Csütörtökön és pénteken is gomolyfelhős, napos idő várható, pénteken időnként erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Csütörtökön napközben és éjszaka egy-egy helyen, pénteken elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, melyeket ekkor már felhőszakadás kísérhet, északnyugaton a legkisebb a csapadék esélye.

Az északias szelet élénk, pénteken a Nyugat-Dunántúlon erős lökések kísérik, zivatar környezetében átmenetileg viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 23 és 29 fok között valószínű.

A május közepét jellemző esős időjárás után az elmúlt egy hétben már kevesebb helyen öntözte záporokból, zivatarokból származó csapadék a földeket. Az előzőleg átnedvesedett talajon a meleg idő hatására gyors fejlődésnek indultak szántóföldi növényeink, de az időjárás most a gyomok növekedéséhez és a kórokozók elszaporodásához is kedvező körülményeket teremtett. A kora nyári idő az előttünk álló napokban is folytatódik helyenként, legkisebb eséllyel északnyugaton előforduló záporokkal, zivatarokkal, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza a kalászhányás,  virágzás, a repce a becőképződés, magképződés fenológiai fázisában jár. Ez egy kritikus időszak, a növényeknek ilyenkor van legnagyobb szüksége a nedvességellátásra.


A talajban országszerte megfelelő mennyiségű nedvesség van a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet most megfelelő, a túl nagy meleg nem lenne ideális. A sűrű állományokban a múlt heti tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak.

A kukorica és a napraforgó számára a lehullott csapadék aranyat ért, gyorsan fejlődnek a növények, viszont a meleg hatására erős gyomosodás is kezdődött.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Vincze Kálmán