A csemegekukorica a hazai zöldségtermesztés stabil és fontos kultúrája, hiszen Európa legnagyobb termőterülete hazánkban van, hangzott el a Syngenta Kft. szakmai rendezvényén, amelyet termelők és feldolgozóipari szereplők részvételével rendeztek, hagyományosan Hajdúszoboszlón.

Európában a legnagyobb termelő Magyarország, jócskán megelőzve Franciaországot és az utóbbi években növekvő Lengyelországot. A Syngenta pedig a legnagyobb csemegekukorica vetőmag forgalmazó Magyarországon, termőterület több mint 40 százalékán vetnek Syngenta hibrideket. A hazai gazdálkodók idén 34 ezer hektáron termesztenek csemegekukoricát, főként Hajdú-Bihar, Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben. A tavalyihoz képest ezer hektárral kevesebb területen terem a fontos élelmiszernövény, mert az időjárás átírta a terveket.A szélsőséges időjárás nagyban megnehezítette a termelők munkáját. A késői tavasz, a csapadékos május késleltette a vetéseket, sőt a terület egy részére nem is sikerült vetni a tervezett időpontokban – mondta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője. - A borsó kései érése miatt a másodvetések is későn lettek elvetve. A június közepétől máig tartó aszályos időjárás pedig miatt teljes kapacitással kellett öntözni a csemegekukorica táblákat. A nehézségek ellenére a korai fajták az átlagosnál jobb termést adtak, a fővetésű területek termése is eléri az átlagos szintet, bár a termés a termesztési technológia színvonalától függően nagyon ingadozó.

Pereczes János hangsúlyozta: jobb a termés, mint amit a mostani időjárásban remélni lehetett. Ha az ősz kedvező lesz, akkor közel lehet a tavasszal tervezetthez, ez még biztosítja, hogy a termelők nyereséget érjenek el és a feldolgozók is kisebb megszakításokkal, folyamatosan dolgozni tudjanak a teljes szezonban.

A hazai termelők jó helyzetben vannak, hiszen az előző évi nem túl jó termés miatt keresleti piac alakult ki múlt év végére Európában.  A hazai feldolgozók - konzervgyárak és hűtőházak - teljes kapacitással készültek az idényre, a megtermelt csemegekukorica nagy részét ugyanis konzerv és fagyasztott állapotban exportálják.

A szakmai nap előadói kiemelten szóltak a növényvédelem jelentőségéről, hiszen a korszerű technológia biztosítja, hogy a növényeket meg tudják védeni a gyomoktól, kártevőktől és kórokozóktól, így jó minőségű nyersanyagot tudnak a termelők előállítani a gyártók számára. Magyarország versenyképességében nagy szerepe van annak, hogy viszonylag nagy táblákon, hozzáértő termelők foglalkoznak a csemegekukoricával, ami a gazdaságos munkaszervezést és hatékony növényvédelmet tesz lehetővé, hangsúlyozta Forrai Ákos, a Syngenta Kft. szakértője.

- Syngenta két szegmensben erős: a korai- középkorai normálédes kukorica fajtáinkkal és a szuperédes fajtáinkkal tartjuk a piacvezető pozíciónkat - hangsúlyozta Pereczes János. -  Az utóbbi években a szuperédes fajták körét sikerült jelentősen bővíteni. Idén először termelik nagyobb területen az igen korai szuperédes SWEETSTAR fajtánkat, valamint a kései szuperédes SHINEROCK fajtát. Mindkét fajta segíti, hogy a szuperédes termékek gyártásának idejét meghosszabbíthassák a feldolgozók. Idén először került üzemi kísérletbe a GSS 1453  új hibridünk, amely az Overland fajta nagyobb betegségellenállóságra nemesített változata. Vetőmagértékesítésünk legnagyobb részét a kiemelkedő termőképességű, nagyon közkedvelt GSS 8529 hibridünk adja. Célunk, hogy hasonló, vagy még jobb tulajdonságokkal rendelkező újabb hibrideket hozzunk a magyar partnereinknek.

A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.