Országos előrejelzés: szombat estig

Általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton ígérkezik. Zápor, zivatar nagyobb számban a Dunántúlon és az Észak-Alföldön, később északkeleten alakulhat ki, néhol intenzívebb zivatar sem zárható ki. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő.

traktor

Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő – fotó: pixabay.com

Országos előrejelzés: szombat estétől vasárnap reggelig

Csökken a felhőzet, a legtöbb helyen csak fátyolfelhők lesznek az égen. Ugyanakkor főleg a Nyugat-Dunántúlon több lehet a felhő, arrafelé további zápor, esetleg zivatar is előfordulhat az éjszaka során. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul. A hidegre hajlamos helyeken ennél hidegebb, míg a belvárosban, tópartokon melegebb is lehet.


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.05.26. vasárnap éjfélig

Ma elszórtan, nagyobb számban a Dunántúlon és az északi, északkeleti vidékeken alakulhatnak ki zivatarok. Délután, kora este egy-egy cella a keleti határvidékre is besodródhat. A zivatarokat átmeneti viharos széllökés (~70-90 km/h), helyenként felhőszakadás (25-35 mm-t meghaladó csapadékösszeg, főként északnyugaton az ismétlődő cellákból ennél több is), illetve jégeső (~1-2 cm) kísérheti. Éjszaka a zivatarok számossága jelentősen csökken, de néhol (főként a Dunántúlon) továbbra is előfordulhat dörgés, villámlás.

Vasárnap ismételten zivatarok kialakulására kell számítani, várhatóan a mainál kisebb számban és kisebb területet érintve. Előfordulásukra legnagyobb valószínűség a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felében van. A cellákat intenzív csapadékhullás (10-20 mm), viharos széllökés (70-80 km/h) és jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.

Időjárási helyzet Európában

Időjárási frontok csak kontinensünk peremén találhatók: Skandináviában, illetve az Atlanti-óceán felett a brit partoktól nyugatra húzódik frontális felhőzet és csapadék. Európa nagy részén anticiklon uralja az időjárást, emiatt Kelet-Európában és a mediterrán térségben napos, száraz idő van, és a csúcshőmérséklet is 25 fok felett, Dél-Spanyolországban helyenként 30, 32 fok körül alakul.

Nyugat- és Közép-Európában ciklonális hatások érvényesülnek, több a levegő nedvességtartalma, ami a labilis légállapot miatt hatékonyan emelkedik olyan magasságokba, hogy zivatarfelhő keletkezzen. Ezekből több helyen alakul ki zápor, zivatar, néhol jégeső is. A lassan mozgó zivatarcellákból pedig helyenként jelentős mennyiségű csapadék esik. Vasárnap estig a Kárpát-medencében is hasonló időre készülhetünk, bár az előző napokhoz képest kisebb számban fordulnak majd elő zivatarok – írja az MTI

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.