Ezzel az egyedülálló magyar megoldással győzhetjük le az aszályt
A hazai növénytermesztésben a termésmennyiséget csökkentő környezeti tényezők közül az aszály a legjelentősebb. Az Albitech Kft., az AGRO.bio Hungary Kft. és a Water&Soil Kft. kísérlete során 35 százalékkal sikerült javítani a homokhátsági homoktalajok nedvességmegőrző képességét.

Ezt tegyük a palánták jó kondíciójáért
Nem véletlen, hogy a zöldségtermesztésben a palántanevelést nevezik a szakma „high tech”-jének, valamennyi termesztési ág – legyen az szabadföldi termesztés, talajos vagy vízkultúrás hajtatás – sikere nagymértékben a palánta minőségén múlik.

palánta

Ültetésre alkalmas, jó kondícióban lévő paprikapalánta.

Súlyos kihívások előtt a termelők – szakértői vélemény a növényvédő szerek korlátozásáról
Jelenleg túlnyomó többségben még kordában tudjuk tartani a különféle kórokozókat és kártevőket, de a növényvédő szerek egyre szűkülő piaca éppúgy érzékenyen érinti a termelőket, mint a fogyasztókat.

Most hizlalj extraprofitért – instant tésztával!
A kedvező felvásárlási árak mellett érdemes átgondolni a takarmányozást és nagyobb testtömeg-gyarapodást elérni a sertéshizlalás során! Mutatunk neked egy olcsó, tápanyagokban gazdag és ízletes instant tésztát.

Minden környezeti kihívásra van válaszuk – Csúcshibridek a megújult kukoricaportfólióban
Az elmúlt évek során egyre szélsőségesebbé váló időjárással kapcsolatos tapasztalatok is arra sarkallják a SAATEN-UNION csapatát, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, partnereik számára magas jövedelmezőséget biztosító, új kukoricahibridekkel mutassanak fel versenyképes alternatívát.

Új kihívója akadt a réznek a peronoszpóra elleni védekezésben
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2019 folyamán kezdett növényvédelmi kísérletbe a tagatóz hatóanyagú szerrel. A kísérlet a szőlőperonoszpóra elleni védekezés terén a rézkiváltást célozta.

szőlő

A tagatóz, egy a természetben ritkán előforduló tejcukorszármazék – fotó: Pexels

Ígéretes Pioneer kukoricahibridek 2020-ban!
A 2020-ban bevezetésre kerülő FAO 300 végi P9978 és a FAO 400-as éréscsoport végén érő P0217 hibridek mellett ne feledkezzünk meg a korábban forgalomba került népszerű Pioneer kukoricákról sem. Minden Magyarországon fontos éréscsoportban mutatunk kimagasló termőképességű hibrideket magas szárazságtoleranciával, ami a biztonságos kukoricatermesztés záloga. Nézzük, melyek ezek!

Jó tanácsok a metszéshez – így előzhetjük meg a növénybetegségeket!
A metszés igen nagy segítséget nyújthat már meglévő fertőzöttségek csökkentésében, és fontos eszköz lehet a károsítások megelőzésében.

Erről érdemes tudni: megújul a Pioneer napraforgóhibrid-ajánlat!
Az első Pioneer napraforgóhibridek 1996-os magyarországi megjelenését követően 10 évet kellett várnunk arra, hogy bevezethessük a napraforgó-termesztést gyökeresen megváltoztató herbicidtoleráns technológiát, az Express®* gyomirtást.

Mit vessünk 2020-ban? Megkérdeztük!
Itt egy helyen megtaláljátok számos vetőmag-forgalmazó 2020-as kínálatát az újdonságokkal és az ajánlásokkal együtt. A különböző termőhelyre, termesztési technológiára és hasznosításra ajánlanak fajtákat az e heti körkérdésünkben szereplő válaszadók.

cirok

Super Sile 20 silócirok.

Mely intézmények közreműködése kell ahhoz, hogy valaki öntözhessen?
Több szervezet, hatóság hatáskörébe tartozik az öntözési rendszer kiépítése, a vízkivétel engedélyezése, terveztetése stb. A folyamatban érintett illetékeseket összegezte a NAK.

A legnagyobb termőképességű napraforgó az Express toleráns hibridek között!
A Syngenta az idei évben az Express® toleráns szegmensét újítja meg a Suman HTS hibriddel, mely a méltán elismert NK Kondi hibridünk Express® toleráns változata.

A palántanevelés során ezeket a hibákat ne kövessük el!
A palántanevelést nem véletlenül nevezik a zöldséghajtatás nehéziparának. Nemcsak alapos ismereteket, lelkiismeretes munkát, nagy gyakorlatot igényel, de maga a palántanevelési technológia is számos kockázatot rejt magában.

Ha a maximumot akarjuk kihozni a napraforgóból, gondolkodjunk teljes technológiában!
A napraforgó-termesztés sikeressége azon múlik, hogy az összeválogatott technológiai elemek mennyire hatékonyak és mennyire illeszkednek egymáshoz, illetve hogyan támogatják a termelési cél elérését az adott körülmények között.

Így alakítsuk ki a megfelelő szántóföldi körülményeket
A felszíni vízrendezési szolgáltatás lehetővé teszi az ún. átjárható vápák kialakítását. A kialakított vápák termelésbe vonhatóak.

gép

fotó: nak.hu

Hazai körülményekre nemesített hibridek elképesztő terméseredménnyel!
A RAPOOL az elmúlt években a Nébih fajtavizsgálati rendszerébe a legtöbb fajtát delegáló nemesítőházak egyike volt. A repcehibridjei kiemelkedő hozamot produkáltak.

Miért műtrágyáznánk úgy, hogy a tápanyag veszendőbe megy?!
Ez a műtrágya a legextrémebb időjárási viszonyok között is felvehető tápanyagot nyújt a növények számára!

Ettől lesz eladhatatlan a gabona – hogyan védekezhetünk a fuzárium ellen?
Nagyon aggasztó mértékű a gabona fuzáriumfertőzöttsége országszerte: 2019-ben a korábbi éveket meghaladó mértékű fuzáriumfertőzés történt a kalászosoknál, a betakarított szemtermés fuzáriumos szemeket és ezzel együtt fuzáriumtoxint is tartalmazott.

gabona

A szemeket nézve jól elkülöníthető a fertőzött és az egészséges rész.

A cirok lehet a megoldás a klímaváltozásra?
Az elmúlt év kedvező időjárása kiemelkedő jövedelmezőséget biztosított a takarmánykukorica-termelőknek. Sokakat meglepetésként ért, hogy ennek ellenére tavaly is dinamikusan növekedett az EURALIS szemes cirokkal bevetett területek nagysága, pedig egyszerű a magyarázat rá.

Sokasodnak a növényvédelmi problémák – növényvédősök mondják el, mit tehetünk
A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuális kérdéseiről.

Januári gépészeti összefoglalóinkat megtaláljátok ITT és ITT.