Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Fekete fagylalt, fekete pizza? – csak óvatosan velük

  2018. október 24., szerda 10:38 Gazdaság

  A Nébih kockázati tényezőnek tartja a fekete színű élelmiszereket, ugyanis ezek legtöbbször aktív szénnek köszönhetik a színüket.

 • Növényvédelmi továbbképzés indul januártól

  2018. október 24., szerda 09:01 Szántóföld

  A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a Szent István Egyetem a felsőfokú növényvédelmi képzettséggel rendelkezők részére továbbképzési tanfolyamot szervez.

Tápanyagok megosztása és a tápanyagpótlás időzítése a szabadföldi zöldségtermesztésben

Tápanyagok megosztása és a tápanyagpótlás időzítése a szabadföldi zöldségtermesztésben

2018. október 24., szerda 08:25 Kertészet és szőlészet

A zöldségtermesztésben a növénytől, az alkalmazott technológiától, a talajtól és a termesztési céloktól függően a trágyamegosztás és a kijuttatás időzítése nagyon változó.

 • Holnap is számíthatunk esőre

  2018. október 23., kedd 17:53 Időjárás

  Várható időjárás az ország területén szerda estig.

 • Nyugodt a hazai sertéspiac, a szereplők készenlétben

  2018. október 23., kedd 14:57 Állattenyésztés

  Világméretűvé vált az afrikai sertéspestis, hiszen a kínai esetek mellett Európában Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában, de újabban már Belgiumban és Bulgáriában is fedeztek fel fertőzött eseteket. Itthon mindenki mindent megtesz az ASP sertésállományra való átterjedése ellen.

 • Honnan tudhatom meg, hogy a kutamat kell-e engedélyeztetni?

  2018. október 23., kedd 14:20 Gazdaélet

  A jegyzőtől, illetve a katasztrófavédelmi igazgatóságtól lehet megtudni, hogy egy már létező fúrt kútnak van-e engedélye, ha nincs, akkor el kell végezni a kút utólagos állapotfelmérését és legalizálását...

 • Enyhülhet a szárazság...

  2018. október 23., kedd 14:06 Időjárás

  A hét második felében az eddigieknél több eső várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 • Hazánk élelmiszeripari fejlesztési stratégiájának egyik legfontosabb pillére a GMO-mentesség

  2018. október 22., hétfő 16:00 Gazdaság

  Magyarország az Európai Unió tagjaként gyakran az EU-s jogszabályoknál is szigorúbb követelményeket érvényesít az élelmiszer-gazdaságban.

 • Vége a frontmentes időszaknak

  2018. október 22., hétfő 13:46 Időjárás

  Kedden a feloszló gyenge hidegfront mögött egy újabb, erősebb hidegfront közelíti meg országunk északi területeit az esti órákra.

 • Fontos lenne, hogy a juhágazatban a nők is el tudjanak helyezkedni

  2018. október 22., hétfő 13:36 Állattenyésztés

  „Kerítsenek a juhásznak feleséget!” – hangzott a felszólalás a NAK egyik tavaly nyári juhos rendezvényén, a megszokott kérdések sorát megtörve. Csend, fejfordítás, némi mosoly és csodálkozás voltak a jelenlévők első reakciói. Pedig jobban belegondolva és összefüggéseiben nézve pontosan a problémák közepébe talált a kérdés!

 • Tudjátok, melyik ország költ többet a házi kedvencekre, mint a haszonállatokra?

  2018. október 22., hétfő 13:16 Gazdaélet

  A német állategészségügyi ágazat bevételének 54 százaléka a házi kedvencek ellátásából származik, míg a haszonállattartók csupán a forgalom 46 százalékát biztosítják.

 • Búza helyett mandula?

  2018. október 22., hétfő 13:00 Szántóföld

  Világszerte nő a kereslet a mandula iránt, és ez arra sarkallja a spanyolokat, hogy a hagyományos búza- és napraforgómezőket mandulakertekkel helyettesítsék, átalakítva az ország déli részének tájképét.

 • A svájci gazdák kisebb és kevésbé éhes teheneket szeretnének

  2018. október 22., hétfő 11:00 Állattenyésztés

  A svájci tehenészek szerint a jószágállomány éppen úgy járt, mint az autók, amelyek az elmúlt években egyre nagyobbak lettek. De amíg az autógyárakat nem aggasztja, hogy az egyre nagyobb új modellek már alig találnak parkolóhelyet, a gazdák szerint teheneik már az istállókba is alig férnek be.

 • Angus, a robot gondozza a növényeket

  2018. október 22., hétfő 09:00 Gépészet

  A kaliforniai technológiai startup, az Iron Ox úttörő szerepet tölt be a robotika és a beltéri mezőgazdaság jövőjének alakításában. A cég termelési kapacitása évi 26 ezer fej saláta, mert új technológiája révén harmincszor nagyobb mennyiséget érhet el, mint a hagyományos gazdaságok.

 • A változások megnövelik az erdészeti szakirányítók, szaktanácsadók felelősségét

  2018. október 21., 16:26 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az erdőtulajdonos és az erdőgazdálkodó az erdőt elsődlegesen nyilvánvalóan a saját javára igyekszik hasznosítani. A lehetőségeik ezen a téren azonban korlátozottak, hiszen az erdő megfelelő természeti állapotban való fenntartása egyben jelentős közérdek is.

 • A klímaváltozás is okozhatta a poloskainváziót

  2018. október 21., 15:21 Szántóföld

  A klímaváltozás és a globális kereskedelem is okolható az elmúlt hetek poloskainváziójáért a MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója szerint.

 • Bormedence: Tizennégy Kárpát-medencei borvidék borait kóstolhatjátok meg

  2018. október 21., 15:13 Kertészet és szőlészet

  Tizennégy Kárpát-medencei borvidék mintegy ötven termelőjének több mint százötven bora, mesterkurzusok és zenei programok is várják a látogatókat a 2. Bormedence Kárpát-medencei borünnepen október 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban.

 • Ez lehet a megoldás a léalmaválság elkerülésére

  2018. október 21., 15:00 Gazdaság

  Idén is menetrendszerűen bekövetkezett a 4-5 évente jelentkező iparialma-piaci válság, amelynek következtében a feldolgozók felvásárlásiár-ajánlata messze a termelési önköltségi szint alá került. A gondra a hosszú távú szerződéses rendszer lehet a megoldás.

 • Birkafelvonulást rendeztek a vándorlegeltetésért

  2018. október 21., 14:47 Állattenyésztés

  A vándorlegeltetés hagyományának megőrzéséért rendeztek felvonulást a spanyol fővárosban vasárnap, amelyen mintegy 1600 birka lepte el a madridi utcákat.

 • Brazília profitál a kínai-amerikai kereskedelmi háborúból

  2018. október 21., 13:00 Gazdaság

  Igen jól megy a brazil szójababtermesztőknek, és ebből részesednek a mezőgazdaságigép- és autókereskedők, de még az építőipar is.

 • További türelmi időt javasol a kormány a fúrt kutak bejelentésére

  2018. október 21., 11:12 Gazdaélet

  Benyújtotta a kormány a fúrt kutakra vonatkozó engedélyezési moratórium meghosszabbítására irányuló javaslatát az Országgyűlésnek. A kormány vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosítására irányuló javaslatával az eredetileg 2018. december 31-ig tartó türelmi időt hosszabbítaná meg.

 • Vis maior helyzet alakult ki: túlságosan elszaporodott és hatalmas kárt okoz a mezei pocok

  2018. október 21., 11:03 Szántóföld

  A jelenleg fennálló mezeipocok-fertőzöttségre tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására. Az engedély csak a fertőzéssel érintett megyékre vonatkozik, területi kiterjesztése a fertőzés növekedésének megfelelően változhat.

 • Esővel, széllel tarkított hetünk lesz

  2018. október 21., 10:40 Időjárás

  Gyakran lesz felhős az ég, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul.

Egyre komolyabb nehézségekkel küzdenek a növénytermesztők

Egyre komolyabb nehézségekkel küzdenek a növénytermesztők

2018. október 21., 09:00 Gazdaság

Már dolgoznak a poloskainvázió megállításán; érkeznek a támogatások előlegei; jelentős kárt okozott az aszály a zöldségtermesztésben; miért nem fejlődik a kertészeti ágazat? Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

 • Traktorok a tengerentúlról

  2018. október 21., 08:00 Gépészet

  A hosszú hétvége második napján az eladó, használt, tengerentúlon gyártott nehéz univerzális traktorok között válogattunk piacterünk apróhirdetései között.

 • A klímaváltozás a kávétermésre is rossz hatással van

  2018. október 20., szombat 17:12 Gazdaság

  Az angolokat teaivó népnek tartjuk, mégis Európa hatodik legtöbb kávét importáló országa az Egyesült Királyság. Igaz, a tavalyi 161,5 ezer tonnás tavalyi behozatalával meg sem közelíti a hozzá képest aprócska Belgiumot, de vitathatatlanul Németország az EU legnagyobb kávéimportőre a maga egymillió tonnát meghaladó behozatalával.

 • A dísztök mérgező is lehet

  2018. október 20., szombat 16:56 Gazdaélet

  A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 • A búza vetésterülete bővülni, a repcéé csökkenni fog

  2018. október 20., szombat 16:00 Szántóföld

  A kiszáradt talaj jelentősen akadályozta a késő nyári repcevetést Európában, növelve annak lehetőségét, hogy a mezőgazdasági termelők inkább a vonzó árú búzára koncentrálnak – írta elemzők véleménye alapján a Reuters hírügynökség.

 • Megnyitotta kapuit a Csabai Kolbászfesztivál

  2018. október 20., szombat 15:57 Gazdaélet

  A Csabai Kolbászfesztivál céljai megegyeznek a magyar mezőgazdaság fejlesztési irányaival, lehetőséget biztosítani a kis- és középvállalkozásoknak, húsüzemeknek, kistermelőknek és kézműveseknek a bemutatkozásra és megmérettetésre – mondta az agrárminiszter Békéscsabán a 22. alkalommal megrendezett kolbászfesztivál megnyitóján, pénteken.

 • Felhős idő és kevés csapadék várható

  2018. október 20., szombat 15:44 Időjárás

  Északias áramlással 4-6 fokkal hidegebb levegő áramlik hazánk fölé, emiatt vasárnapra jelentősen gyengül a nappali felmelegedés mértéke.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]