Országos előrejelzés: szombat estig

Eleinte a Dunántúlon, a főváros és az Északi-középhegység térségében vékonyabb lehet a felhőtakaró, néhány órás napsütés várható. Délután arrafelé ismét megnövekszik a felhőzet. Az ország délkeleti felén ugyanakkor végig borult marad az ég és ott helyenként kisebb eső is előfordulhat. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig néhol erős, de fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 4 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet.

traktor

Fotó: pixabay.com

Országos előrejelzés: szombat estétől vasárnap reggelig

Eleinte többnyire borult lesz ég, majd nyugat felől határozottabban csökken a felhőzet, a Dunántúlon ki is derülhet az ég. Keleten ugyanakkor továbbra is borult marad az idő. A Dráva mentén, a középső országrészben és a Tisza vonalában hajnalra köd, illetve rétegfelhőzet képződhet. Este a déli határvidékre és a Tiszántúlra csapadékzóna érkezik, így ott több helyen várható eső, zápor. Másutt nem valószínű csapadék az országban. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és 6 fok között várható, de a felhős, csapadékos keleti tájakon ennél enyhébb lesz a hajnal, ott 6 és 9 fok közötti értékek lehetnek a jellemzőek.


Időjárási helyzet Európában

Skandinávia felett található a Louis névre keresztelt ciklon, melynek hosszan elnyúló hullámzó frontrendszere szeli ketté Európát, egészen Észak-Afrikáig lenyúlva. Skandináviában többfelé okoz erősen viharos, néhol orkán erejű, vagyis 120 km/h feletti széllökéseket. Az érintett területeken igen enyhe, csapadékos az idő, Lappföldön még havazott, délebbre azonban eső a jellemző csapadékforma.

Kiszorult tehát a fagyos, hideg légtömeg a kontinensről, nagy területen még az éjszakai órákban sem fordult elő fagy. Az Atlanti-óceánon a nyomában már közelít a következő markáns ciklon. Az Azori-szigetek, illetve a Kaszpi-tenger térségében egy-egy magasnyomás helyezkedik el. A Kárpát-medence térségébe egy Szicília fölött kimélyülő ciklon előoldalán továbbra is rendkívül enyhe, ám nedves légtömegek érkeznek – írja az MTI.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.