukrán mezőgazdasági terményekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti.

 • Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket (frissített)

  2014. április 17., csütörtök 14:28 Gazdaság

  Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a védjegy használatról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

 • Szőlészeti szakmai napok a Győri Agrokernél

  2014. április 17., csütörtök 13:56 Kertészet és szőlészet

  Ez évtől jelentős szőlészeti szakmai programokat szerveznek a Győri Agroker Gép osztályának munkatársai. A biológiai folyamatokhoz alkalmazkodva, a tavaszi metszések, talajmunkákhoz kötődő gépcsaládok kézi elektromos metszők, kötözők, támrendszerek kerültek bemutatásra.

 • A legújabb broiler takarmányozási program

  2014. április 17., csütörtök 12:56 Állattenyésztés

  Az Agrifirm Magyarország Zrt. a holland tulajdonú Agrifirm cégcsoport magyarországi leányvállalata. A cég elsősorban baromfi és sertés takarmányok gyártásával foglalkozik. A cégcsoportnak összesen 17 leányvállalata van Európa-szerte és Kínában, az éves forgalma 2013-ban meghaladta a 2,5 milliárd eurót.

 • Titokban maradhat a génmódosított virágpor a mézben

  2014. április 17., csütörtök 11:04 Állattenyésztés

  Az Európai Parlament elfogadta szerdán azt a javaslatot, amely a méz természetes alkotóelemeként, és nem külön összetevőként határozza meg a virágport, ezért nem kell majd feltüntetni a csomagoláson, hogy tartalmaz-e génmódosított organizmust (GMO).

 • A méhcsaládok száma Magyarországon (2000-2013)

  2014. április 17., csütörtök 10:44 Állattenyésztés

  A grafikon a méhcsaládok számának változását foglalja össze a 2000-es években.

 • MVH: folytatódik a méhészek támogatásainak kifizetése

  2014. április 17., csütörtök 10:20 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a héten 30,5 millió forint támogatási összeg kifizetését teljesítette 288 méhész-gazdálkodó részére - közölte az MVH csütörtökön az MTI-vel.

 • Agrárkamara: a fogyasztást főként hazai élelmiszerekkel kell kielégíteni

  2014. április 16., szerda 17:37 Gazdaság

  A belföldi élelmiszerfogyasztást alapvetően hazai termékekkel kell kielégíteni - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerdán Budapesten újságírók előtt.

 • MVH: 7,5 milliárd forint jut az állatbetegségek megelőzésére

  2014. április 16., szerda 15:15 Támogatások - pályázatok

  Állatbetegségek megelőzésére és felszámolására az idén 7,5 milliárd forint nemzeti forrás jut - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerdán az MTI-vel.

 • Új szolnoki üzemcsarnokot avatott a MCHALE

  2014. április 16., szerda 15:13 Gépészet

  A McHale Hungária Kft. célja a fejlesztéssel a hatékonyság emelése és a magyar piac továbbfejlesztése. A fejlesztés támogatási intenzitása 49,32 százalék, a fennmaradó költséget a McHale Hungária Kft. finanszírozta.

 • Az időtálló SUMICORN, számokban

  2014. április 16., szerda 14:58 Szántóföld

  Korábbi szakcikkünkben előre vetítettem, hogy a cikket olvasók részére későbbi lapszámban több új információt közlünk a Sumicornról és a gyomirtás területéről egyaránt. Az előző cikkben az alapok meghatározásra kerültek és mind az új teljesítményre, mind pedig az időtállóságra megadtuk a szakmai válaszokat. Elöljáróban annyit, hogy a...

 • MVH: elindult az anyajuh támogatások kifizetése

  2014. április 16., szerda 14:37 Támogatások - pályázatok

  Mintegy 1400 gazdálkodónak több mint 178 millió forint támogatás kifizetését kezdte meg a Vidékfejlesztési Minisztérium az anyahuj és az anyajuh de minimis támogatások keretében - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerdán az MTI-vel.

 • Takarítson meg pénzt a traktor, kombájn használata során! Megoldások a mezőgazdaságnak az A-10 Zrt.-től!

  2014. április 16., szerda 14:18 Gépészet

  Gondot okoz Önnek a tankolás? Épp a mezőgazdasági munkák kellős közepén fogy ki az üzemanyag? Szeretne végre gyorsan és kedvező áron tankolni? Fontos Önnek a zárható, biztonságos hatóságilag elfogadott üzemanyag tárolás? Mi ezekre adunk megoldást!

 • Milliós támogatást kaptak a gazdák

  2014. április 16., szerda 14:04 Támogatások - pályázatok

  Élénk volt az érdeklődés a még 2006 és 2010 között indított, támogatott földvásárlási és birtok-összevonási célú hitelprogramok iránt - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.

 • VM: 114 millió forint támogatás a magyar nemzeti értékek népszerűsítőinek

  2014. április 16., szerda 10:10 Támogatások - pályázatok

  A nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázaton 113-an nyertek összesen 144 millió forintot - közölte a a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

 • Sertéshúsfogyasztás Magyarországon, 2002 -2012

  2014. április 16., szerda 09:42 Gazdaság

  Tíz év élelmiszerpiaci adatai a sertéshús hazai fogyasztásával kapcsolatban.

 • Ígéretesen fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyében

  2014. április 16., szerda 09:39 Szántóföld

  A csapadékhiány ellenére április elején a megszokottnál erősebb a növényállomány az őszi búza és az őszi káposzta repce táblákban Békés megyében - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága főtanácsosa az MTI-t.

 • Sertéstenyésztők figyelem! Fontos információk a sertéspestisről

  2014. április 16., szerda 09:16 Állattenyésztés

  A sertéspestis bejelentésköteles, fertőző, többnyire halálos kimenetelű, feltehetőleg vírusos eredetű járványos betegség, amely emberre nem átvihető.

 • Meghalt egy ember, akire farönk esett Barcson

  2014. április 16., szerda 09:06 Gazdaélet

  A helyszínen életét vesztette egy férfi, akire ráesett egy farönk egy erdészeti telepen Barcson - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján kedd délután.

 • Új feltételek az általános és mezőgazdasági csekély összegű támogatásokban

  2014. április 15., kedd 19:45 Támogatások - pályázatok

  A Vidékfejlesztési Minisztérium módosította az agrár- és vidékfejlesztési állami támogatásokkal kapcsolatos egyes eljárási kérdésekről szóló kormányrendeletet, és ezzel párhuzamosan az általános illetve a mezőgazdasági csekély összegű támogatást tartalmazó tárcarendeleteket is.

 • MVH: 5,7 milliárd forint mezőgazdasági beruházásokra

  2014. április 15., kedd 17:33 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) összesen 5,7 milliárd forint összegű támogatás kifizetését indította el a múlt héten az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) társfinanszírozott nem terület- és állatalapú jogcímekre, 936 kérelem esetében - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

 • A legnépszerűbb juhfajta: merino

  2014. április 15., kedd 13:41 Állattenyésztés

  Húsvéthoz közeledve, fokozottan megnő a bárány iránti kereslet. Ennek előállításában Magyarország már hosszú ideje jeleskedik, a fő felvásárlónak számító Olaszország mellé pedig a közelmúltban Törökország is becsatlakozott. A híresen jó minőségű hazai bárányok többségében a merino fajtából kerülnek ki, ezért fajtatörténeti sorozatunk...

 • Rekordkorán szüretelhetünk meggyet és cseresznyét idén!

  2014. április 15., kedd 13:04 Kertészet és szőlészet

  Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. Idén azonban az extrém enyhe téli időjárásnak köszönhetően a szokásosnál közel egy hónappal korábban indultak virágzásnak a fák.

 • 1,6 milliárd forint az idei sertésprogram megvalósítására (frisített!)

  2014. április 15., kedd 12:19 Gazdaság

  Ebben az évben 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre a sertésprogramra - közölte Horváth István, a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]