Talajlakó-, és egyéb kukorica kártevők mellett a kukoricabogár felszaporodásának is kedvezett az elmúlt két  év száraz, meleg időjárása. A kukoricabogár Magyarországon az egyik legsúlyosabb termésveszteséget okozó kártevő. Speciális kukorica kártevőről van szó, mind a lárva, mind a kifejlett egyed a kukorica növényen táplálkozik.


1. kép: Kukoricabogár lárvakártétel gyökéren


2. kép: Kukoricabogár lárvakártétel következtében nehezen betakarítható növényállomány

A tömegesen megjelenő imágók nőstényei a tavalyi hosszú, meleg nyárutón és őszön igyekeztek mélyebben fekvő, nedvesebb helyet találni, petét rakni és amennyiben azok sikeresen áttelelnek, súlyos fertőzés várható az idei évben. Nehezíti a kukorica növények helyzetét az a sajnálatos tény is, hogy talajaink jelenlegi vízkészlete rendkívül alacsony. Kellő nedvesség hiányában a lárvák által felfalt gyökérzetű kultútnövény regenerációs képessége nagyon gyenge. Erős fertőzés esetén a kártétel és a súlyos termésveszteség elkerülése védekezés nélkül nem megoldható. Legbiztosabb módon a vetéssel egymenetben végzett talajfertőtlenítéssel védekezhetünk.

A kukoricabogár lárvái május közepétől-június közepéig kelnek ki tojásaikból a talaj mélyebb rétegeiben, ami viszonylag távoli időpont a kukorica vetésidejétől számítva. Mintegy 4 hétig tartó fejlődésük során a kukorica gyökérzetén táplálkoznak, rendkívül falánk módon. Ennek ismeretében természetes, hogy az alkalmazott készítménnyel szemben alapvető követelmény a hosszú hatástartam. A Force 1,5 G hosszú hatástartamú, gázhatású talajfertőtlenítő szer, tökéletes eredményt ad a kukoricabogár lárvakártétel megelőzésére.


3. kép: Kukoricabogár lárvakártétel következtében megdőlt állomány 2012, Debrecen


4. kép: Force 1,5 G-vel megmentett állomány 2012, Debrecen


5. kép: Kezeletlen tövek 2012, Bonyhád


6. kép: Force 1,5 G 12,3 kg/ha dózisával kezelt terület növényei 2012, Bonyhád

A Force 1,5 G hatóanyaga a piretroid típusú teflutrin, melynek alkalmazása egyedülálló megoldást jelent a talajlakó kártevők, így a kukoricabogár lárvái elleni védekezésben is. Magas gőztenziója révén a rovarlárvák bőrszövetével érintkezve fejti ki hatását. Nem veszi fel  kultúrnövény, a növekedéssel nem “hígul”, nem veszít hatékonyságából.

Az elmúlt évek hazai vizsgálati eredményei azt mutatták, hogy a Force 1,5 G 12-15 kg/ha adagban a vetéssel egymenetben kijuttatva kártételi küszöb alatt tartotta a lárvák egyedszámát, megmentve ezzel jelentős termést. 2012-ben végzett vizsgálatokban 1,5 t/ha volt a megmentett termésmennyiség a Force 1,5 G–vel kezelt területeken. 97 kísérlet eredményei alapján a 2003-tól 2012-ig tartó időszakban 10 év átlagában 1,62 t/ha termést lehetett megmenteni a kezelt területen. (lásd 1. ábra).
20-30% termés megmentés (97 kísérlet átlaga 2003-2012)

1. ábra: Force 1,5 G-vel kezelt területek hektáronkénti megmentett termése

Évjárattól függetlenül, mind száraz, mind csapadékosabb években az erősen fertőzött országrészekben minden évben jelentős károsítással kell számolni, így ott a kukoricabogár ellen való védekezés a kukoricatermesztés technológiájának alapvető, kihagyhatatlan elemévé vált. A Force 1,5 G évjárati stabilitása 10 év átlagában egyedülálló, minden körülmények között megállja a helyét, évről-évre jelentős termést mentünk meg, használatával biztonságot,  megbízható eredményt, megtérülő befektetést kapunk.

A cikkben megjelent képanyagot készítette: Máté Endre, Syngenta Kft.

Tóth Csantavéri Szilvia
Syngenta Kft.

Bővebb információ a Syngenta honlapján >>>