Országos előrejelzés: szombat estétől vasárnap reggelig

Erőteljes marad a (gomoly)felhő-képződés, erősen, illetve gyengén felhős helyek és időszakok egyaránt előfordulnak. Az ország délkeleti, keleti felén további záporok, zivatarok alakulnak ki, és heves zivatarokra is számítani kell felhőszakadással, jégesővel, erősen viharos széllökésekkel. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. Hajnalban a szélcsendes helyeken foltokban pára, köd képződik. A hőmérséklet hajnalban 14, 21 fok között alakul.

A hidegfront hatására ma többfelé, több hullámban számíthatunk viharos erejű széllel (>60-70 km/h), intenzív csapadékhullással, valamint jégesővel (~1-2 cm) is kísért zivatarokra. Az idő előrehaladtával fokozatosan az ország keleti, délkeleti fele, kétharmada fölé tevődik át a zivatartevékenység súlypontja, és az említett térségekben egyre kedvezőbbé válnak a feltételek – nagy területen és akár több hullámban  heves, károkozó zivatarok kialakulásához is. Ezek esetén erősen viharos (>90-110 km/h) szélrohamok, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 25-35 mm körül, egy-egy adott pont fölött egymást követő intenzív zivatarcellákból néhol akár > 50 mm) fordulhat elő.


Estétől holnap reggelig, délelőttig változatlanul főként az ország délkeleti felén, kétharmadán számíthatunk több hullámban zivatarokra (elsősorban a Tiszántúlon heves zivatarokra is a fentebb említett kísérőjelenségekkel), amelyek akár rendszerbe is szerveződnek.

FIGYELEM! A mai nap folyamán az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros zivatarriasztás is érvénybe léphet!


SZÉLTÉRKÉP, CSAPADÉKTÉRKÉP, HŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Hopka Balázs