Másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) több vármegyére.

Figyelmeztető előrejelzés - felhőszakadas

Figyelmeztető előrejelzés felhőszakadás miatt – Fotó: OMSZ

  • Elsőfokú figyelmeztetés: Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.
  • Másodfokú figyelmeztetés: Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Szerdán nagy területen alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához. Összességében több helyen lehet több alkalommal számítani előfordulásukra, a fő kísérőjelenség továbbra is felhőszakadás lesz (rövid idő alatt 20-50+ mm csapadék, helyenként villámárvíz veszéllyel). Mindezeknek a nap második felében a nyugati, délnyugati országrészben csökken az esélye – írja az OMSZ.


Figyelmeztető előrejelzés - zivatarok

Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! – Fotó: OMSZ

Hatalmas felőszakadások!

Az OMSZ adatai alapján 24 óra alatt több településen lehullott a júniusi átlagos csapadékmennyiség, amely jellemzően 60 és 80 mm között változik.

Kékestetőn 122 mm a 24 órás csapadékösszeg, megdőlt a napi csapadékrekord.

Felhőszakadás után villámárvizek

Kiöntött egy patak kedden éjjel Gyöngyöspatán, elárasztotta az utcát és körbevett tizenöt házat a Hegyalja úton. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a víz az épületekbe nem tört be, csak az egyik ingatlan pincéjébe. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy embert kimenekítettek az egyik házból, és kiszivattyúzták a vizet az elárasztott pincéből. A patak később visszahúzódott a medrébe – közölte az MTI.

Felhőszakadás után

Felhőszakadás után – Fotó: Gyurkóczi Bálint

Szintén a katasztrófavédelem számolt be arról, hogy a hirtelen lezúdult, nagymennyiségű csapadék miatt villámárvíz alakult ki Rimóc-Sipeki-patakon, a Nógrád vármegye, Nógrádsipeken. A József Attila úton huszonöt, a Jókai úton és a Petőfi utcában pedig tíz-tíz lakóingatlant veszélyeztetett az árvíz, amely ellen több mint ezer homokzsákokkal védekeznek.

Az Időkép pedig arról osztott meg videót, hogy Kétyen heves felhőszakadások következtében pusztító, saras villámárvíz alakult ki a településen, ami még egy-egy autót is odébb elsodort.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.