Az utóbbi napokban a tél megmutatta az igazi arcát. A folytatás viszont közel sem lesz ennyire kecsegtető, hiszen nem a havazásról fog szólni minden, sokkal inkább szürke és borongós, párás időre készülhetünk. Vasárnap sok helyen ónos eső nehezíti majd a közlekedést.

Milyen idő várható ma este?

Hazánk nagyobb részén marad a borult, párás és foltokban ködös idő. A légmozgás gyenge és mérsékelt marad, csak Sopron térségében élénkülhet meg a déli szél. Késő este -5 és +1 fok között alakul a hőmérséklet.

Az éjszaka folyamán átmeneti jelleggel szakadozottabbá válhat a felhőzet, de nyugat felől ismét beborul az égbolt. Többfelé lehet párás, helyenként tartósan ködös az idő. Az éjszaka második felében nyugat felől vegyes halmazállapotú csapadékzóna éri el hazánkat, amely reggelig csak az ország nyugati felét érinti. A Dunántúl déli és nyugati részein ónos eső valószínű, amely idővel esőre fordul.

A déli, délkeleti szél nagyrészt mérsékelt lesz, a Kisalföldi térségben megélénkülhet a légmozgás, a magasabban fekvő helyeken gyenge hófúvás lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között várható, de a kevésbé felhős, hófödte tájakon alacsonyabb értékeket is mérhetünk.


Mire számíthatunk a hét utolsó napján?

Holnap napközben erősen felhős vagy borult, párás idő várható. Délutántól nyugat felől átmenetileg elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan halad kelet felé, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, valamint az Észak-Alföld környezetében is tartósan a havazás lesz a jellemző. Az ország többi részén havas esőre és esőre van kilátás. Kora délelőttig átmeneti ónos eső még mindig előfordulhat.

A szél főleg az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg időnként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, a Nyugat-Dunántúlon viszont enyhébb időre számíthatunk, Sopronban nem kizárt a +7 fok sem.

Figyelmeztető előrejelzés

Ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Zala, Somogy, Baranya vármegye területére vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma még a Dunántúlon hószállingózás, gyenge havazás, havas eső fordulhat csak elő, majd az éjszaka második felében nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik, amely vasárnap fokozatosan kelet felé helyeződik, estére le is vonul.

Ismét az ország északi részén számíthatunk néhány centiméter hóra - fotó: pexels.com

Ezzel szemben az északkeleti, északi országrészben főként havazásra van kilátás, ami szintén nehézségeket okozhat a közlekedésben. Tartós ónos esőre az említett három vármegyében van a legnagyobb esély, emiatt van érvényben a területen a másodfokú figyelmeztetés.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.