Fraunholcz Norbert és Deák István az Ocean Cleanup projekt mérnökei elmondták az Óceántisztítás nevű szerkezet tesztelését 2016 júniusában kezdték meg az Északi-tengeren, hogy megvizsgálják, a százméteres, sorompószerű szerkezet prototípusa hogy bírja az erős viharokat. A tervek szerint a szerkezetet 2020-tól már a Csendes-óceán északi részén felgyülemlett hatalmas szeméttenger eltakarítására fogják használni – számolt be minderről a greenfo.hu.

A passzív szemétgyűjtő felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, víz alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot az Ocean Cleanup. A szűrő V-alakba nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlények így át tudnak úszni alatta. A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony az összegyűjtött hulladékot valamelyest fel is dolgozza, mielőtt azt hajóval kiviszik a szárazföldre. A szemét újrahasznosításával és a félig kész termékek közvetlen eladásával a készítők a rendszert teljesen önfenntartóvá szeretnék tenni.

óceán

Elképzelhetetlen szeméthegyet rejtenek az óceánok — fotó: Shutterstock

Az Ocean Cleanup csapata még 2015-ben 30 kutatóhajót küldött a csendes-óceáni térségbe, hogy felmérje a mikro-műanyagok jelentette probléma nagyságát. A 2016-os repülőgépes felmérések eredményei azonban azt mutatják, hogy a szakemberek korábban igencsak alábecsülték a szemétszigeten található nagyobb, több mint fél méteres hulladékok mennyiségét és jelentőségét. A probléma az, hogy a megfelelő intézkedések hiányában ezek a nagy méretű hulladékok néhány évtizeden belül olyan műanyag mikro szemcsékre bomlanak le, amelyek aztán bekerülhet a táplálékláncba.

Az ENSZ 2011-ben a tengeri műanyagszennyezést új globális környezeti problémává nyilvánította. Egy olyan komplex jelenségről van szó, mely érinti az egész óceáni élővilágot, a társadalmat, a gazdaságot, az emberi egészséget és geológiai időskálán még a Föld jövőjét is átformálja. Ugyan vannak már módszereink a probléma valódi kezelésére, de ezek gyors és széleskörű elterjedése még várat magára.

A hulladékfoltok, vagy más néven szemétszigetek megjelenésének története a világtengerekben a múlt század 50-es éveire nyúlik vissza. Az emberiség ekkor kezdett el ipari mennyiségben mesterségesen előállított műanyagokat gyártani. Méghozzá évről évre ugrásszerűen nagyobb mennyiségben. Alig több mint 60 év alatt a világ műanyag termelése a 180-szorosára nőtt: ma már 300 millió tonnát állítanak elő évente. És nincs megállás: 2050-re a 700 millió tonnát is elérheti.