Évről évre elkészül a „Piszkos tizenkettő" nevet viselő lista a növényvédő szerek által leginkább szennyezett élelmiszerekről, és 2022-ben sincs komolyabb változás a felhozatalban, legfeljebb helycserék történtek - írja a metropol.hu a CNN cikke alapján.

eper

A peszticidek koncentrációja a szamócában a legmagasabb

Az első helyen a földieper "végzett"

A Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) felmérései alapján kiderült, hogy a peszticidek koncentrációja az földieperben a legmagasabb, amit a spenót és a fodros kel követ. Szerepel a listán a nektarin, az alma, a szőlő, a cseresznye, az őszibarack, a körte, a kaliforniai és a csípős paprika párosa, a zeller és a paradicsom is. Sok minta több peszticidre, köztük a rovarirtókra és gombaölő szerekre is pozitívnak bizonyult.  Ez még alacsony szinten is nagy problémát jelenthet, mert a többszörös peszticid hatásának való kitettség miatt nagyobb az egészségre gyakorolt ​​negatív hatás is.

A szakemberek azonban azt is hangsúlyozzák, hogy ezeknek az élelmiszereknek nem szükséges felhagyni a fogyasztásával, mivel tele vannak olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen  vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, antioxidánsokkal, bioaktív hatóanyagokkal, amelyek segítenek felvenni a harcot a krónikus betegségekkel szemben. Ha viszont van rá lehetőségünk, akkor a biováltozatot változatot vásároljuk meg ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből, Ezzel a növényvédőszer-maradékok szervezetbe való kerülése megakadályozható.


Elkészült a "Tiszta 15" lista is

Az EWG  elkészítette szokás szerint a „Tiszta 15" listát is, amiben egy csokorba gyűjti a legkevesebb peszticidszer-maradékot tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket. Kedvező  hír, hogy az ezen a  listán szereplő termékek csaknem 70 százalékában egyáltalán nem volt a vegyszerek jelenlétének nyoma, és csak kevesebb mint öt százalékában tudtak kimutatni kettő vagy annál több szermaradékot.

avokádó

Az avokádó került ki győztesen a vizsgált 46 zöldség és gyümölcs közül – fotó: pixabay.com

Összesen 46 zöldséget és gyümölcsöt teszteltek, ezek közül az avokádó került ki  győztesként, megelőzte a csemegekukoricát, az ananászt, a vöröshagymát és a papaját. A listán helyet kapott még a fagyasztott zöldborsó, a spárga, a honeydew sárgadinnye, a kivi, a fejes káposzta, a gomba, a sárgadinnye, a mangó, a görögdinnye és végül az édesburgonya is.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu

szakemberek a vizsgálatok elvégzése előtt a gyümölcsöket és a zöldségeket úgy készítik elő, ahogy azt mi, fogyasztók is tennénk: mossák, pucolják őket.

A folyamatosan  szennyezettek közé tartozó földiepret nem vizsgálták 2016 óta, de akkor a gyümölcsök 90 százalékán legalább kétféle peszticidet tudtak kimutatni. Hasonlóan kedvezőtlen a helyzet az almafélék, a cseresznye, a spenót, a nektarin és a szőlő vizsgálata esetén is – mondta Alexis Temkin, az EWG egyik toxikológusa. A legmegdöbbentőbb eredmény a fodros kel esetében született: 103 különböző peszticidet mutattak ki a zöld növényen.

gyümölcsök

Kedvezőtlen a helyzet az almafélék, a cseresznye, a spenót, a nektarin és a szőlő vizsgálata esetén is – fotó: pixabay.com

A peszticidek hatásai

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint már számos vizsgálat során egyértelmű összefüggést tudtak megállapítani különböző egészségügyi problémák és a növényvédő szereknek való foglalkozási kitettség között.

De a lakosság esetén is bejuthatnak a növényvédő szerek a szervezetbe bőrön keresztül (pl. háztartási növényvédő szerekkel történő érintkezés), belégzéssel (pl. permetezés során) vagy szájon keresztül az élelmiszerek elfogyasztásával. Ezek a vegyületek az emberek szervezetébe általában alacsony koncentrációban, de hosszú időn keresztül jutnak be, ahol a különböző kémiai anyagok hatása összeadódhat, ráadásul az anyagcsere során egymás hatását akár erősíthetik is.

A peszticideknek való kitettség mértéke a vizsgálatok során összefüggést mutatott különböző típusú daganatok (például agy-, egyes vérsejt-, prosztata-, petefészek-, vese-, májdaganatok, illetve gyomor-bélrendszeri ) kialakulásával. A felmérések alapján a magzati, illetve a kisgyermekkori érintettség növelheti a gyermekek körében is a leukémia és agydaganatok kialakulásának kockázatát.

A növényvédő szerek az idegrendszer és egyéb szervek fejlődési rendellenességeivel, az alacsony születési súllyal, a koraszületéssel és a magzatelhalással is összefüggésbe hozhatók. Hozzájárulhatnak az asztma, az allergia, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásához. Veszélyeztetettek az idősek, a várandósok, a gyermekek, mivel a szervezetük érzékenyebb.

piac

Részesítsük előnyben a helyi termelők termékeit – fotó: pixabay.com

Mit tehetünk fogyasztóként?

A szermaradékoknak való kitettségünket a biotermékek vásárlása mellett további lépésekkel is csökkenthetjük:

  • a zöldségeket, gyümölcsöket a felhasználás vagy elfogyasztás előtt mindig alaposan és bő vízzel, tisztítószerek használata nélkül mossuk le
  • részesítsük előnyben a helyi termelők termékeit - hiszen ezek nem utaznak több ezer kilométert, nem kezelik őket mesterséges szerekkel a korai minőségromlás elkerülése végett
  • válasszunk mindig a szezonális termékek közül - akár annyit, hogy késöbbre is tudjunk lefagyasztani belőlük