A növényvédő szerek terén Magyarországon piacvezetőnek számító Chemtura AgroSolutions speciális kemikáliák előállítására szakosodott. A philadelphiai központú és mintegy ötezer alkalmazottal dolgozó vállalatcsoport széles skálán kínálja termékeit - az építőipartól egészen a háztartási felhasználásig –, melynek a növényvédő szer üzletág is kiemelten fontos része.

A megújuló Chemtura

Nálunk a kultúrnövényeket az egyszikű gyomokkal szemben megóvó speciális gyomirtó szereit, a növényi növekedésszabályozókat, a pergési veszteség csökkentőket, valamint a vetőmag csávázószereket ismerik leginkább, hiszen ezek azok a termékek, amik a mezőgazdasági termelők számára nap mint nap jelentkező problémákra nyújtanak megoldást.

A kutatás és fejlesztés mellett elköteleződött Chemtura AgroSulutions most olyan új innovatív termékfejlesztésbe kezdett, mellyel a kártevőkkel, gyomokkal és megbetegedésekkel szemben biztosítanak védelmet. Küldetésüknek tekintik, hogy olyan kiváló növényvédő szerekről gondoskodjanak, amelyeket a felhasználók, forgalmazók és beszállítók példátlan szakmai hozzáértése a világ minden pontján támogat.

A friss termékpaletta

A csávázószerekkel kiemelten foglalkozó vállalattól kezdetben WP por formájában megismert Vitavax szer ma már korszerű FS kivitelezésben áll a gazdák rendelkezésére. A rovarölő csávázó szerük - a Signál – és a kukorica vetőmagok kezelésére készített Royalflo a Ranconával teljesíti ki csávázószer választékukat.

A rovarölő szerek közül a kitinszintézis gátlók között elsőként bevezetett Dimilin ma is eredményesen alkalmazható s a tavaszi engedélyezés küszöbén áll a Karis inszekticid is. Az atkaölő szerek  hazai választéka ugyan jelentősen leszűkült, a hazai kínálatban az IPM technológiában is alkalmazható Floramite maradt meg.

Gombaölő szerek közül a Pegaso F érdemel különös figyelmet, a gyakorlatban már sokszor bizonyított Penncozeb és Fantic M márkanevű fungicidek mellett.

Gyomirtó szerek közül az egyszikű gyomok ellen alkalmas herbicidek között piacvezető Pantera után a tavaly bevezetett Rerto R-t érdemes keresni, továbbá az állomány szárításra is alkalmas, a „jó szomszéd szere” néven is emlegetett Sunflex, ami kisebb elsodródási kárkockázata miatt a kívántnál nagyobb területen is hat.

A palettán találjuk még a becőragasztásban szép sikereket ért Elastic és az idén forgalomba kerülő, magasabb latex tartalmú Elastic ultra szereket, a hatásfokozók között pedig a megújult csomagolású Sylwet Star készítmény, valamint a vízkondicionáló X-Change nevű szert, aminek a permetlé készítésnél van jelentősége. A cég az idei évtől a Bombex szerekkel a közegészségügyi készítmények közé is belépett.

Akiknek az Uniroyal ismerős

A hazai növényvédősök még Uniroyal néven ismerték meg az alapító céget, ami még a XIX. század végén a gumiiparban volt érdekelt és ez a márkanév a gumiabroncsok között még ma is kedvelt az autósok körében. Mára azonban a növényvédő szer profilja erősödött fel, ami a főként festékgyártásáról ismert Crompton and Knowles céggel történő 1996-os egyesülésnek tulajdonítható. Ehhez csatlakozott 1999-ben a Vitco, amely speciális szilikon termékek előállításával foglalkozott, és az ezredfordulóra össze is állt a Crompton, ami a háztartási vegyipar területén érdekelt Great Lakes 2005-ös csatlakozásával nyerte el mai, Chemtura Corporation néven ismert formáját.

Ezek közül a Chemtura Agrosolutions foglalkozik a mezőgazdasági kemikáliákkal, amelynek összforgalma 400 millió dollárra rúg.

A tavalyi - már a válság időszak után - emelkedő tendenciát mutató trendet nézve a vállalat mintegy 125 milliós forgalommal zárt abban a régióban, ami Európát, Afrikát és a Közel keleti térséget foglalja magába. Ebből Közép Európa kb. 36 millió dolláros szeletet képvisel, amelyben Magyarország Franciaország, Lengyelország és Oroszország után a  negyedik helyet foglalja el a forgalmi adatok sorában. Ez a hazai növényvédő szer forgalomból 3-5%-os részesedést jelent, ami az eladó csapat munkáját dicséri, hiszen a nemzetközi összehasonlításban a hazai részesedés alig haladja meg az 1 %-ot.

Merre tovább?

A cégnek világszerte számos fejlesztő bázisa közül hozzánk legközelebb az angliai Evesham–ben működő biológia- és szerformáló laborokkal felszerelt, főként csávázószerek fejlesztésével foglalkozó állomása van. A szerválasztékban is jelentős hányadot – mintegy 26%-ot – tesznek ki a csávázó szerek.  A közelmúlt egyik fejlesztése a hazai piacon is jelen lévő Rancona mikroemulziós formulációban készült csávázószer, amelynek egy újabb kombinációja már az USA-ban engedélyt is kapott. A fejlesztési munkát az az együttműködés is segíti, amely két évvel ezelőtt Eshem néven jött létre az Isagro nevű, olasz gyártó és fejlesztő céggel.

A fejlesztési programunkban tizenöt készítmény áll a startvonalon, ezek közül több készítmény már idei engedélyezésre is számíthat, köztük egy rovarölő szer és néhány speciális gombaölő szérum is szerepel.


A megújulás másik terülte az üzletpolitikában mutatkozik, mivel a múlt év során vezették be az úgynevezett transzparens üzletpolitikát, amely a hazai kereskedelemben még ismeretlen, vagy csak kevéssé gyakorolt forma. A fiatal ám felkészült szakember gárda is ennek a kihívásnak és feltétel rendszernek alárendelve áll készen a szakmai-eladási feladatra.

Bővebben a cég honlapján >>>