Holnap egy markáns hidegfront éri el hazánkat, ami sokfelé erős széllel és kevés csapadékkal járhat.

Mi vár ránk ma este?

Változó mennyiségű és vastagságú felhőzet lesz felettünk, túlnyomórészt közepesen vagy erősen felhős lesz az égbolt. Hajnalban az északkeleti tájakon már előfordulhat kisebb eső és zápor. A légmozgás este átmenetileg kissé veszít erejéből, majd hajnaltól az északi vidékeken egyre több helyen kísérik erős széllökések a nyugati és északnyugati szelet. Sopronnál viharossá fokozódhat a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 12 és 18 fok között várható, főleg a kevésbé széles délnyugati tájakon ennél több fokkal hidegebb, míg a Fertő térségben pár fokkal enyhébb is lehet az idő.

Mire számíthatunk holnap?

Holnap eleinte közepesen vagy erősen felhős égre van kilátás, majd a déli óráktól észak felől gyorsan növekszik a felhőzet. Elvétve valószínű zápor, főleg a keleti és a nyugati megyékben. Az északnyugatira, majd északír forduló szél nagy területen lesz erős, átmenetileg több helyen viharossá fokozódhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul, északon reggel, délelőtt, délen pedig a déli órákban áll be a maximum.

Szinte mindenhol előfordulhatnak 45 km/h-nál erősebb széllökések - fotó: OMSZ

Figyelmeztető előrejelzés

Vasárnap egy markáns hidegfront vonul át az országon, átmeneti erős lehűlést okozva. Az Északkelet-Európát elárasztó hideg, sarkvidéki eredetű légtömegből Magyarország is kap egy kis ízelítőt.

A front előterében a nyugati, északnyugati szél már vasárnap hajnaltól nagy területen megerősödik, délelőtt a front környezetében a hirtelen északias irányba forduló szelet többfelé kísérhetik viharos, óránkénti 60-80 kilométeres, néhol ettől erősebb lökések is.

A front mögött a délutáni órákra veszít az erejéből a légmozgás, de erős lökések az esti órákig még előfordulhatnak. A szántóföldek állapotától függően eges helyeken porvihar is kialakulhat - hívták fel a figyelmet.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.