Az éjszaka második felében az északi, északnyugati megyéket frontfelhőzet éri el, ezeken a tájakon többfelé várható zápor, zivatar.

A szél általában mérsékelt marad, de a zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet többnyire 13 és 20 fok között alakul.

Az elmúlt napokban a gyakran megnövekvő gomolyfelhőzetből többször kialakultak záporok, zivatarok. A lehullott csapadék mennyiségét nagy területi változékonyság jellemezte. Volt, ahol 39-43 mm hullott, de volt, ahol egy csepp sem.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Így az elmúlt 30 nap csapadékösszege egyre nagyobb területen mutat jelentős hiányt.

Csapadékösszeg-anomália az elmúlt 30 napon

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

A talajok felszín közeli rétege sokat száradt, de voltak olyan területek is, amelyeket hosszú idő után most áztattak a záporok. Többek között a régóta száraz Kisalföld egy része is jól megázott, így Mosonmagyaróvár és a Győr melletti Pér is, miközben a két település között, így Győrzámoly térségében is folytatódott az aszály.

A legszárazabb a fölső 20 cm-es réteg a Bodrogköz-Rétköz térségében, a Tisza-tó széles környékén, a déli határszélen és helyenként a Szigetközben.

Talajnedvesség 0-20

Talajnedvesség – Fotó: OMSZ

A napi átlaghőmérséklet jópár fokkal meghaladta az ilyenkor szokásos értékeket. Az ország nagy részén a 22-25 fok közötti maximumok voltak és a minimumok is 10 fok körül alakultak.

Az elmúlt idő napos, csapadékos időjárása kedvezett a szántóföldi növények fejlődésének, de továbba is szükség lenne csapadékra:

  • az őszi árpa már kalászol
  • az őszi búzán megjelent a zászlóslevél
  • a repce virágzik
  • a napraforgó sokfelé 2-4 leveles
  • a kukorica 3 leveles

Vannak olyan kukoricatáblák, amelyek annyira szárazak, hogy a növény ki se kelt.

A gyümölcsfákon a terméskezdemények fejlődnek, az akác virágzása többfelé elkezdődött.

Virágzik az akác

Virágzik az akác – Fotó: Pxfuel

Milyen időjárásra készülhetünk?

A következő héten két hidegfront érkezik egymás után. Az első pénteken, a második kedden. Országos esőre nincs kilátás, de továbbra is számíthaunk záporok, zivatarok kialakulására.

A csapadék mennyisége kevés lesz, a szükségesnél jóval kevesebb, és területi eloszlása pedig egyenetlen lesz.

A talaj az ország jelentős részén veszít majd nedvességtartalmából, ráadásul a keddi hidegfront jelentősebb lehűlést hozhat, a minimumok csütörtökre helyenként 5 fok alá csökkenhetnek.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!