Lesznek területek, ahol megszűnik a felhősödés, máshol viszont kisebb eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. Csapadékra a délnyugati, déli megyékben van nagyobb esély. A szél megélénkül, megerősödik.

Figyelmeztető előrejelzés - zivatarok

Citromsárga riasztás: Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Narancssárga figyelmeztetés: Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is! – Fotó: OMSZ

A minimum-hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.

Az lemúltnapokban többször hullott csapadék, de területi eloszlása változatos volt. Az északkeleti és a délkeleti országrészben 30-70 mm eső esett, amáshol csak 1-3 mm.

Csapadékösszeg

Az elmúlt 10 nap csapadékösszege – Fotó: OMSZ

Az augusztus közepe óta lehullott csapadék az ország nagy területén már meghaladja a sokéves átlagot.

Csapadékösszeg

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege – Fotó: OMSZ

Csapadékösszeg-anomália az elmúlt 30 napon

Csapadékössze-anomália – Fotó: OMSZ

A felszín közeli talajréteg általában alaposan átnedvesedett, de a mélyebb rétegekben még van, ahol jelentős a nedvességhiány.

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség – Fotó: OMSZ

Az aszály területi kiterjedése és mértéke jelentősen csökkent az elmúlt egy hónap folyamán.

A hőmérsékle napközben a múlt heti 22-24 fokos maximumokról a héten általában 25-30 fokig emelkedett. A hajnali hőmérséklet viszont többször többfelé 10 fok alatt volt.

Növények állapota

  • A napraforgó és a kukorica betakarítása folyamatban van.
  • A frissen elvetett repce sorol már.
  • A csapadékos, eddig meleg időben a gyomok is jelentős növekedésnek indultak.
  • A növényi kórokozóknak is kedvezett a megnövekedett páratartalom.

Időjárás-előrejelzés

A hét további részében jelentős lehűlés és csapadékos, szeles időre van kilátás. Vasárnapig marad a csapadékos idő, összességében 10-30 mm csapadék valószínű, de a déli megyékben ennek akár a duplája is eshet. A hőmérséklet péntektől visszaesik, többfelé alakulnak a maximum-hőmérsékletek 20 fok alatt, a minimum-hőmérséklet pedig nagy területen 10 fok alatt marad majd.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Gyöngyösi József