Mindegyik műtrágyáról elmondható, hogy tökéletesen vízoldható, így csepegtető rendszerrel, valamint hidrokultúrákban is megbízhatóan alkalmazható tápoldatozásra. A hatóanyaguk pedig természetesen garantált!


A YaraLivaTM Calcinit nitrogén és kalciumtartalmú öntöző műtrágya, melynek nitrát nitrogén tartalma a növény számára közvetlenül felvehető formában áll rendelkezésre, nem kötődik le a talajban, így az rögtön elérhetővé válik. Ahogy az köztudott, a kalcium a növények esetében is az erős sejtfal képződés elengedhetetlen feltétele. Ezzel javíthatjuk a termés minőségét, eltarthatóságát, valamint megnő a növények betegségekkel szembeni ellenállása is. A kalcium továbbá segíti más tápelem felszívódását is, mint a kálium, vagy a magnézium. A YaraLivaTM Calcinit használatát különösen javasoljuk kalciumhiányra érzékeny kultúrákban, mint a paprika, paradicsom, uborka, vagy dinnye.
A KristaTM termékcsaládnak több tagja is akad, melyek kristályos formában tartalmazzák az elengedhetetlen tápelemeket. Használatukkal célzottan kezelhetjük, vagy előzhetjük a kialakult tápelem-hiányokat, így javítva a termés minőségét, nagyságát, valamint beltartalmi mutatóit.

A család első tagja a KristaTM K Plus, mely nitrogént és káliumot tartalmazó öntözőműtrágya. Kálium tartalma segíti a többi tápelem hasznosulását, így járul hozzá a termés nagyságához, és minőségéhez. Használatával jelentősen javíthatjuk a termés beltartalmi mutatóit, mint a szárazanyag és cukor tartalom, íz, szín anyagok. A kálium-nitrát hozzájárul a növények kiegyensúlyozott vízháztartásához, ezzel is elősegítve a környezeti stressz faktorok okozta hatások elviselését. Az összes kertészeti kultúrában javasolt a használata, de különösen ajánljuk paprika, paradicsom, uborka és dinnye esetében.


Látványos hatás elérésére remekül használható a KristaTM MAG. Nitrát nitrogén tartalma a növények számára azonnal felvehető tápanyagot jelent. Ammóniamentes, így hidrokultúrás termesztésben megkötés nélkül használható. A magnézium növeli egyéb tápelemek felszívódását, mint a kálium, vagy a kalcium. Mint a klorofill központi alkotó része, létfontosságú a növények számára. Nagyon fontos, hogy mind a talajban, mind a növényben a kálium és magnézium arány megfelelő legyen. A KristaTM MAG használatával elkerülhetjük, hogy ez az arány felboruljon.


A KristaTM MgS terméket akkor javasoljuk, ha nagy mennyiségű magnéziumra van szükség, ugyanakkor szeretnénk elkerülni a nitrogén kijuttatást (tipikusan a vegetáció befejező szakaszában).
A foszfor igényes időszakok, mint a gyökeresedés, terméskötődés idején kihagyhatatlan termék a nitrogén és foszfor tartalmú KristaTM MAP. Kémia jellemzői miatt, nagy puffer kapacitással rendelkezik, így a tápoldat kémhatását stabilan 4,5 körül tartja, amely tökéletes a növényeknek, valamint ideális a tápelemek felvehetősége szempontjából is. Hidrokultúrában is alkalmazható, ammónium nitrogén tartalma miatt azonban a kiadott összes nitrogén maximum 10%-a lehet.


Nitrogénmentes, de foszforban és káliumban gazdag öntözőműtrágya a KristaTM MKP, melynek használatát más nitrogén tartalmú műtrágyával a fenológiai fázishoz pontosan igazíthatjuk. Magas foszfor tartalma miatt hidrokultúrás termesztés esetén tökéletes starter műtrágya. A KristaTM MAP-ról is elmondható, hogy puffer kapacitása miatt stabil kémhatást biztosít.


Kénigényes kultúrákban javasoljuk a nitrogénmentes KristaTM SOP használatát, melynek kálium tartalma javítja a termés minőségét, beltartalmi mutatóit, mint a szárazanyag és cukor tartalom, íz, szín anyagok. Enyhén savanyú kémhatása csökkenti a gyökér mikrokörnyezetének kémhatását, ami elősegíti a többi tápelem felvételét is, különös tekintettel a foszforra és a mikroelemekre.

Minden termék használata esetén javasolt a keverési próba elvégzése!

Éri Ferenc kereskedelmi vezető,
+36 30 2772 556
ferenc.eri@yara.com
Dr. Térmeg János szaktanácsadó Dunántúl
+36 30 3498 084
janos.termeg@yara.com
Gyuris Kálmán szaktanácsadó, Dél-Magyarország,
+36 30 3839 341
kalman.gyuris@yara.com
Kovács András kertészeti szaktanácsadó, Kelet-Magyarország,
+36 30 6898 095
andras.kovacs@yara.com
Tóth Gábor szaktanácsadó, Észak-Magyarország,
+36 30 6898 094
gabor.toth@yara.com
Benedek Szilveszter területi képviselő – Dél-Dunántúl / technikai referens
+36 30 6545 504
szilveszter.benedek@yara.com

További részletek: www.yara.hu