Az előző évhez hasonlóan az adategyeztetésre felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki idén is. Ez azt jelenti, hogy – a saját ügyfélkapus benyújtástól eltekintve NEM az érintett gazdák, hanem a képviselőik (meghatalmazottak, elsődleges képviselő, kamarai meghatalmazottak) kapják meg a végzéseket – olvasható a Magyar Államkincstár közleményében.

Mit érdemes tudni az adategyeztetésről?

  • A fizikai blokkok területével összefüggő idei keresztellenőrzés (túligénylés-, ráfedés-, átfedés vizsgálat) és adategyeztetés egy körben valósul meg.
  • Az ügyfelek a Magyar Államkincstár honlapján, az egységes kérelem benyújtása kapcsán már megismert menüpont alatt, az adategyeztetésre felszólító végzés átvételét követő első napon, jelszó nélkül érhetik el az adategyeztetés célját szolgáló elektronikus rögzítő felületet („W0219 adategyeztetés I. kérelem")
  • Az előzetes adategyeztetésnél megismert módon kell benyújtani ügyfélkapun keresztül a felülvizsgált területadatokat és parcellarajzokat tartalmazó mentett adatokat.
  • A W0219 kérelmet a végzés letöltésétől (kézhezvételétől) számított 10 naptári napon (nem munkanap!) belül kötelező kitölteni és benyújtani.

traktor a szántóföldön

10 nap áll rendelkezésre az adategyeztetésre – Fotó: Envato

Amennyiben az adategyeztetésre felszólító végzésben foglaltak teljesítésének a végzésben megjelölt határidőben a gazdálkodó nem tesz eleget vagy nem elektronikus úton tesz eleget, abban az esetben a bejelentését a Kincstár a döntés meghozatalánál nem veszi figyelembe, és az ügyfél érintett területeire vonatkozó jogszerű földhasználatát ellenőrzi.

Az adategyeztetéssel kapcsolatban minden érintett gazdálkodónak a Kincstárnál nyilvántartott e-mail címére tájékoztatást küldenek.