Az országi délnyugati részén – Somogy és Zala vármegyében – a 24 óra alatt hullott csapadék összege már több helyen is meghaladta a 30 mm. A legtöbb csapadék Murakeresztúron esett, 35,7 mm, amely több, mint az átlagos márciusi csapadékmennyiség.

A legtöbb 24 órás csapadék

A legtöbb 24 órás csapadék – Fotó: OMSZ

24 órás csapadékösszeg

24 órás csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Országszerte borult lesz az ég, majd a déli óráktól nyugat felől lassanként felszakadozik, csökken a felhőzet. Az összefüggő csapadékzóna egyre inkább északkeletre, keletre húzódik. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék várható – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).


Hozzáteszik, hogy a felhőzetcsökkenést követően a Dunántúlon gomolyfelhők képződhetnek, amelyekből zápor is kialakulhat. Napközben helyenként az ég is megdörrenhet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, nagy területen viharossá fokozódik.

Elsőfokú figyelmeztetés: a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. Másodfokú figyelmeztetés: A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Elsőfokú figyelmeztetés: a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. Másodfokú figyelmeztetés: a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. – Fotó: OMSZ

Elsőfokú figyelmeztetés: 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat. Másodfokú figyelmeztetés: 24 óra alatt több mint 30 mm csapadék hullhat

Elsőfokú figyelmeztetés: 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat. Másodfokú figyelmeztetés: 24 óra alatt több mint 30 mm csapadék hullhat – Fotó: OMSZ

A nappali maximum-hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul, késő estére viszont 0 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Shutterstock