Kukorica

A Mezőhegyes-Pitvaros határában lévő területeken elsőként a kukorica gyomiritási skálája volt megtekinthető. A Sumi Agro technológiai bemutatója a 2013. május 8-án vetett takarmánykukoricán történt, aminek előveteménye hibridkukorica volt, talajelőkészítésént pedig őszi mélyszántást alkalmaztak, a talaj tápanyagellátásaként ősszel szervestrágyában (szarvasmarha) részesült.

A Sumicorn termék különböző szakaszokban megmutatkozó hatására felállított kísérletsorozatról Szabó Roland, a Sumi Agro Hungary Kft. szakmai- és termékmenedzsere, gyombiológus beszélt. A szakember a kukorica problematikus gyomirtására is kitért, hiszen a leggondosabban előkészített terveket is napokra-hetekre meghiúsíthatja egy nem várt időjárási fordulat.

Szabó Roland

A Sumicorn egy alapvetően korai post készítmény, ami három nagyon markáns hatóanyaggal dolgozik, és mindegyik talajon keresztül is aktív - hangoztatta a szakember. - A hatóanyagok szelektívek a kukoricára nézve, minden helyen minden kísérlet beállítására azonban sosincs lehetőség, így az adalékolás itt sem lett beállítva, de arra felhívta a figyelmet, hogy a hatóanyagok teljesítése savas közegben még intenzívebbek.

Az idén tapasztalt extrém sok csapadékra és hideg időre utalva Szabó Roland elmondta, hogy a tartamhatással bíró készítmények alapvetően úgy lettek kifejlesztve, hogy a kipermetezést követő két héten belül, átlagos csapadéknál a csírázási 3-5 cm-es mélységben fejtik ki hatásukat, hogy a későbbi csírázást gátolják. Azonban az átlagosnál több eső a hatóanyagot mélyebbre mossa, így kikerül a csírázási zónából, a hűvös esős időben pedig a kukorica sem a tervezettek szerint fejlődik.

A gyombiológus szakember arra különösen felhívta a figyelmet, hogy a termesztők a gyomirtót ne az ára alapján, hanem inkább  a gyomproblémához és az évjárathoz igazítva válasszák, mert így sokkal nagyobb hozamban bizakodhatnak.

Repce

A mezőhegyesi ménesbirtok területén 120 parcella, azaz 380ha az összesen elvetett repce, ebből 290ha olajrepce, a fennmaradó vetőmagrepce. Az őszi káposztarepce előveteménye őszi búza volt. A talajelőkészítést szántás nélküli technológiával végezték, a repcét október 2-án vetették.

A rovarvédelmet a a Sumi Agro növényvédő szereivel (Inazuma, Spur, Toledo, Sosfonin Flow, Don-Q) végezték, ezek hatásait Tasi Attila, a Sumi Agro Hungary Kft. szaktanácsadója ismertette.

Tasi Attila

A szakember a következő termékek hatékonyságát mutatta be:

Inazuma

Mospilan

Don-Q

Fosfonin Flow

Emellett a terület idei legnagyobb károsítóját, a becőormányost - és az ellene való megfelelő felkészülési lehetőségeket is bemutatta.

A 30-40 cm-en történő elágazódású repce jelenlegi állapotával a szakember igen elégedett volt.

A Sumi Agro mezőhegyesi technológiai bemutatójáról írt tudósításunk IDE kattintva olvasható.