A települési hulladék mintegy 3 százaléka üveg, így az országban évente 76 ezer tonna üveg a hulladéklerakókban végzi. Az üveg nem szemét, amivel csak gond és költség van, hanem olyan értékes hulladék, amiből másodnyersanyag állítható elő, ezáltal takarékoskodhatunk az erőforrásainkkal.

Minden területen fel kell, hogy váltsa a lineáris gazdaság tarthatatlan pazarlásos felfogását a körforgásos gazdaság újrahasznosítást előtérbe helyező szemlélete - mondta V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkár.

Szigetelőanyag lesz a kiszelektált üvegből, Debrecenben — fotó: FM/ Pelsőczy Csaba

A szelektív hulladékgyűjtésben az üveg jelenti a legnagyobb problémát a megszűnt hulladékszigetek miatt, így új utakat kell keresni az közszolgáltatásban és a hulladékbegyűjtés területén – mondta az államtitkár. Az Európai Unió által elvárt 60 százalékos települési üveghulladék újrahasznosítási arány Magyarországon 47 százalék, melyet segíti növelni a hazai első üveghab gyártó üzeme.

Változtatást terveznek a hulladékhasznosítás támogatási rendszerében. Az a céljuk, hogy a támogatást az kapja, aki feldolgozza hulladékot és értelmes terméket gyárt belőle. V. Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon keletkezett üveg és más hulladék újrahasznosítása is Magyarországon történjen meg.

Papp László, Debrecen polgármestere a gyáravatón elmondta, mintegy ezer tonna üveghulladék gyűlik össze évente Debrecenben, de egy tervezett hatmilliárd forintos regionális hulladékválogató-beruházás megvalósulásával ez a mennyiség jelentősen nőhet.