Európa döntő részén napos, száraz idő a meghatározó egy, a Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon hatására. A napközben képződő gomolyfelhők leginkább a Mediterráneum vidékén, a Balkánon és a Kárpát-medencében törnek magasabbra, melyekből záporok, zivatarok is előfordulnak, lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is lehullik.

Időjárási frontok csupán Skandináviában vannak, illetve a Kelet-európai-síkságon vonul egy gyengülő hidegfront, mely csapadékot csak nagyon kevés helyen okoz, ugyanakkor a front mögött a tőlünk északkeletre fekvő országokat néhány fokkal hidegebb léghullámok érik el.

Szerda

A Kárpát-medencében a labilis légtömegben továbbra is kedvezőek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához, de szerdán az anticiklon peremén szárazabb levegő érkezik, a napsütés kerül túlsúlyba.

A Dunántúlon lassan csökken a felhőzet, és ott is sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett. Több helyen kísérhetnek élénk széllökések az északi, északkeleti szelet, de zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés is lehet.

Hőmérséklet délután: 26 és 28 fok között várható.


Csütörtök

Csütörtökön napközben gomolyfelhő-képződés várható sok napsütéssel. Néhol várható zápor, zivatar.

Hőmérséklet hajnalban: 10, 15 fok között alakul.

Hőmérséklet délután: 25 és 30 fok között valószínű.

Péntek

Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés várható, de elszórtan – legkisebb eséllyel az északnyugati országrészben – záporok, zivatarok előfordulhatnak.

Hőmérséklet hajnalban: 10 és 15 fok között alakul.

Hőmérséklet délután: 25 és 30 fok között valószínű.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Shutterstock