Ma éjjel fokozatosan csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen alakul ki csapadék. Az északnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik. Hajnalra -1 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombaton felhőátvonulások lesznek többnyire kevés, északkeleten több felhővel, többórás napsütéssel. Néhol futó zápor, az Északi-középhegységben és a Bakonyban hózápor is lehet. Az északnyugati szél megélénkül, több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul.

Vasárnap kezdetben nagyrészt derült lesz az ég, majd nyugat felől fátyolfelhők érkeznek. Estére nyugaton megvastagszik a felhőzet, de késő estig még nem valószínű csapadék. A déli, délkeleti szél napközben megélénkül, a Dunántúl északi felén többfelé meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 6 fok között várható.

A következő hét során téliesre fordul időjárásunk. Hétfőn csapadékos időre kell számítani, nyugaton 10-20 mm, keleten 5-15 mm valószínű. A nap második felében az eső, havas eső síkvidéki területeken is többfelé havazásba válthat át. Kedd hajnalra keleten is megszűnik a csapadék, és a hét közepéig szárazabb időre van kilátás, erős, helyenként -5 fok alatti éjszakai fagyokkal, és 0 - +4 fokos nappalokkal. Ennek megfelelően a talaj is lehűl, a jövő hét közepére 0 fok körüli hőmérséklet valószínű 5 cm-es mélységben.

időjárás

A hét elején sokfelé lesz kiadós csapadék – fotó: István Erik

Jó állapotban mennek a télbe az őszi vetések

Az őszi káposztarepce és a kalászosok fejlődéséhez, megerősödéséhez, a korábban egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez az elmúlt hetek csapadékos és tartósan enyhe időjárása ideális körülményeket teremtett. Kifejezetten kedvező kilátásokkal várhatják a telet ezek a növények.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt.

Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, az azóta tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén a csapadékösszeg az ideális közelében jár, a fölső talajrétegek pedig feltöltődtek nedvességgel. A Tiszántúlon és a Kisalföldön kevesebb csapadék öntözte a földeket, így arrafelé kevésbé mélyen nedves a talaj, de a növények számára jelenleg szükséges víz ott is rendelkezésre áll. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az elmúlt hetek különösen enyhe időjárása miatt.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.