Felgyőn, a Rijk Zwaan szakmai napján és őszi bemutatóján jártunk, ahol a cég szakembereivel beszélgettünk. Deme Zsolt a saláták, Kicska Tibor a berakó uborkák, Skultéti Lóránt pedig a paprikák világába kalauzolt el bennünket.

A cég tavasszal egy káposzta bemutatóval kezdett, amit egy saláta és retek bemutató követett, most pedig az őszi, hagyományos nyílt nap alkalmával a nyári és őszi salátaszortimenttel tudtak az érdeklődők megismerkedni – tudtuk meg Deme Zsolttól.

A saláták fajtaválasztéka igen széles: színek, formák kavalkádja fogadta a résztvevőket. A bemutató fókuszában a jégsaláták álltak, elsősorban a feldolgozóipar számára, de a friss piac számára is számos fajta közül lehetett választani.

A bemutatósorozatra a hazai vendégek mellett nagy számban érkeztek kertészek Albániából, Bulgáriából, Macedóniából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból is. Megtudtuk azt is, hogy a saláták esetében nagyon fontos a rendszeres fajtaváltás, mivel monokultúrában termelik, ami olyan betegségek megjelenésére hajlamosít, amelyek ellen sem a kémiai sem pedig a biológiai megoldások egyelőre nem biztosítanak megfelelő védelmet. A nemesítés célja, hogy a kertészeknek olyan megbízható, ellenálló fajtákat biztosítsanak, amelyek garantálják a jövedelmezőséget.

Kicska Tiborral, a konzervuborka termékfelelősével egy olyan sátorba látogattunk, ahol megnézhettük az őszi rendezvény egyik állomásaként szolgáló fajtakísérletet és bemutatót. A magyar termelőknek készültek kifejezetten a magyar piacra releváns fajtákkal. A látogatók a Trilogy RZ és a Rapper RZ mellett újdonságokkal és modern technológiai fogásokkal is megismerkedhettek.

Skultéti Lóránt volt a következő beszélgetőpartnerünk, aki paprika termékfelelősként részletesen ismertette a paprikatermeléssel kapcsolatos információkat. Több részre osztották a sátrat, ahol azonos időben ültetett különböző típusú paprikáknál, különböző metszésmódokat alkalmaztak. A résztvevők testközelből láthatták a végeredményt és kérdezhettek is velük kapcsolatban. A fehér TV paprika fajták közül legnagyobb érdeklődést a LtDefense rezisztenciával rendelkező, lisztharmat ellenálló Novelist RZ valamint alacsony munkaerőigénnyel bíró, kimagasló termőképességgel rendelkező Bravia RZ váltotta ki.

További információkat az alábbi elérhetőségeken szerezhetsz:

Rijk Zwaan Budapest Kft.

rijk zwaan