Nincs kockázat, csak haszon!

Az eltelt egy esztendő megerősítette a tavaly leírtakat és kiegészítette azzal, hogy az elmúlt télen nem csak jelentős mennyiségű hó nem hullott, de hideg sem igazán volt. Ilyen környezetben biztosan nem a repce fajták és hibridek télállósága lesz a legfontosabb értékmérő. Az viszont sajnos megszokottnak tekinthető, hogy egy rövid időszakban lehulló nagyobb mennyiségű csapadék erős széllel párosulva megdönti a szépen fejlett és jól megtermékenyült repce állományokat. A növények szárán már felfedezhetők gombabetegségek tünetei, melyek tovább csökkenthetik a betakarításra váró termés mennyiségét. És akkor nem is beszéltünk még a vegetációs időszak legvégén a kipergés kockázatáról. Mindezen hatások ellen a termés védelmében és annak minőségi és mennyiségi megóvásában tudunk segíteni nagyon hatékonyan: genetikailag kódolt tulajdonságai a Limagrain repce hibrideknek a jó télállóság, a fóma rezisztencia, a repce becők alacsony pergési hajlama, koraiság és alkalmazkodó képesség.

A Limagrain kutatásainak szerepe a termesztési kockázatok csökkentésében

A klíma változása olyan kártevők és kórokozók megjelenését is előre vetíti, amelyekkel korábban nem találkoztunk, illetve a jelen lévők nagyobb mértékű eseti felszaporodására is számítani lehet.

Fómarezisztencia: Tipikus példa a repce fómás betegségét okozó Phoma lingam, amely kórokozó jelen van hazánkban is. Ősszel a leveleken kialakuló világos kerekded foltok formájában jelentkezik, az állomány gyengítésével az áttelelés biztonságát csökkenti. A gyökérnyak, a szár és a levelek fertőzésével termésveszteséget és olajtartalom csökkenést okoz.



Jelentősége a gyakorlatban mégis alábecsült, ugyanis jelenleg a köztermesztésben használt hibridek zöme a betegségre közepesen vagy közepesnél fogékonyabb. A Limagrain a repcenemesítők között élen jár a rezisztencia kutatásokban és az ismeretek gyakorlati alkalmazásában. A szülő vonalakban feltérképezett kvantitatív és a specifikus rezisztencia gének ismeretében létrehozott új hibridek a két rezisztencia típus együttes kombinációját tartalmazzák. ARSENAL és ATENZO hibridjeinkben a kvantitatív rezisztencia és a specifikus Rlm7 gén, rendkívül hatékony, kettős védelmet biztosít a fómával szemben.


Repce hibridek fómás fertőzöttsége a fajtaminősítő kísérletekben (NÉBIH, 2011.)




1. kép: Fogékony hibrid beteg szára; 2. kép: Rezisztens hibrid egészséges szára

A repce érési folyamata a leghomogénebb állományban is elhúzódó, ezért a betakarítás optimális idejének meghatározása a pergési veszteségek csökkentése érdekében nagy körültekintést igényel.

Alacsony kipergési hajlam: Az ilyenkor lecsapó, heves széllökésekkel járó viharok nemcsak akadályozzák az aratást, de jelentős veszteségeket okozhatnak. Az érett becők fala már kisebb erő hatására is könnyen felnyílik, ami a magok kipergését, azaz termésveszteséget eredményez. A Limagrain új hibridjeinek pergési hajlamát nemesítési módszerekkel sikerült csökkenteni. Ez genetikai védelmet jelent a becők felnyílásával szemben, megvédve a magokat a kipergéstől. Így egyrészt megnövekszik az optimális betakarítási idő hossza, másrészt a becők jobban ellenállnak a fizikai hatásoknak.


Alacsony pergési hajlammal rendelkező hibridjeink a magyarországi kínálatban: ARSENAL, ATENZO és ARTOGA. 25 genotípus, 5 helyszínről származó, 600 becőjével, összesen 15.000 becőn végzett tudományos vizsgálat eredménye alapján, a becő felnyílásra nem hajlamos hibridek esetében átlagosan 1,5 Newtonnal nagyobb erő kifejtésére volt szükség a becő mesterséges felnyitásához, a felnyílásra hajlamos hibridekkel szemben. Az alacsony pergési hajlamú Limagrain repce hibridek termesztése és a becőragasztó anyagok, illetve állományszárító szerek használata, együttesen kettős védelmet nyújtanak a termésveszteség ellen.

Eltérő genotípusú repce becők mechanikai ellenállás vizsgálatának eredményei (Limagrain Németország, 2013.)


Limagrain Central Europe SE
Magyarországi Fióktelepe

2040 Budaörs, Gyár utca 2.
Tel: 23-418-104 vagy 23-421-005
Fax: 23-418-105
E-mail: limagrain-budaors@limagrain.com
www.lgseeds.hu