A zúza egy igen megosztó étel, pedig rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, jót tesz a veséknek, hiszen magába szívja a szervezetbe kerülő toxikus anyagokat, ráadásul az öregedési folyamatokat is lassítja. Erősíti a bőrszövetet, fehérjében gazdag, de zsírban szegény, így a koleszterinszintet is kordában tartja.

Világszerte kedvelt alapanyag

A zúza egy kis izmos szerv, a madarak emésztőrendszerében található gyomor, mely a szárnyasok húsához hasonlóan gazdag fehérjében.

A baromfi- és a pulykazúza világszerte kedvelt étel, de jellemzően Dél-Afrikában, Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában meghatározó alapanyaga a gasztronómiának. A csirkemájjal, szívvel és vesével együtt számos ételhez felhasználják. Igen sokféleképpen elkészíthető: levesekbe és pörköltekbe is tehető, de meg is süthetjük, párolhatjuk, piríthatjuk, grillezhetjük, illetve nyársra is húzhatjuk.


A zúza fogyasztásának egészségügyi előnyei

A zúza az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb belsőség. Fehérjében gazdag, és alacsony a zsírtartalma, ezért a diétázók számára is ideális energiaforrás.

A zúza számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiváló forrása a C-vitaminnak, riboflavinnak, magnéziumnak, réznek és mangánnak is. Kalóriatartalma alacsony, viszont jelentős mennyiségű szelént, cinket, vasat és kalciumot tartalmaz.

zúza

A zúza számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – fotó: Shutterstock

• A zúzában is megtalálható szelén védelmet nyújthat a mell-, a hólyag-, a tüdő-, a prosztata- és a bőrrák ellen. Ez az ásványi anyag segíti a pajzsmirigyhormonok termelődését, véd az oxidatív stressztől, és támogatja a reproduktív egészséget.

• A magas fehérjetartalmú étrend növeli a teltségérzetet, így a zúza is segíthet az elhízás megelőzésében és a zsigeri zsír csökkentésében.

• A zúza B12-vitamin-tartalmának köszönhetően kulcsszerepet játszik az agyműködésben, és támogatja a vörösvértestek termelődését. A B12-vitamin pótlása különösen fontos azok esetében, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelemiszereket, idősek, illetve vérszegénységben vagy gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvednek. A B12-vitamin-hiány ugyanis fáradtsághoz, memóriazavarokhoz, demenciához, depresszióhoz vezethet.

• A népi gyógyászatban úgy tartják, a zúza magába tudja szívni azokat a toxikus anyagokat, melyek ételmérgezéshez vezethetnek. A veséket támogató méregtelenítés során megkíméli a gyomrunkat és a bélflórát, és akár a vesekő feloldására is képes lehet a szárított, őrölt zúza.

• A zúza magas fehérjetartalmának köszönhetően serkenti az anyagcserét, a benne lévő szelén pedig lassítja az öregedési folyamatokat is.

• A fáradtságnak, kimerültségnek gyakran a vashiány lehet az oka. A vas támogatja a sejtek egészségét, erősíti az immunrendszert, és segít oxigént juttatni az izmokhoz. Az alacsony vastartalmú étrend vérszegénységhez vezethet, ami gyengeséget, fáradtságot, törékeny körmöket, fejfájást, szívritmuszavarokat, a szellemi képességek romlását, mellkasi fájdalmat és szabálytalan szívverést okozhat. A zúza fogyasztása megakadályozhatja ezeket a tüneteket a benne lévő cinknek, magnéziumnak, B-komplex vitaminoknak köszönhetően.

Forrás: divany.hu