A hidegfront átvonul felettünk, mely mögött vasárnapra nyugodtabbra, hidegebbre fordul az idő. A délkeleti tájakon is véget ér a tavasz, északkeleten pedig akár még gyenge hózáporok is előfordulhatnak.

Vasárnap: csökkenő felhőzet

Északnyugat felől reggel, délelőtt csökken a felhőzet, ennek köszönhetően az ország nagy részén napos időre lehet számítani általában kevés, a középső országrészben több gomolyfelhővel. Kivételt képez ez alól a keleti határvidék térsége, ahol egész nap borult maradhat az ég. Északkeleten havazás, hózáporok továbbra is előfordulhatnak, arrafelé néhány cm-es vékony hólepellel lehet számolni.

Továbbra is elég nagy területen lesz erős az északnyugati és nyugati szél, estére viszont csillapodik a légmozgás. A Bakony térségében gyenge hófúvás még előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

Hétfő: köd és fátyolfelhő

A hajnali köd, valamint a rétegfelhőzet zsugorodik. Napközben nyugat felől fátyolfelhőzet érkezik, amely délután meg is vastagszik. Csapadék általában nem valószínű, néhol előfordulhat jelentéktelennek tűnő hószállingózás.

A déli, délkeleti szelet az Észak-Dunántúlon élénk, időnként erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -9 és -3 fok között alakul, de a szélvédett fagyzugokban ennél hidegebb sem kizárt. Napközben -4 és +3 fok várható.


Kedd: borult égbolt

Napközben nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az égbolt. Csapadék nem valószínű, néhol azonban előfordulhat némi hószállingózás, gyenge eső, esetleg ónos szitálás. Estétől, éjszakától főleg a Nyugat-Dunántúlon vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás, egyre inkább havas lesz az idő.

A délkeleti, keleti szél helyenként megélénkül. Éjszaka -9 és -1 fok között valószínű, míg napközben sem lesz melegebb, mint -2 és +7 fok.

Időjárás helyzet Európában

Európa nyugati partjai felett Skandinávia irányában egy hosszan elnyúló, köztes magasnyomás helyezkedik el, ami miatt arrafelé többnyire száraz az idő. A kontinens belseje felett viszont már egy nagyobb kiterjedésű ciklonrendszer található, melynek egyik középpontja a Kelet-európai-síkság, a másik pedig Észak-Olaszország fölött található. A kettő közötti terület időjárását egy hullámzó, éles frontálzóna alakítja, ami borult és csapadékos időjárást okoz.

Egy pár napig nyugtunk lesz - OMSZ

Vasárnap estig a Kárpát-medence térsége fokozatosan a frontálzóna hátoldalára kerül, így még hidegebbre fordul az idő, cserébe viszont szárazabb idő várható. A hét utolsó napján az országunk északkeleti harmadában egy összeáramlási zóna mentén szórványosan hózáporok alakulhatnak ki, melyekből lepel, lokálisan ennél több hó is összegyűlhet.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.