Országos előrejelzés: szombat estig

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Országos előrejelzés: szombat estétől vasárnap reggelig

Marad a felhős idő, továbbra is többfelé várható eső, zápor, a keleti határ mentén pedig zivatarok is, de nyugaton átmenetileg kisebb a csapadék esélye. A Dunántúlon és északkeleten egyre nagyobb területen megerősödik az északias szél, elsősorban a Balaton környékén és a magasabban fekvő tájakon olykor viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között várható.


traktor

Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik – fotó: pixabay.com

Veszélyjelzés

Ma elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, illetve a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. Napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek leginkább az Alföldön okozhatnak károkozó szélrohamot.

Este egyre inkább a Tiszántúl felé szorulnak a zivatarok, majd vasárnap hajnalban visszahullámzik a csapadékzóna.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.