A vizsgálat során 63 német természetvédelmi területen figyelték meg a rovarpopulációk alakulását, az eredmény pedig a tudósokat is megdöbbentette, ugyanis 27 év alatt több mint 76 százalékkal csökkent a rovarok egyedszáma a vizsgált területeken – számolt be a PLoS One folyóirat.

A rovarok kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémák működésében, a vadon élő növények 80 százalékának beporzásáért felelnek, emellett a madarak mintegy 60 százalékának táplálékai. A rovarok számának visszesését korábbi vizsgálatok is igazolták, azonban a mostani kutatás nem csak egy-egy fajra fókuszált és hosszú időskálán figyelte meg a rovarok biomasszáját (élő tömegét).

A hanyatlás okainak feltárásához Caspar Hallmann, a hollandiai Radboud Egyetem szakembere csapatával 63 védett németországi területen 27 éven át kihelyezett rovarcsapdák segítségével mérte fel a rovarbiomasszát. Kiderült, hogy a repülő rovarok biomasszája átlagosan alig 27 év alatt 76 százalékkal – nyár közepén 82 százalékkal zsugorodott össze.

A kutatás eredményei egybecsengenek egyes fajok egyedszámának az utóbbi időszakban feltárt csökkenésével, mint például a sérülékeny fajnak számító pillangók, vadméhek és molylepkék, a mostani kutatás azonban a teljes rovarbiomassza csökkenését bizonyítja.

méh

A kutatás bizonyítja, hogy nem csak egyes fajok vannak veszélyben – fotó: Shutterstock

A szerzők szerint ez a drámai hanyatlás az élőhelytípustól függetlenül észlelhető, és a klímát, földhasználatot, élőhely jellegzetességeit érintő változások nem tudják megmagyarázni az általános tendenciát. Bár a pontos okokat további vizsgálatok tárgyává kell tenni, a megműveletlen területek visszaszorítása, az egyre intenzívebbé váló mezőgazdasági művelés, különös tekintettel a növényvédő-szerek elterjedt használatára és a mezsgyék, virágos rétek és mezők eltűnése okozója lehet a problémának.

Az eredmények aggasztóak abból a szempontból, hogy természetvédelmi területekről származnak, ahol a rovarok és más élőlények elvileg oltalmat élveznek. A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy a védett területekről a rovarok a környező mezőgazdasági területekre repülnek ki.

Bármi is a pontos oka a hanyatlásnak, az biztos, hogy sokkal pusztítóbb hatása van a teljes rovarbiomasszára, mint ahogy korábban hittük.