Nyáron a jégkármérséklő rendszer több generátorkezelője is halálos fenyegetést kapott. Elterjedt ugyanis az a tévhit, hogy a Kelet-Magyarországon kialakult súlyos aszályért az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már akkor cáfolta a feltételezést, viszont a munkavállalói biztonsága miatt a megfenyegetett generátorkezelők körzeteiben leállította a jégkármérséklő rendszert.

Most statisztikai adatokkal is cáfolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága, hogy a jégkármérséklő rendszer, a Jéger működése aszályt okozna – közölte a szervezet hétfőn közleményben az MTI-vel.

Azt írták, Békés megyében augusztus 15-e és szeptember 12-e közt a jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai 10 napig voltak bekapcsolva. A megyében lévő 63 generátorból 57 működött, hatot korábban – a kezelők megfenyegetése miatt – leállítottak.

A generátorok működése alatt az elmúlt 30 napban Békés megyében a lehullott csapadékmennyiség meghaladta az országos átlagot.

Tehát a berendezések nem befolyásolják a csapadék kialakulását és mennyiségét, kizárólag annak halmazállapotára, a kialakuló jégszemek méretére vannak hatással – húzták alá, hozzátéve, hogy a megelőző, aszályos egy hónapban csupán hat napon voltak bekapcsolva a generátorok.

A jégszemek méretének mérséklésén túl a jégkármérséklő rendszer az időjárás egyéb paramétereit, a csapadék eloszlását, intenzitását, a felhők kialakulását, mozgását nem tudja befolyásolni – hangsúlyozták a közleményben.

Indexkép: Pxfuel